"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Pentru început doar un “mic detaliu”: rata supraviețuirii COVID19 este de 98.54. Pandemia secolului 21 este poate cel mai bun exemplu de supraviețuire a omenirii: “supraviețuiește cine este mai tare”. Nu tăgăduiesc faptul că ciuma aceasta este reală și adevărată, însă reacțiile și măsurile draconice la care sunt supuși oamenii în majoritatea țărilor, inclusiv Statele Unite și România, de unde ne tragem toți, sunt de-a dreptul ridicole, demne de remarcat și care vor rămâne în istoria omenirii pentru totdeauna.

În timp ce în România și în restul Europei, cu excepția Suediei, măsurile luate de către guvernele locale sunt drastice: stai în casă dacă nu ești amendat. Dacă ieși din casă, trebuie să ai declarație cu scopul și traseul pe care o să îl faci, în Statele Unite, măsurile sunt oarecum mai lejere, depinde de la stat la stat.

În partea de Vest, unde locuim noi, lucrurile nu sunt chiar la locul lor: multe persoane stau acasă. Din cauza aceasta traficul pe autostrăzi este mai relaxat fără prea multe autovehicule. Școlile sunt închise pentru restul anului. Majoritatea restaurantelor sunt închise, cu excepția drive through sau pentru a lua mâncarea la pachet. Clădirile hoteliere au devenit goale sau cu foarte puțini clienți. Spitalele sunt aproape goale și ele, s-au oprit toate operațiile normale sau programate, cu excepția intervențiilor de urgență sau … internarea persoanelor infectate cu virusul Corona. S-au așteptat la un val copleșitor de cazuri de infecții cu virusul Corona, dar acestea, ciudat, s-au lăsat așteptate sau nu au mai sosit. Cadrele medicale, inclusiv asistente, au început să fie concediate pentru că nu există lucru pentru ele.

Parcurile comunitare și cele de stat sunt oarecum închise, cu toate că prin parcurile comunitare, mai vezi câte o persoană, dar care nu este oprită de nimeni. Bisericile sunt închise.

Magazinele pentru produse casnice (Home Depot și Lowes) și cele pentru produse alimentare funcționează aproape normal. Se încearcă distanțarea socială de aproape 2 metri (6 ft), cu toate că mulți nu bagă în seamă această chestiune. Mersul la bancă cu mască a devenit ceva normal. Dacă lucrezi încă și trebuie să te întâlnești cu persoane, nu se mai dă mâna în semn de salut. Dacă te întâlnești cu prieteni sau cu rude, nu se mai folosesc îmbrățișările. Să fie aceasta un nou normal?
 În timp ce ne lovim de toate ciudățeniile acestea, nu mă îndoiesc că trăim timpuri ciudate. Nu mă îndoiesc că fiecare dintre noi avem opiniile noastre despre Virusul Corona (SARS-CoV-2 cum i se spune în termeni științifici) sau pandemia COVID 19. Fiecare dintre noi, oriunde am fi, oriunde ne-am afla, suntem înconjurați și bombardați cu informații de ultimă oră, de legi și decrete care ne-au afectat viețile într-un fel sau altul.

Statul acasă la comanda statului a devenit normal. Purtatul măștilor sau nepurtatul lor a devenit tot un fel de normal. Păstrarea distanței față de o persoană cunoscută sau pe care tocmai ai întâlnit-o, cu toate că ai instinctul de a-i strânge mâna sau a-i da o îmbrățișare, te gândești la nenorocitu de virus, cu care ai putea să fii tu infectat fără să știi (fiind asimptomatic) sau poate persoana pe care ai întâlnit-o le are sau … nu le are.   

Am cules câteva idei care oglindesc foarte bine situația din România și cam cum stau treburile în general:

1. N-ai voie să ieși din casă, dar dacă ai nevoie – poți ieși.
2. Masca te poate ajuta, dar poate să nu te ajute – dar oricum trebuie să o porți.
3. Magazinele sunt închise, dar dacă e nevoie – se deschid.
4. La spital n-ai ce face cu așa boală, dar trebuie să mergi.
5. Acest virus provoacă moartea, dar, în principiu, nu e așa de grav.
6. Mănușile nu te ajută, dar trebuie să le porți.
7. Toți stau acasă, dar toți se plimbă.
8. Sunt pline supermarketurile de mâncare, dar nu ajunge pentru toți.
9. Virusul nu este grav pentru copii, dar copiii sunt în categoria de risc.
10. Echipament nu ajunge pentru toți, dar echipament este suficient.
11. Boala are multe simptome, dar poți fi și asimptomatic.
12. Ca să nu te îmbolnăvești, trebuie să faci sport, dar n-ai voie să ieși să alergi sau să mergi la săli de sport.
13. Cel mai bine e să respiri aer curat, dar afară să ieși n-ai voie, mai ales în parcuri.
14. Oamenii supraponderali sunt în categoria de risc, dar e mai bine să stai acasă și să înfuleci, decât să ieși afară.
15. Nu trebuie să contactezi cu oamenii în vârstă, dar poți să le duci mâncare și medicamente.
16. Cei bolnavi de virusul Corona nu au voie să iasă afară, dar pot merge la farmacie și la magazin – așa au spus miniștri.
17. Nu ai voie să-ți vizitezi rudele de vârsta a treia, dar le poți comanda livrare, curierii acestora contactând zilnic cu sute de oameni, cu sau fără măști și mănuși.
18. Fiecare om panicat își începe postare cu fraza: „nu vreau să vă sperii, dar...”
19. Amenzile nu au niciun fundament legal, dar ele totuși se aplică.”

În schimb, în Statele Unite regulile sunt foarte simple și clare:

1. Nu trebuie să ieși din casă, dar dacă chiar trebuie, poți să ieși
2. Toate magazinele sunt închise cu excepția … celor deschise. Toate magazinele trebuiesc închise numai dacă trebuie să fie deschise.
3. Virusul este mortal, dar să nu vă fie frică de el. Acesta ucide numai pe cei care sunt vulnerabili, dar și pe cei care nu sunt vulnerabili.
4. Trebuie să stai închis în casă până ce virusul se oprește a-i infecta pe oameni. Și se va opri în a infecta oamenii numai dacă îndeajuns oameni sunt infectați pentru a le întări sistemul imunitar.
5. Să nu mergi la spital sau la oficiile medicale numai dacă trebuie să mergi, numai dacă ești bolnav îndeajuns ca să mergi la medic
6. Acest virus nu afectează copii, cu excepția celor care sunt afectați.
7. Virusul rămâne activ pe diferite suprafețe pentru o perioadă de 2 ore, sau 4 ore, sau 6 ore. Oricum, este vorba de zile, nu de ore și are nevoie de un mediu căldicel, sau un mediu rece care este uscat, în aer
8. Școlile sunt închise, așadar trebuie să îți educi copiii acasă, numai dacă trebuie să îi trimiți la școală dacă nu ești acasă. Dacă ești acasă, poți să-ți educi copiii online, pe internet folosind diferite platforme online, cu excepția celor care au conecție slabă la internet, mai mult de un copil sau dacă ai numai un computer acasă pe care îl folosești pentru a lucra de acasă.
9. Coptul prăjiturilor de către copii, poate fi folosit în loc de clasele de știință, matematică sau artă. Dacă alegi să folosești educarea copiilor acasă, poți să incluzi diferite treburi casnice în loc de clasele de la școală. Dacă alegi să îți educi copiii acasă, poți să începi să bei alcool începând cu aproximativ ora 10 dimineața.
10. Măștile nu sunt de folos în protejarea împotriva virusului, dar trebuie să porți una pentru că poate să salveze vieți. Măștile pot să fie obligatorii dar pot să fie și la alegere.
11. Nu trebuie să mergi la servici, dar poți să-ți găsești un alt loc de muncă unde poți să te duci la servici.
12. “Stai acasă” - nu știm câți oameni de știință trebuie să ne spună cât de importante sunt activitățile în aer liber pentru sănătatea noastră fizică și psihică.
13. Nu există lipsă de alimente în magazine. Însă sunt multe lucruri care lipsesc. Nu trebuie să cumperi o grămadă de hârtie igienică. Dar trebuie să cumperi ceva, în caz de nevoie.
14. Dacă ești bolnav de Covid 19, poți să ieși afară odată ce te simți mai bine, dar cei din casa ta, nu pot să iasă afară odată ce ești mai bine, numai dacă trebuie să iasă afară.
15. Animalele nu sunt afectate de virusul Corona, cu excepția unei pisici din Belgia a cărei test a ieșit pozitiv în februarie, plus câțiva tigri …
16. Numărul persoanelor decedate din cauza virusul Corona, vor fi anunțate în fiecare zi, dar nu știm câte persoane sunt infectate pentru că nu testăm numai persoanele care sunt aproape de moarte pentru a determina cauza morții în cazul în care acestea vor muri. Dar persoanele care mor din cauza virusul Corona, care nu sunt incluse în numărătoare, poate vor fi sau nu numărate.
17. Pentru a te apăra de virusul Corona, trebuie să mănânci bine dar în același timp să faci și exerciții fizice.
18. Este important să iei o gură de aer curat, dar nu te plimba prin parcuri, poți să te plimbi prin alte locuri, numai să nu stai jos, numai dacă ești în vârstă sau femeie însărcinată. Dacă cumva stai jos, să nu stai prea mult, numai dacă ești persoană în vârstă sau femeie însărcinată. În aceste cazuri poți să stai jos, dar să nu mănânci, numai dacă ai umblat pentru o vreme sau dacă ești în vârstă sau dacă ești femei însărcinată.
19. Nu vizita persoanele în vârstă, dar ai o obligație morală pentru a vizita persoanele în vârstă pentru a-i întreba de sănătate și a le aduce mâncare sau medicamente.
20. Nici o companie nu se va desființa, numai acele companii care se desființează din cauza Covid-19.

 

 

 

Cultura

Despre traumele ce vindecă amnezia popoarelor

on 21 Decembrie 2020

Liviu Cangeopol scrie cu cerneala unei traume profunde, ce nu-și va înceta proba...

Perfectiunea printre imperfecti

on 21 Decembrie 2020

Ni se pare la toti ca acest an parca nu se mai termina. Am vrea sa dormim si sa...

Probleme nu prea noi și o soluție veche

on 22 Noiembrie 2020

Ni se pare la toti ca acest an parca nu se mai termina. Am vrea sa dormim si sa...

Monica Lovinescu: copilul-minune al literaturii, c...

on 22 Noiembrie 2020

La 19 niembrie 1923 vedea lumina zilei la București Monica Lovinescu, fiică a cr...

Constantin Karadja: Un model ilustru, abia la 70 d...

on 16 Octombrie 2020

Din dragoste românească și din admirație pentru România Unul dintre cei dintâi c...

Masti si sensuri

on 16 Octombrie 2020

Am auzit spunându-se de nenumărate ori: „A purta o masca pe fata este un mic sac...

Politica

Anul 2020 – anul Chinei

on 21 Decembrie 2020

Încheiem anul 2020 extrem de dificil pe plan spiritual, social, politic și econo...

Marea Resetare

on 23 Noiembrie 2020

Trăim acum, în luna noiembrie 2020, situații greu de imaginat că ar fi posibile...

Votul tău este important pentru America și România

on 17 Octombrie 2020

Suntem din nou în fața unor decizii care ne vor afecta pe noi și familiile noast...

Socialismul democratic

on 16 Februarie 2020

Anul trecut pe vremea asta scriam despre socialismul inventat de Marx și Engels...

Hărțuit dar nu învins

on 16 Februarie 2020

Războiul continuă. Nu, nu este vorba despre războiul cu care suntem obișnuiți de...

Ura! Ura! Ura!

on 23 Ianuarie 2020

Sunt sigur că prima dată când ați citit titlul, v-ați dus cu gândul la mitinguri...

Orașe SUA

Încă un an

on 21 Decembrie 2020

O trecere în revistă a unui an sumbru marcat de evenimente care au schimbat isto...

Colinde, colinde…

on 21 Decembrie 2020

E vremea colindelor! Al bradului impodobit, casutei de turta dulce, cadourilor s...

Moment crucial istoric al secolului XXI

on 22 Noiembrie 2020

Asistăm neputincioși, într-o măsură sau alta, la evenimente care se petrec sub o...

Campionul de lângă noi - Max Cristea

on 22 Noiembrie 2020

La prima vedere pare un copil obisnuit, asemeni multor copii de opt ani, ii plac...

Lucruri mici, lucruri mari…

on 16 Octombrie 2020

Toamna cu frunze multicolore, soare ce luceste palid, zile ce trec si zile ce vi...

Democrația americană la răscruci de drumuri

on 16 Octombrie 2020

Mai avem doar câteva săptămâni până la alegerile prezidențiale din Statele Unite...

Meditatii crestine

MESAJUL NAȘTERII DOMNULUI

on 24 Decembrie 2020

NU VĂ TEMEȚI CĂ VI S-A NĂSCUT ASTĂZI MÂNTUITOR, CARE ESTE HRISTOS DOMNUL de Preo...

Ana în așteptarea lui Mesia

on 21 Decembrie 2020

Mai era acolo şi o proorociţă, Ana, fata lui Fanuel, din seminţia lui Aşer. Ea e...

Al zecelea lepros sau sentimentul recunoștinței

on 22 Noiembrie 2020

“Isus mergea spre Ierusalim, şi a trecut printre Samaria şi Galilea. Pe când int...

Zilpa și descendenții ei – Binecuvântarea ce conti...

on 16 Octombrie 2020

Texte biblice: Geneza 30:13, 35:26; 49:20; Deuteronom 33:24, 25 (Luca 2:36; Apoc...

Semne ale vremurilor din urmă: Israel

on 24 Septembrie 2020

La capitolul escatologic Semne ale vremurilor mă voi ocupa în continuare de Isra...

Manase și Dumnezeul celei de a doua șanse

on 24 Septembrie 2020

Când a fost la strâmtoare, s-a rugat Domnului, Dumnezeului lui, şi s-a smerit ad...

Diverse

Mesajul de Paști al Președintelui TRUMP

on 16 Aprilie 2020

10 aprilie 2020 ora 12:09 PM (ora locală)PREȘEDINTELE:„Vă mulțumesc foarte mult...

Alegeri pentru Parlamentul României - 2020

on 02 Aprilie 2020

Cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate, ca...

CRIZA COVID-19 - Prelungirea VIZEI DE ȘEDERE ÎN SU...

on 19 Martie 2020

Toți cei interesați puteți accesa acest site unde veți găsi formularul și instru...

Permisul de conducere international

on 19 Martie 2020

Tipul de permis de conducere care se poate folosi în România dacă conducătorul a...

Pensionari români scutiți de impozit

on 18 Martie 2020

La primul forum media organizat de publicația RomanianTimes, sâmbătă 8 februarie...

O transformare tăcută dar puternică a SUA cu efect...

on 18 Martie 2020

Când președintele Statelor Unite Donald J. Trump amintește realizările de la pre...