"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

În prezentarea semnelor vremurilor din urmă, ale indicatoarelor de direcţionare spre vremurile şi soroacele sfârşitului, spre ziua şi ceasul pe care-L ştie numai Tatăl, pentru a fi mai ușor de înțeles am folosit și folosesc acrostihul SEMNE: Seminţiile lui Israel + Erezii + Muntele Templului + Nenorociri + Esticii (Împăraţii Răsăritului). Când facem referire la Nenorociri, atenția se îndreaptă spre catastrofe ale naturii, dezastre.

Ziua de 13 Octombrie 2017 a trecut destul de ușor, nu pentru  că a fost zi de vineri și legată de numărul 13, ci a trecut cam neobservată ca fiind Ziua internațională dedicată analizei și planificarea unor măsuri de reducerea dezastrelor.

A fost începută în 1989, după o invitație din partea Adunării Generale a Națiunilor Unite ca și o zi de promovare a unei culturi globale de sensibilizare a riscurilor și de reducere a dezastrelor. Planificată la 13 octombrie, ziua sărbătorește modul în care oamenii și comunitățile din întreaga lume raportează rezultate de încercare de a reduce expunerea la dezastre și conștientizează importanța măsurilor luate și riscurile cu care se confruntă.

Anul 2017 se caracterizează prin înregistrarea dezastrelor naturii și a dezastrelor  climatice severe pe fiecare continent a lumii: inundații în Asia de Sud, uragane, mari cutremure, focuri întinse în America de Nord, alunecări de teren în Africa, sunami în America Centrală.

Forțele distructive a trei uragane, incendiile din California și o serie de evenimente meteorologice puțin cunoscute pun anul 2017 ca fiind anul cu cele mai grave nenorociri și cele mai costisitoare dezastre din istoria recentă americană.

Centrul Național pentru Informații privind Mediul, un birou guvernamental care ține evidența dezastrelor, care agravează daune de peste 1 miliard de dolari, confirmă că au existat deja 15 dezastre grave în acest an.

            Dintre toate categoriile de dezastre, uraganele sunt cele mai costisitoare.

            Potrivit estimărilor furnizate de serviciile de investiții ale Moody’s, uraganul Maria a provocat distrugerea a 40 de miliarde de dolari, uraganul Irma provocând 56,5 miliarde de dolari, iar uraganul Harvey 73 miliarde de dolari. Dacă adăugați pierderi economice, totalurile se ridică la 70 de miliarde de dolari, respectiv 70,5 miliarde și 81,5 miliarde de dolari.

            În același timp, incendiile in California ar putea duce la o pierdere economică între 3 miliarde si 6 miliarde de dolari, potrivit estimărilor preliminare ale Risk Management Solutions (RMS), o companie care estimează riscul de dezastru.

Dezastrele anului 2017 s-au întins pe tot globul. Le vom lua cele care au produs cele mai multe pierderi umane și vom reveni și specific la America.

 

 

PLOI ABUNDENTE - FURTUNI

 

            -  Trecerea în anul 2017 (octombrie 2016 - martie 2017) ploile excesive și inundațiile din Zimbabwe au lăsat peste 246 de morți, mii de familii fără adăpost;

            - În perioada Ianuarie - Iulie 2017 inundațiile din China au curmat viața a peste 144 de vieți,  a forțat mutarea a peste 1 milion de oameni, a distrus 31 mii de case;

            - Tot în prima jumătate a anului 2017 inundațiile din Peru a curmat viața a peste 150 oameni și a afectat peste 1 milion de oameni;

            - Alunecările de teren din Afganistan și Pakistan a omorât peste 156 de oameni și a distrus peste 300 case;

            - Alunecările de teren din Republica Congo a omorât 174 de oameni;

            - La sfârșitul lunii mai 2017 ploile grele și vânturile puternice din Sri Lanka a omorât peste 250 oameni, a afectat alte peste 415 mii;

            - Alunecările de teren din Columbia, în aprilie, a omorât peste 300 de oameni;

            - Alunecările de teren din Sierra Leone, în august, a omorât peste 600 de oameni;

            - Inundațiile și alunecările de teren din India, Bangladeș și Nepal în vara anului 2017 a omorât peste 600 de persoane și a afectat peste 41 milioane de oameni.

            - 15-16 Octombrie furtuna Ofelia conform Grupului de Coordonare pentru Situaţii de Urgenţă britanic a fost estimat ca fiind cea mai puternică furtună care a lovit Irlanda în ultimii 50 de ani.

 

 

CUTREMURE

 

Cu toate descoperirile științei, până la ora actuală, deși se știu unde pot fi potențiale de erupere a cutremurelor NU SE POATE ESTIMA când vor avea loc. Cutremure mari sunt localizate în teritoriile Japoniei, Noua Zeelandă și în Cercul de foc al Pacificului (engleză The Pacific Ring of Fire), care este cea mai întinsă și activă zonă vulcanică de pe Terra, concentrând 62% din vulcanii activi existenți în prezent (peste 350 din cei 600 vulcani activi). Nu se știe când aceste cutremure vor ava loc, dar pot ave loc în orice moment.

Cutremurele de 7 - 8 grade mărime, în Mexic, Septembrie, a omorât peste 320 de oameni, a distrus mii de case și afaceri. Mexicul a fost mai bine pregătit pentru a alarma populația la izbucnirea cutremurului, decât ar fi fost pregătită SUA sau alte țări.

             

 

NENOROCIRI CE AU LOVIT STATELE UNITE ALE AMERICII

 

Ianuarie 2017: Devastare puternică a vântului a avut loc în sudul Californiei, lângă San Diego, urmată de 79 de tornade care s-au extins în mai multe state sudice. Aceasta a fost cea de-a treia tornadă care a avut loc, într-o perioadă scurtă (decembrie-februarie) între înregistrările făcute din 1950 încoace.

Februarie 2017: precipitațiile grele și persistente din California de Nord și zonele Centrale ale Americii au creat daune materiale și daune importante ale infrastructurii din cauza inundațiilor, alunecărilor de teren și eroziunii. Efectele notabile includ deteriorarea gravă a deversorului de la barajul de la Oroville, care a provocat o evacuare de mai multe zile a 188,000 de locuitori în zonă. Precipitațiile excesive au cauzat, de asemenea, pagube de inundații în orașul San Jose, deoarece Coyote Creek și-a revărsat barajele și cartierele inundate, obligând 14,000 de locuitori să evacueze.

Martie 2017: înghețarea severă a culturilor de fructe afectate puternic în mai multe state sud-estice. Înghețurile din mijlocul lunii martie sunt neobișnuite din punct de vedere climatic în sud-est, cu toate că multe culturi au înflorit 3+ săptămâni mai devreme datorită temperaturilor neobișnuit de calde în săptămânile anterioare. Daunele au fost cele mai severe în Georgia și Carolina de Sud. Culturile cele mai afectate includ piersici, afine, căpșuni și mere.

Martie 2017: Peste 70 de tornado-uri au apărut în timpul unui focar extins în multe state centrale și sudice, provocând pagube importante. Au existat, de asemenea, pagube generatoare de vânt și grindină. Acesta a fost cel de-al doilea mare focar de tornadă care a avut loc la începutul anului 2017.

Mai 2017: O perioadă de precipitații abundente de până la 15 centimetri pe o regiune în mai multe state din Midwest a provocat nivele istorice de inundații de-a lungul a numeroase râuri. Inundațiile au fost cele mai severe în Missouri, Arkansas și în sudul Illinois. Au existat daune semnificative ale locuințelor, întreprinderilor, infrastructurii și agriculturii. 

Mai 2017: Furtuna de grindină și daunele provocate de vânt, care au afectat mai multe state, inclusiv CO, OK, TX, NM, MO. Impacturile cele mai costisitoare au fost în regiunea metropolitană Denver, unde grindina de tip baseball a cauzat cea mai costisitoare furtună de grindină din istoria Colorado, pierderile asigurate depășind 1,5 miliarde. Pierderile totale estimate: 2,2 miliarde de dolari;

Iunie 2017: Grindină severă și daune puternice la vânt care au afectat Nebraska, Illinois, Minneapolis și Iowa. Mai mult de 10 tornade au atins părțile din Iowa, pe lângă alte pagube produse de furtună. Costurile totale estimate: 1,2 miliarde de dolari;

Uraganele Harvey (august - septembrie), Irma (septembrie) și Maria (septembrie) de categoria 4 în SUA depășesc recordurile înregistrate anterior. Au produs, per total, peste 250 de morți.

Uraganul Harvey (august 2017), de categoria 4 a izbit puternic orașul Rockport, Texas provocând daune pe scară largă. Devastarea lui Harvey a fost cea mai pronunțată datorită regiunii mari a precipitațiilor extreme care au produs inundații istorice în Houston și zonele înconjurătoare. Mai mult de 30 de centimetri de precipitații au căzut peste 6,9 milioane de oameni, în timp ce 1,25 milioane au fost inundați cu apă la nivel de peste 45 de centimetri, iar peste 11,000 de oameni au fost inundați la peste 50 de centimetri. Calculul s-a făcut pe baza numărului total de precipitații pe 7 zile.

Uraganul Irma, (venit după Harvey la sfârșitul lunii august continuând în luna septembrie 2017,  de categoria 4 a ajuns să distrugă Cudjoe Key, Florida, după devastarea Insulelor Virgine Americane - St John și St Thomas - ca o furtună de categoria 5. Florida Keys au fost puternic afectate, deoarece 25% din clădiri au fost distruse, în timp ce 65% au fost afectate în mod semnificativ. Efectele puternice ale vântului și ale furtunilor au avut loc de-a lungul coastelor din Florida și Carolina de Sud. Irma a menținut un vânt maxim susținut de 185 km / h pentru 37 de ore, cel mai lung vânt înregistrat. Irma a fost, de asemenea, o furtună de categoria 5 mai lungă decât toate celelalte uragane din Atlantic, cu excepția lui Ivan în 2004.

Uraganul Maria, (în a doua parte a lunii septembrie 2017) ajuns la categoria 4 în zona de sud-est a insulei Puerto Rico, după ce a lovit insula Virgin St. Croix. Vânturile puternice ale Mariei au provocat o devastare pe scară largă a infrastructurii de transport, agricultură, comunicații și energie din Puerto Rico. Precipitații extreme de până la 100 centimetri au provocat inundații pe scară largă și alunecări de teren de-a lungul insulei. Uraganul Maria a fost unic prin cea mai rapidă intensificare, întărirea de la o mișcare tropicală până la o furtună de categoria 5 în 54 de ore.

Seceta extremă din primăvara-toamna anului 2017, a provocat nenorociri asupra agriculturii în Dakota de Nord, Dakota de Sud și Montana. Culturile de câmp, inclusiv grâul, au fost grav afectate, iar lipsa de hrană pentru bovine a forțat fermierii să vândă animalele. Această secetă a contribuit, de asemenea, la creșterea potențialului pentru incendii severe. Costurile totale estimate: 2,5 miliarde de dolari;

În  perioada de vara - toamna anului 2017, numeroase incendii în multe state din vest și nord-vest au ars peste 8,4 milioane de acri și mii de case. Scriu materialul în octombrie 2017 și deja, pentru acest an se depășește media anuală de 10 ani de 5,9 milioane de acri. Montana, în special, a fost afectată de incendii de peste 1 milion de hectare până acum. Oregon a fost afectat de incendii care nu au mai avut loc în istorie. Aceste condiții de incendiu sunt amplificate de seceta extremă care are loc în mai multe state.

            San Francisco și împrejurimi, numită Bay Area, pe data de 1 septembrie 2017, a înregistrat temperaturi foarte ridicate determinate de un val de căldură prevăzut să-și mențină aderența în regiune pentru mai mult timp, tensionând rețelele electrice, apărând temeri legate de incendii.

 

            Santa Rosa a înregistrat un record de 110 grade, cea mai fierbinte zi a anului până acum. De asemenea, a depășit recordul precedent de 1 105 grade din 1 septembrie 1950.

            La jumătatea lunii octombrie 2017, județul Sonoma incluzând orașul Santa Rosa a fost lovit de un incendiu catastrofal. 54,423 acri au ars (incluzând terenuri de vițe de vii pline cu struguri copți, copaci verzi, pomi încărcați cu roade, clădiri, etc.). Până la încheierea ediției numărul morților a ajuns la 42. Pe lângă aceștia, încă 68 sunt de negăsit.

            Sunt evenimente petrecute în anul 2107, până la jumătatea lunii octombrie. Sunt evenimente, care cu toată tehnica avansată nu au putut fi oprite de om. Ne ridicăm ochii în sus, de unde ne poate veni ajutorul: Ajutorul îmi vine de la Domnul, care a făcut cerurile si pământul. (Ps.121:2). An de an, populația este tot mai pregătită, ia în serios pericolele, și în mare parte fug din fața catastrofelor, dar prea puțini își întorc privirile și viața spre Creator. Va veni o vreme, în curând, când pe pământ va fi strâmtorare printre neamuri, care nu vor şti ce să facă la auzul urletului mării şi al valurilor (Luca 21:25).

Ce vă zic vouă, zic tuturor: Vegheați !” v-o spun eu pentru că de fapt a spus-o Domnul Isus (Marcu 13:37).

Cultura

A crede cu crez

on 18 Februarie 2018

Defaimarea credintei crestine si a unor afirmatii ce tin de ea, nu este nimic no...

Pe scurt - O cuvântare triumfală a președintelui A...

on 18 Februarie 2018

Pe data de 31 ianuarie, a avut loc prima cuvântare oficială a Președintelui Trum...

La stâlp, la zid

on 18 Februarie 2018

Probabil sunt treizeci și cinci de ani, dacă nu mai mult, de când am avut pentru...

Trandafirul Nimanui

on 23 Ianuarie 2018

30 de ani de la moartea scriitoarei cu origini bucovinene Rose Ausländer (1901,...

Viata printre picaturi si faramituri…

on 23 Ianuarie 2018

Ce rapid au trecut sarbatorile, nu? Le-am asteptat mai mult decat au durat si ne...

Taxe, taxe si iar taxe …

on 23 Ianuarie 2018

Noua legea privind Reducerea impozitelor și Promovarea Locurilor de Muncă din 20...

Politica

Primul discurs al preşedintelui Trump despre Stare...

on 18 Februarie 2018

În seara zilei de 30 ianuarie 2018 preşedintele Trump a transmis un discurs desp...

Semne ale vremurilor din urmă

on 20 Noiembrie 2017

Continuăm prezentarea semnelor vremurilor din urmă, ale indicatoarelor de direcţ...

Semne ale vremurilor din urma

on 20 Octombrie 2017

În prezentarea semnelor vremurilor din urmă, ale indicatoarelor de direcţionare...

Eclipsa totala de soare

on 15 August 2017

Scriu articolul înainte de eclipsa totală de soare din 21 august 2017, fenomen...

SUMMIT-UL G-20

on 18 Iulie 2017

Summitul primelor 20 puteri economice ale lumii a avut loc la Hamburg, Germania,...

Semne ale vremurilor - Israelul anului 2017

on 18 Iunie 2017

Cele cinci direcţii ale semnelor vremurilor din urmă, ale indicatoarelor spre zi...

Orașe SUA

Lantul

on 18 Februarie 2018

Sunt oameni care s-au nascut inzestrati cu anumite calitati si talente natural o...

Caribbean adventures

on 23 Ianuarie 2018

“Not all those who wander are lost.” –J. R. R. Tolkien Few are the pleasures tha...

Asteptandu-l pe Mos Craciun

on 19 Decembrie 2017

A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi, nu s-ar fi povesti, o iesle saracacioa...

„Am fost prieteni o viaţă, dar n-am ştiut că e ţig...

on 19 Decembrie 2017

Dragă nene Mitică, Că aş dori să ne mai vedem odată e foarte adevărat, dar nu se...

Vizită oficială la Portland

on 20 Noiembrie 2017

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, cu me...

Întrevederi ale ambasadorului George Cristian Maio...

on 20 Noiembrie 2017

Ambasadorul George Cristian Maior s-a întâlnit cu oficiali şi cu românii care lu...

Meditatii crestine

Stins din Privire în Privire (1)

on 18 Februarie 2018

Drama singurătății Am scris cândva despre singurătate ca o dramă, ca o tragedie...

Geneza Bisericii lui Christos (1)

on 18 Februarie 2018

(o scurtă perspectivă) „Cei ce au primit propovăduirea lui, au fost botezați; și...

Cand plansul devine terapie

on 15 Septembrie 2017

(O privire de ansamblu asupra Cărții Plângerilor lui Ieremia) “O! voi, cari trec...

Lupta pentru adevarata credinta

on 18 Iulie 2017

O privire de ansamblu asupra Epistolei lui IUDA Mesajul și lumea apostolului Iud...

Vocabular de … Paște

on 15 Aprilie 2017

Limba română posedă taine revelatoare în cuvintele ei. Să pornim de la termenul...

De la indoiala la certitudine (Ioan 20: 24-29)

on 15 Aprilie 2017

Evangheliile ne relatează că în urma prinderii, judecării nedrepte, răstignirii...

Diverse

Campanie comuna MAE - MAI

on 19 Decembrie 2017

Campanie pentru informare diaspora cu privire la obținerea din timp a pașaportul...

Inscrierea certificatului de nastere american

on 19 Decembrie 2017

Înscrierea în registrele de stare civilă române a certificatului de naştere amer...

Drapelul Romaniei arborat pe cladirea Primariei Sa...

on 19 Decembrie 2017

În onoarea Zilei Naționale a României, administrația orașului San Francisco a ar...

La centenar

on 19 Decembrie 2017

Aici, în țara minunată, plină de oftat Suntem bogați în sfinți și în martiri Ace...

La Mulţi Ani, România!

on 30 Noiembrie 2017

La Mulţi Ani, România! Exerciţiu de admiraţie la 99 de ani de la 1 Decembrie 191...

Stelian ONUFREI - Candidate for Unites States Cong...

on 20 Iulie 2017

On July 14, 2017 Stelian Onufrei officially became a candidate for Unites States...