"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Duminică seara, 1 octombrie, a avut loc în Las Vegas un măcel care a zguduit din nou comunitatea americană prin atrocitatea cu care a fost comis de către un dement care a secerat mortal 58 de vieți și a rănit alte 489, apoi s-a sinucis. Victimele erau în toiul unui concert de muzică country.  Un act din acesta nu poate fi explicat prin cuvinte. Pentru că omul este o ființă rațională, se caută un motiv care l-ar fi putut determinat pe acest “individ” să comită această crimă odioasă în masă. Iar pentru că acesta s-a sinuncis, s-ar putea ca motivul criminal să nu îl aflăm niciodată.

 

Unul dintre șerifii din Las Vegas,  Kevin C. McMahill, a declarat presei americane că motivația care stă la baza actului monstruos al acestui “individ” pe nume Stephen Paddock, rămâne un mister. Este cu adevărat ciudat că Paddock se pare că nu a avut “nici un motiv bine întemeiat” care să justifice acest genocid. În general, ucigașii în masă ucid pentru a transmite un mesaj sau pentru că sunt grav bolnavi psihic. Însă acest măcelar, se pare că nu a avut nici un motiv. Era un milionar care avea tot ce îi trebuia, părea un om normal, era posedat de patima jocurilor de noroc, iar în mintea lui era un demon.


Dintre ucigașii în masă, ne amintim de Dylann Roof  care a fost un rasist care a ucis ca să se răzbune pe afro-americani; Timothy McVeigh s-a considerat un revoluționar și a fost lovit de “guvernul tiranic” prin asediului din Waco; Adam Lanza a fost autistic, obsesiv-compulsiv, probabil schizofrenic și a devenit obsedat de împușcăturile școlare.

 

Paddock, deși gol și repulsiv din punct de vedere moral, a păstrat suficientă luciditate pentru a-și construi scenariul mortal cu o precizie meticuloasă. A ales un etaj și o cameră specifică pentru a oferi un avantaj maxim de înregistrare video. În camera de hotel, a introdus arme de contrabandă și muniții fără ca să fie descoperit, a utilizat modificări specifice asupra armei sale pentru a mări capacitatea de acțiune letală a armei și chiar a plasat aparate de fotografiat și video în afara încăperii, pentru a putea vedea când vine poliția după el. Mark Steyn a subliniat că, în multe privințe, acțiunile lui Paddock seamănă mai mult cu cele ale unui ucigaș plătit să ucidă decât o persoană de ucidere în masă. Planificarea meticuloasă sugerează că Paddock avea un oarecare motiv.

 

 

Așadar, dacă Paddock nu era un schizofrenic sau un paranoic care se confrunta cu o cădere mentală completă, ce mesaj a încercat să trimită acesta? Nu a lăsat nici o notă; nu a lăsat nici o urmă virtuală pe internet; nu s-a predat la poliție, ca să se poată bucura de notorietate. Este posibil ca pur și simplu să nu aibă nici un motiv sau nici un mesaj? Probabil, dar în mod alternativ, autorul Mark Steyn a împărtășit recent o teorie trimisă de un cititor pe care îl descrie drept “un gentleman din Londra”. Teoria cititorului, care merită citită în întregime, chiar dacă este doar un gând, ajunge la un motiv care pare să fie plauzibil.

 

Trebuie totuși subliniat faptul că încă nu există dovezi clare care să adeverească motivul ucigaș a lui Paddock.

Teoria autorului emailului este în esență una de început. Despre ce a discutat massmedia americană luni, 2 octombrie, pe toate canalele media? Despre controlul armelor. Și de ce s-a vorbit despre controlul armelor? Deoarece numărul copleșitor de arme și muniții pe care Paddock le-a strecurat în camera 135  de la etajul 32 al Hotelului Mandalay Bay este uluitor. Drept urmare, povestea s-a concentrat imediat pe arme: au fost automate? Ce fel de arme erau? Cum au fost modificate? De unde le-a luat? Ca și cum călăul ar fi vrut să atragă atenția mai mult la arsenalul său decât la numărul victimelor.

 

Multe detalii și povestiri care apar în mod obișnuit în jurul unui criminal în masă, nu au ieșit la iveală. “Individul” a fost un pușacș de culoare albă, care a ochit majoritatea oamenilor albi la un concert de muzică country. Așadar înseamnă că subiectul de rasă nu a fost la mijloc. Padocul părea că nu avea afilieri politice sau religioase; nu a fost provocat de o dispută internă și nici nu a fost legat de o chestie de locul de muncă; nu pare a fi rezultatul unei pauze psihotice. Toate acestea nu lasă nimic altceva pe masa de discuții decât povestea armelor de foc.

 

Poliția a găsit un total de 47 de arme în camera de hotel și în două din casele ucigașului. Douăzeci și trei erau cu el în camera din hotelul Mandalay Bay. Se pare că după toate probabilitățile, o cantitate mare de muniție rămăsese încă în camera de hotel după masacru. Cititorul lui Steyn notează că Paddock “a petrecut zile întregi în camera sa de hotel cu mai multe arme și muniții decât le putea folosi vreodată, cu o serie de modificări avansate și accesorii.” Care ridică întrebarea: De ce a cheltuit energia și timpul pentru a furișa toate armele de foc în hotel știind că atunci când gloanțele încep să zboare, nu ar avea șansa să folosească nici jumătate din ceea ce avea la dispoziție?

 

Scriitorul e-mailului citat în articolul lui Steyn crede că unul dintre motivele crimei este “publicitatea”. În mod specific, “acest om [Paddock] dorea să transmită în America, într-o formă grafică, dovezile de neclintit că armele, deținera armelor, cumpărarea acestora în America sunt un rău și trebuie controlat.

 

Nu există dovezi care să susțină această teorie, desigur, dar trebuie să recunoaștem că din informațiile pe care le avem până în prezent, această ipoteză are sens.   

 

Săptămâna trecută, Ben Shapiro a scris un articol care explică clasificările lui Roy Baumeister despre răul din lume. A fost o provocare care l-a adus pe Paddock într-unul din cele cinci tipuri de rău, ceea ce l-a făcut și mai neobișnuit. Dacă este cazul, Paddock credea că a ucide pentru scopuri “drepte”, este un idealism sinistru la locul de muncă.

  1. Instrumentalitate: Noțiunea că faptele rele nu sunt rele, atâta timp cât le realizezi cu un scop bun în minte. Aceasta ar include sinucigașul exploziv, care crede că schimbă lumea în mai bine prin sacrificarea copiilor în restaurante sau dictatorul care-i sacrifică pe dușmanii săi în căutarea puterii.
  2. Egoismul amenințat. Baumeister a constatat că violența nu a fost săvârșită de cei cu o prezumție scăzută, ci de cei cu o prezumție care a fost amenințată. El a descoperit că “violența este săvârșită de un subgrup de oameni care se gândesc bine la ei înșiși și într-adevăr apar atunci când ei consideră că imaginea de sine favorabilă a fost amenințată sau atacată.” Acesta este pericolul inerent, de exemplu, microagresiunile care sugerează o amenințare acolo unde nu există.
  3. Idealismul. Acesta este de fapt doar un subset de instrumentalitate. Este convingerea că violența ta face din lume un loc mai bun, apropiindu-ne de utopie. Cele mai grave războaie din istoria lumii au fost cauzate de idealism, așa cum a sugerat Karl Popper.
  4. Sadismul. Acesta este ultimul și cel mai puțin comun tip de rău. Baumeister se întreba dacă există chiar ani de zile; abia după aceea a spus că a existat în anumite tipuri. Teoria lui este că vinovăția ne împiedică să ne bucurăm de violență, dar atunci când vinovăția noastră este agravată, violența și răul pot deveni distractiv.
  5. Al cincilea tip de rău, pentru că nu îl considerăm chiar rău, este boala mintală. Acesta a fost un factor serios în împușcăturile în masă din Statele Unite.

 

Dacă scopul lui Paddock era să șocheze SUA, să interzică posesia legală a armelor sau să pornească un control strict al armelor, înseamnă că nu vom găsi un răspuns care să explice în întregime adevăratul motiv care l-a determinat pe acest demon cu față umană să omoare atâtea persoane inocente.

 

Stephen Paddock a devastat prea multe vieți. Ideea acțiunilor sale ucigașe care influențează postum mult mai mult lumea noastră decât este greu de acceptat.

 

Am folosit ghilimelele pentru a-l descrie pe acest monstru, pentru că este greu de crezut că persoane din acestea au fost și sunt printre noi. Monștri cu fețe umane care îți zâmbesc în față și care se comportă foarte normal în jurul nostru, dar care în mintea lor sunt bolnavi psihic, posedați demonic, cu minți alterate care te-ar tăia în bucăți dacă ar avea posibilitatea, pentru simplu fapt că ești … normal sau că gândești normal, alftel decât ei. Oameni din aceștia cred că sunt tot mai mulți în jur, mai ales într-o societate în care se promovează la greu răul și imoralitea, când valorile adevărate care stau la baza unei societăți sănătoase, sunt ridiculizate și desconsiderate.

Cultura

Despre schizofrenia morala si amneziile criticii

on 20 Octombrie 2017

Observ din ce în ce mai des la confrații mei că, în ciuda lecțiilor dure ale ist...

Langa Luther in fiecare zi…

on 20 Octombrie 2017

Anul 2017 a continut varii evenimente, intalniri religioase, manifestari cultura...

Un demon cu fata umana, fara un motiv real de a uc...

on 20 Octombrie 2017

Duminică seara, 1 octombrie, a avut loc în Las Vegas un măcel care a zguduit din...

Cu ochelarii lui Satan pe nas

on 15 Septembrie 2017

America de Nord s-a trezit saptamanile trecute cu o noua criza – a ochelarilor....

Democratie si derapaje: despre lotul fiintelor de...

on 15 Septembrie 2017

A fi un critic onest al regimurilor totalitare nu e un fapt demodat. Dimpotrivă....

Acele lucuri mici ce fac diferenta

on 15 August 2017

Pe prispa unei case oarecum izolate, aflate la marginea unei comunitati rurale d...

Politica

SUMMIT-UL G-20

on 18 Iulie 2017

Summitul primelor 20 puteri economice ale lumii a avut loc la Hamburg, Germania,...

Semne ale vremurilor - Israelul anului 2017

on 18 Iunie 2017

Cele cinci direcţii ale semnelor vremurilor din urmă, ale indicatoarelor spre zi...

Semne ale vremurilor

on 19 Mai 2017

Sunt cel puţin cinci direcţii ale semnelor vremurilor din urmă, ale indicatoarel...

PROOROCIE PENTRU DAMASC

on 15 Aprilie 2017

Evenimentele petrecute la începutul lunii aprilie 2017 m-au determinat să revin...

SEMNE ALE VREMURILOR - MUNTELE TEMPLULUI

on 21 Martie 2017

Sunt cel puţin cinci direcţii ale semnelor vremurilor din urmă, ale indicatoarel...

SEMNE ALE VREMURILOR

on 20 Februarie 2017

ISRAEL - SIMBOL AL REZISTENȚEI ÎMPOTRIVA ASUPRIRII Miercuri, 15 februarie 2017,...

Orașe SUA

It’s a seller’s market…and it’s here to stay!

on 20 Octombrie 2017

After a few years when the housing market seemed to face serious challenges and...

Helen, perla alpina a Georgiei

on 15 Septembrie 2017

Toate drumurile duc spre Helen! Parafrazand un citat celebru, as dori sa va pove...

Inginer din Gorj a locuit trei luni pe gratis în a...

on 15 Septembrie 2017

Despre prietenii şi cunoscuţii lui Dumitru Sinu (nea Mitică din Arizona) se poat...

Daca in fiecare zi…

on 15 August 2017

“O, floarea soarelui, mereu sub a vremii osanda, Numarand pasii soarelui, adunan...

Arta comunicarii

on 18 Iulie 2017

“Cum imi inving dusmanii? Simplu: ii transform in prieteni!” Abraham Lincoln Cre...

Fiecare cu închisoarea lui

on 18 Iulie 2017

Dacă aş putea să inventez vreun dispozitiv sau vreo aplicaţie pe telefon, aş miz...

Meditatii crestine

Identitatea (8)

on 20 Octombrie 2017

Dacă L-ai primit pe Domnul Isus ca Domn și Mântuitor al vieții tale, ai primit o...

Cand plansul devine terapie

on 15 Septembrie 2017

(O privire de ansamblu asupra Cărții Plângerilor lui Ieremia) “O! voi, cari trec...

Eclipsa totala de soare

on 15 August 2017

Scriu articolul înainte de eclipsa totală de soare din 21 august 2017, fenomen...

Identitate (7)

on 15 August 2017

Sindromul cumpărării compulsive și hoarding Sindromul cumpărăturilor compulsive...

Lupta pentru adevarata credinta

on 18 Iulie 2017

O privire de ansamblu asupra Epistolei lui IUDA Mesajul și lumea apostolului Iud...

Vocabular de … Paște

on 15 Aprilie 2017

Limba română posedă taine revelatoare în cuvintele ei. Să pornim de la termenul...

Diverse

Stelian ONUFREI - Candidate for Unites States Cong...

on 20 Iulie 2017

On July 14, 2017 Stelian Onufrei officially became a candidate for Unites States...

INTERVIU acordat revistei Romanian Times

on 18 Iulie 2017

Dl Cosmin Dumitrescu, consulul general al Romaniei la Los Angeles: Vă mulțumesc...

Inaugurarea Camerei de Comert Romano-Americane din...

on 18 Iulie 2017

Consulatul General al României la Los Angeles vă informează că, la data de 29 iu...

Smaranda Braescu, straduinte, afirmare si prigoana

on 18 Iulie 2017

In acest an s-au implinit 85 de ani de la recordul mondial la saltul cu parasuta...

Povestea unui frontierist

on 18 Iulie 2017

Mă numesc Szakacs Ștefan și sunt născut în Sighișoara, Romania. Între anii 1968-...

20 de ani de Parteneriat Strategic intre Romania s...

on 13 Iulie 2017

Rezoluția Senatului american pentru celebrarea a 20 de ani de Parteneriat Strate...