"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Moto: Patria este ca un copil. Dacă nu ai grijă de ea, poate să plece de acasă. (Grigore Vieru)

La ora la care scriu acest articol, în ziua de marţi, 7 aprilie, populaţia Chişinăului e în stradă, tinerii pun presiune pe autorităţile comuniste, protestele de stradă sunt în toi, după o desfăşurare continuă de 20 de ore. Tinerii aceştia nu se tem să lupte pentru libertate, precum se tem părinţii lor deja reduşi la stadiul de legume ideologice de către bolşevizarea din ultimii cincizeci de ani. La graniţa dintre România şi Moldova se menţin restricţiile pentru cetăţenii români. Informaţiile sunt blocate, televiziunea oficială de stat difuzează programe cu elevi care prezintă varietăţi pentru copii şi dansează în cinstea conducătorului Voronin iubit şi reales la al nşpelea congres. Forţe necunoscute strecurate printre manifestanţi distrug clădiri importante. Flăcări şi vandalism etalate cu ostentaţie în faţa camerelor. Se repetă scenariul de acum douăzeci de ani de la Bucureşti. Clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei sunt ocupate de manifestanţi. Scutierii se bat cu tinerii neînarmaţi, care se aruncă orbeşte într-o luptă evident inegală. E ora 16.30, iar diversiunile electorale şi postelectorale ţintesc înspre jocuri de imagini care să blameze România, cu bascularea responsabilităţii eşecurilor democratice către Bucureşti. Diversiunile sunt în toi, iar probabil că autorităţile creează scenariul care să le permită represiunea de la noapte, creînd în acest moment al zilei scenarii de aşa numite excese care să justifice orice crimă ce va fi posibilă în miezul nopţii.


Sunt sparte vitrine, sunt distruse clădiri, sunt arse edificii şi locaţii. Comunicaţiiile sunt bruiate, atât în reţeaua fixă, cât şi mobilă.
În mai multe oraşe din România s-au anunţat manifestaţii de solidaritate. La ora 16.36 s-a arborat steagul Uniunii Europene la Chişinău. Şi steagul României a fluturat cu intermitenţe de manifestanţi, începând cu ora 16.15. Sunt deja zvonuri că scutierii sunt o simplă recuzită care să fie filmată de operatori, pentru a induce în eroare opinia publică internaţională, în timp ce după căderea nopţii vor fi aduse efective de mii de soldaţi. Manifestaţii de solidaritate cu Moldova au fost anunţate pentru această seară în România: Cluj - ora 18:00. Bucureşti- ora 20:00, Iaşi - ora 20:00. În alte oraşe, tinerii vor ieşi în stradă pentru a-şi manifesta simpatia pentru tinerii din Chişinău.


În Piaţa Adunării Naţionale iradiază forţa a zeci de mii de cetăţeni. Fraudele comise de comunişti în alegerile recente nu vor mai trece nesancţionate, pentru că ar fi pentru a treia oară în istorie când Basarabia ar rata şansa democraţiei.


Şeful asociaţiei tinerilor basarabeni din Iaşi a fost arestat. Se operează arestări şi din ce în ce mai multe intimidări, ca şi intervenţii în forţă. Nimeni nu mai vrea să dea înapoi, de ambele părţi. Voronin va trebui să plece, deoarece strada este gata să explodeze, oamenii vor democraţie, presiunea străzii a ajuns o armă ce nu mai poate fi învinsă. După ce 800 000 de români au părăsit Moldova luând calea bejeniei în ultimii ani, cei rămaşi îşi vor vinde scump pielea acum, pentru a alunga tagma bolşevică şi pentru a trăi liberi.


Opoziţia din Moldova s-a unit, forţe altădată antagonice din opoziţia fărâmiţată şi-au dat mâna. A fost proclamată decizia unanimă de a rămâne în stradă până la căderea definitivă a regimului comunist instalat prin fraudă. Va curge sânge, pentru că tensiunea socială a atins acel punct fără întoarcere. Tinerii viteji care au ieşit în stradă i-au îmbărbătat şi pe cei mai ezitanţi actanţi. Opoziţia de la Chişinău cere şi cetăţenilor din alte localităţi să se deplaseze către Capitală şi să vină în ajutor.


Ce speră lumea: o renumărare a voturilor, după fraudarea alegerilor de duminică 5 aprilie şi implicarea organizaţiilor internaţionale în eliminarea efectelor dublului limbaj al OSCE şi autorităţilor moldovene. Ambasadorii străini au reuşit să se întâlnească la ora 16-17 cu preşedintele Voronin. Forţele de ordine blochează intrarea în Chişinău. În tot acest timp, pe străzile oraşului, zeci de mii de oameni cer anularea rezultatelor alegerilor de duminică, fraudate de comunişti. Flăcările şi pietrele sunt răspunsul tinerilor la agresiunea continuă a poliţiei şi jandarmilor care încearcă să alunge protestatarii.


Moldovenii află ce se întâmplă în ţara lor de la televiziunile ţărilor vecine. Televiziunile locale, în buna tradiţie kaghebistă, nu difuzează decât momente artistice cu pionieri şi abia la ora 17, la ştiri, TV Moldova 1 difuzează câteva imagini din Piaţă. Televiziunea din Moldova televizează numai imagini cu poliţişti răniţi şi manifestanţi chipurile violenţi fără motiv, cu ambulanţe care nu mai fac faţă răniţilor. Se difuzează de fapt montaje care să emită mesajul că protestanţii sunt vandali şi că sunt organizaţi, iar manifestarea lor nu ar avea un caracter spontan. Apoi televiziunea reia emisiuni de muzică pentru copii şi gospodine.


Acelaşi scenariu de la Bucureşti de acum douăzeci de ani este reluat punct cu punct.


Se fac apeluri dinspre marile partide din Rămânia ca guvernul şi preşedintele basarabean să nu cedeze în faţa provocărilor şi a forţelor violente. Diplomaţii cer Chişinăului să nu admită abdicarea de la simbolul său de garant al legalităţii şi de apărător al valorilor europene.


Oamenii strigă: Nu plecăm! Nu plecăm! Adevărul este că după eforturile intense de rusificare a Basarabiei, după nenumăratele persecuţii şi după genocidul la care este supus poporul român basarabean în ultimele şase decenii de către forţele comuniste ruse, unde ar mai putea să plece aceşti copii români? : acesta este momentul când ei au ales fie să îşi recâştige ţara, fie să plece sus, într-o lume mai bună. Dar mulţimea din stradă nu are lideri, tinerii curajoşi sunt cu mâinile goale, iar noaptea este aproape şi îşi va arăta colţii. Armata rusă nu admite înfrângeri.