"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Desigur că toți suntem conștienți de viteza cu care se transmit știrile și asta este una din rațiunile pentru că foarte multe dintre ele sunt nedocumentate și sunt preluate așa cum se transmit. De aceea este extrem de important să fim treji, să veghem și să răspândim adevărul.

            În ediția din octombrie 2018 continuu să atrag atenția cititorilor la câteva evenimente curente spre care trebuie să ne poziționăm în mod corect.

 

Procesul de Confirmare a Judecătorului Brett Kavanaugh

            Am urmărit cu atenție procesul de confirmare a Judecătorului Brett Kavanaugh  la Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii și am constatat lucruri care se întâmplă la nivelul cel mai înalt în Statelor Unite se întâmplă, de fapt la nivelul nostru, al oamenilor de rând, care adesea suntem supuși unor suferințe, doar pentru faptul că cineva vrea să ruineze, să distrugă. Durerea și mai mare este că la cei de rând problemele rămân neelucidate, pentru că nu e nimeni să pună punctual pe ”i”.

            Sunt foarte plăcut surprins de intervenția doamnei senator Susan Margaret Collins, politician American, senator republican al statului Main din 1997. Un lucru pozitiv a fost că senatorul Collins nu și-a pronunțat poziția de confirmare, republican fiind, până nu s-a documentat și a fost convinsă că ”da” este justificat și nu de formă, votând cu convingere fermă.

            În procesul de confirmare a Judecătorului Brett Kavanaough, Senatorul Susan Collins a avut o prezentare demnă de urmat. Doamna  Senator și-a început discursul astfel: ”… am ajuns la concluzia unui proces de confirmare care a devenit atât de disfuncțional, că arată mai mult ca o caricatură a unei campanii politice la nivel de jgheab decât o ocazie solemnă”.

            Președintele Trump l-a desemnat pe Brett Kavanaugh în 9 iulie 2018. La scurt timp de la acel anunț, grupuri cu interese speciale au început să se opună, inclusiv o organizație care nici măcar nu s-a deranjat să completeze numele Judecătorului în comunicatul de presă scriind - pur și simplu că s-au opus "lui Donald Trump care a numit XX la Curtea Supremă a Statelor Unite ".  Un număr de senatori s-au alăturat cursei pentru a-și anunța opoziția, dar au fost confruntați direct de unii dintre colegii lor pentru că și-au anunțat de fapt opoziția înainte ca identitatea candidatului să fie cunoscută.

            De la nominalizare, au fost grupuri de persoane, organizații, care s-au luptat în mod nedemn de poziția ce o au prin răspândirea unor denaturări greșite și a unor falsuri despre dosarul judiciar al judecătorului Kavanaugh. Retorica și distorsiunile relatate de-a lungul primei sale audieri au generat în informații transmise de mijloacele de informare, care, deși demonstrate ca neadevăruri ore mai târziu, au continuat să fie în top și să se răspândească prin intermediul rețelelor sociale. Grupurile interesate au cheltuit, de asemenea, sume enorme de bani murdari doar a se lupta împotriva acestei nominalizări.

            Fiecare senator american a fost pus în fața unei decizii personale a ceea ce înseamnă  "consilierea și consimțământul" Constituției (Constitution’s advice and consent).

            Trebuie menționat că președintele are o libertate deplină de a lua în considerare filosofia unui candidat, în timp ce datoria senatorilor este să se concentreze asupra calificărilor candidatului, atâta timp cât filosofia acestui candidat se află în domeniul gândirii judiciare.

            Nominalizarea judecătorului Kavanaugh s-a făcut revizuind dosarul său de 12 ani pe Circuitul Curții de Apel DC, incluzând mai mult de 300 de opinii și numeroasele sale discursuri și articole de revizuire a legii. The American Bar Association (ABA) i-a acordat cel mai mare scor posibil pentru integritatea lui, temperamentul judiciar, competența profesională. Nouăzeci de avocați, inclusiv avocații din Serviciul de Cercetări al Congresului, au informat pozitiv Senatul de mai multe ori în fiecare săptămână și au asistat la evaluarea dosarului extins al judecătorului. Senatorii au avut ocazia să aibă întâlniri private cu judecătorul Brett punându-i întrebări specific, directe. S-a vorbit cu oameni care l-au cunoscut personal, cu foști colegi, de la care s-au putut colecta informații demne de încredere.

            Una din discuțiile aprinse a fost suspiciunea că judecătorul Kavanaugh nu poate avea încredere, în situația ca va apare un caz care implică presupusele nelegiuiri ale președintelui  și trebuie să vină în fața Curții Supreme. Baza acestui argument pare a fi dublă. Pe de o parte, judecătorul Kavanaugh și-a exprimat considerentul că Congresul ar trebui să adopte o legislație care să protejeze președinții de urmărirea penală sau răspunderea civilă în timpul mandatului. Faptul că judecătorul Kavanaugh a oferit această propunere legislativă sugerează că el crede că președintele nu are o astfel de protecție în prezent.

            Pe de altă parte judecătorul Kavanaugh a fost fără echivoc în convingerea că niciun președinte nu este mai presus de lege. El a declarat situații concrete precum Brown v Board of Education , Marbury v. Madison, Youngstown Steel v. Sawyer și Statele Unite împotriva președintelui Nixon ca fiind patru cazuri ale Curții Supreme din istorie. Ce au in comun? Fiecare dintre ele este un caz în care Curtea Supremă a judecat controlul puterii prezidențiale.

            O decizie din practica judecătorului Kavanaugh ilustrează în mod direct punctul referitor la verificarea puterii prezidențiale. El a scris avizul din Hamdan v. Statele Unite, un caz care a provocat procuratura comisiei militare a administrației Bush a unui asociat al lui Osama Bin Laden. Această convingere a fost foarte importantă pentru administrația Bush, dar judecătorul Kavanaugh, care a fost numit în circuitul DC de către președintele Bush și care a lucrat în Casa Albă a președintelui Bush, a decis că condamnarea era ilegală. Așa cum a explicat în timpul ședinței: "Nu luăm decizii pe baza cine sunt oamenii sau a preferințelor lor politice sau a momentului. Vom baza deciziile care sunt conform legii ... ".

            Cu toate acestea, după săptămâni de revizuire a înregistrării judecătorului Kavanaugh și de ascultarea a 32 de ore de mărturie, rolul consiliului și al consimțământului Senatului a fost aruncat la o parte, în urma presupuselor acuzații de agresiune sexuală a profesorului Christine Blasey Ford. Din acel moment, procesul de confirmare, s-a focalizat pe evaluarea faptului dacă judecătorul Kavanaugh a comis agresiune sexuală sau nu și dacă a mințit sau nu despre acest fapt în fața Comitetului Judiciar.

            Unii susțin că, pentru că este vorba de o numire pe viață a celei mai înalte instanțe, interesul public necesită ca aceste îndoieli să fie soluționate împotriva candidatului. Alții văd interesul public, așa cum este încorporat în tradiția noastră îndelungată, de a acorda celor prezumați de nerespectare o prezumție de nevinovăție. În cazurile în care faptele nu sunt clare, acestea ar argumenta că problema ar trebui rezolvată în favoarea candidatului.

            Anumite principii fundamentale ale legii - despre procesul corect, despre prezumția de nevinovăție și despre corectitudine - nu pot fi abandonate dintr-o gândire normală, și mai ales a oamenilor legii.

            În evaluarea oricărei situații trebuie să respectăm prezumția de nevinovăție și corectitudine și să nu ne pronunțăm până la o decizie finală a faptului. Trebuie să ne amintim întotdeauna că atunci când pasiunile sunt cele mai inflamate, corectitudinea este cel mai periculoasă.

            Prezumția de nevinovăție este relevantă pentru oricine și la orice nivel, cu atât mai mult la poziția Curții Supreme americane și mai ales atunci când o acuzație se îndepărtează de mărturiile pozitive, exemplare a unui candidat. Plecarea de la această prezumție ar putea duce la o lipsă de credință publică în sistemul judiciar și ar fi foarte dăunătoare procesului de confirmare la orice nivel.

            Unele dintre acuzațiile aduse judecătorului Kavanaugh ilustrează de ce prezumția de nevinovăție este atât de importantă. Nu atât de mult la afirmațiile făcute de profesorul Ford, ci la afirmația că, atunci când era adolescent, judecătorul Kavanaugh ar fi drogat mai multe fete și le-a abuzat. Această afirmație grasă a fost făcută fără dovezi credibile și pur și simplu a parodizat declarațiile publice ale altora. Că o astfel de afirmație se poate găsi în procesul de confirmare al Curții Supreme este o amintire clară despre motivul pentru care prezumția de nevinovăție este atât de înrădăcinată în conștiința noastră americană.

            Mărturia lui Christine Blasey Ford în fața Comitetului Judiciară, a fost dureroasă și convingătoare. Ea din câte spunea este o supraviețuitoare a unei agresiuni sexuale și că această traumă a crescut în viața ei. Cu toate acestea, cei patru martori pe care i-a numit nu au putut confirma niciunul dintre evenimentele acelei adunări de seară în care spune că a avut loc asaltul; niciunul dintre indivizii pe care Profesorul Ford le spune a fost la petrecere nu-și amintesc de o asemenea noapte. Doamna profesoară Ford nu a putut specifica, locul, timpul, când ar fi putut avea loc acel incident, cum a ajuns acasă în acea seară fiind doar la 20 min de mers cu mașina.

            Judecătorul Kavanaugh a negat cu tărie acuzațiile, sub jurământ, aumându-și orice risc. Judecătorul Mark, chemat ca martor, a negat, că a asistat la un asemenea atac. PJ Smyth, o altă persoană care se presupune că a participat la petrecere, a negat că a fost acolo. Profesorul Leland Keyser, prietenul de o viață, a spus că, nu-și amintește de acea petrecere. Și doamna Keyser a mers mai departe. Ea a spus că nu numai că nu-și amintește o noapte ca aia, dar și că nici măcar nu îl cunoaște pe Brett Kavanaugh.

            Conform CBS News campania de strângere de fonduri GoFundMe, până în 28 septembrie 2018 a colectat peste 700 mii de dolari pentru Christine Blasey Ford și familia ei. Sunt bani mulți, dar bani murdari, iar democrații care au stat în spatele ei s-au făcut de râs.

            Oare democrații americani au învățat ceva? Dar oameni de rând care învinuiesc pe alții fără dovezi nu-și dau seama ca ziua socotelilor oricum va veni și pentru ei.

 

VOTUL TĂU  CONTEAZĂ!

            Una din întrebările pe care ni le pune la obținerea cetățenie americane este: De ce vrei să te faci cetățean american. Și unul din răspunsurile corecte este: Ca să votez. Și este adevărat. Ziua de votare pentru America este 6 Noiembrie 2018. Până în seara zilei de 5 noiembrie, buletinele de vot trebuie să ajungă la cutiile secțiilor de votare. VOTUL TĂU  CONTEAZĂ

            Vă prezint mai jos un ghid de orientare pentru votare, în America. Pentru ușurință îl transcriu în engleză:

  1. Education: Supports savings tax deductions for private tuition;
  2. Unions: Opposes mandatory union dues for employment;
  3. Taxes: Opposes tax increases;
  4. Abortion funding: Opposes use of tax dollars for abortion;
  5. Life: Supports restricting abortion with exception for rape, incest and life of the mother;
  6. Parent Rights: Supports parent notification of minor receiving "health services";
  7. Religion: Supports religious exception for purposes of faith and conscience;
  8. Crime: Supports mandatory minimum sentences for violent crimes against persons.

 

Asigurare medicală suplimentară gratuită sau la preț mic

            După mai multe căutări și consultându-mă cu prieteni / colaboratori din Chicago și Los Angeles, am găsit că la nivel de SUA există în fiecare județ (county) companii care oferă asigurare medicală suplementară gratis pentru sănătate în general și sub 30 dolari pe lună pe persoană, dacă se adaogă asigurare pentru dentist și vedere.

            În America, cu trei luni înainte de a împlini vârsta de 65 de ani, trebuie să ceri la Social Security Administration pe internet sau centru local Medicare Health Insurance Part A (Hospital Benefits Only). Dacă ai asigurarea din altă parte, nu trebuie să ceri Part B, care este Asigurarea Medicală (Medical Insurance). Din experiența trăită de cei mai mulți pe lângă Part B ai nevoie de o asigurare suplimentară. Aceasta se poate obține sunând la 855.522.8896, cerând Advantage HMO insurance options și te dirijează la un birou din județul (county) în care locuiești. Pentru asigurare suplimentară medicală generală această asigurare nu costă nimic. Dacă vrei Dental și Vision este sub $30 pe lună de persoană.

            VĂ INFORMĂM CĂ ROMANIANTIMES NU ARE ABSOLUT NIMIC DE A FACE CU ACEASTĂ AFACERE. NU-I CUNOAȘTEM ȘI NU NE CUNOSC. CE VĂ TRANSMITEM ESTE PENTRU INFORMARE NUMAI.

            Pentru detalii de asigurare medicală pentru perioada de pensie puteți accesa ssa.gov

Cultura

Cei ce-au pierdut Crăciunul

on 21 Decembrie 2018

Cred ca la toti aproape ne place sa calatorim, sa vizitam. Un amic spunea ca dac...

SFÂNTUL VLADIMIR GHIKA:

on 21 Decembrie 2018

PRINȚ, PREOT CREȘTIN (ORTODOX ȘI CATOLIC) ȘI MARTIR, PRECURSOR ILUMINAT AL ECUME...

Monica Lovinescu : 95 de ani de la naștere, 10 ani...

on 23 Noiembrie 2018

„E oare mai bine să-ţi petreci viaţa având dreptate împotriva tuturor, sau greşi...

Valuri sau unde - o privire de ansamblu asupra ale...

on 23 Noiembrie 2018

Alegerile “intermediare” care au avut loc în Statele Unite pe data de 6 noiembri...

La ce sa ne asteptam…

on 23 Noiembrie 2018

Zilnic multe evenimente scapa atentiei publice. Suntem intoxicati mediatic cu id...

Angela FURTUNĂ – Premiu din partea Comitetului de...

on 22 Noiembrie 2018

PREMIUL PENTRU CALITATEA OPEREI ȘI ACTIVITATEA SCRIITORICEASCĂ pentru anul 2017,...

Politica

Ai dat celor ce se tem de Tine un steag, ca să-l î...

on 23 Septembrie 2018

Desigur că toți suntem conștienți de viteza cu care se transmit știrile și asta...

Schimbările Climatice și Escatologia

on 18 Iulie 2018

De peste zece ani mă preocupă și am scris adesea la rubrica prezentă despre schi...

Declarație privind Dedicarea Ambasadei SUA la Ieru...

on 18 Mai 2018

14 mai 2018 | Biroul de presă al Casei Albe - Washington D.C. - Putătorul de Cuv...

Semne ale vremurilor din urmă

on 20 Noiembrie 2017

Continuăm prezentarea semnelor vremurilor din urmă, ale indicatoarelor de direcţ...

Semne ale vremurilor din urma

on 20 Octombrie 2017

În prezentarea semnelor vremurilor din urmă, ale indicatoarelor de direcţionare...

Eclipsa totala de soare

on 15 August 2017

Scriu articolul înainte de eclipsa totală de soare din 21 august 2017, fenomen...

Orașe SUA

CENTENAR România

on 21 Decembrie 2018

Prin 2017 de câteva ori am discutat cu George Horga, cum am putea să sărbătorim...

Moment istoric Român în Portland Oregon

on 21 Decembrie 2018

Data de 1 decembrie a fost pentru mulți români din comunitatea din Portland un m...

100 de ani de Romậnia ȋn Atlanta

on 21 Decembrie 2018

Biserica noastrǎ, Sfinții Ȋmpǎrați Constantin și Elena din Lilburn, statul Georg...

„Suflet și virtual” - Derivă pe marea plină de val...

on 21 Decembrie 2018

Un roman notabil ce se înscrie logic în succesiunea celor patru anterioare este...

Sa invatam sa iubim vremea

on 23 Noiembrie 2018

Am cunoscut-o pe Violeta Stoica in urma cu multi ani cand amandoua locuiam in Ph...

Arta în prim-plan

on 21 Octombrie 2018

“Arta înseamnă să vii faţă în faţă cu tine însuţi.” ~ Jackson Pollock

Meditatii crestine

Dedicarea altarului pentru al Treilea Templu

on 21 Decembrie 2018

Suntem martori ai unui eveniment surpriză, care s-a petrecut la un an de la desc...

Căutarea care schimbă

on 21 Decembrie 2018

După ce S-a născut Isus în Betleemul din Iudea, în zilele împăratului Irod, iată...

Cipul din nou în actualitate

on 23 Noiembrie 2018

Revin cu informații referitoare la evoluţia tehnicii sistemului de identificare...

Mâna cea bună a Dumnezeului meu

on 23 Noiembrie 2018

“ Si le-am istorisit cum mâna cea bună a Dumnezeului meu era peste mine, și ce...

Slava din mijlocul crizei

on 18 Iulie 2018

Moise a zis: "Arată-mi slava Ta!" Domnul a răspuns: "Voi face să treacă pe dinai...

Steag înălțat spre birunița adevărului

on 20 Iunie 2018

Pentru cei care, încă mai au frică de Domnul, împăratul David a lui Israel, are...

Diverse

Opera lui Mihai Eminescu devine aplicaţie pentru t...

on 15 Ianuarie 2019

Opera lui Mihai Eminescu devine aplicaţie pentru telefonul mobil, în urma unui p...

2019 - un an greu pentru România și Republica Mold...

on 03 Ianuarie 2019

2019 se anunță un an greu pentru România și Republica Moldova. Pentru că este un...

Sarbatori Fericite!

on 25 Decembrie 2018

We Are United – Mic reportaj de la Convenția 50 de...

on 21 Octombrie 2018

Început de toamnă. 31 August-2 Septembrie 2018. Pasadena. Los Angeles. Californi...

Boala parodontală îți afectează inima

on 23 Septembrie 2018

Când dinții suferă, și inima suferă Placa bacteriană acumulată pe dinți, precum...

Cuvânt de salut, la Sărbătoarea Națională „Ziua Li...

on 31 August 2018

Mesajul președintelui Academiei Române - Ioan-Aurel Pop: Sărbătoarea națională „...