"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Moto: “La ora asta, acela care cunoaște U.R.S.S. trebuie să strige constructorilor socialismului: “Pericolul e în voi’! ‘’(Panait Istrati - Spovedanie pentru învinși)

Moscova nu pierde nicio ocazie pentru a transforma în succese personale orice eșec al inamicului occidental. E semn că Războiul Rece revine în forță, prin strategii de demonizare a politicilor economce ale Vestului, generând în subsidiar sentimente anti-occidentale și anti-capitaliste, însoțite de simpatii neocomuniste. Proiectul - folosit cândva cu succes de agenții KGB - este reiterat de fostul agent Putin. Acesta oferă cu tamtam cetățenia rusă unor vedete occidentale ca actorul francez Depardieu sau tenismanul Năstase - remarcabili agenți de imagine -, care, deși au făcut bani frumoși în anii de boom ai economiei occidentale, nu mai vor să plătească și impozitele specifice acestei economii aflate azi la ceas de cotitură. Conflictele antifiscale din Vest sunt valorificate ca surse de imagine pentru Putin, împotriva căruia protestatarii din țară nu contenesc să vocifereze. Prin această strategie populistă - de transformare, a unui eșec al adversarului, în merit -, Rusia își construiește mai nou imagine de paradis fiscal, încercând să devină mediu eligibil pentru interese economice și de diaspora globală. Că generează, însă, pe această cale, și legitimități noilor forme de extremism politic...pare să intereseze mai puțin.

 

Startegia constă, de fapt, din atragerea - în realitate, recrutarea - de intelectuali, artiști, oameni de afaceri, oameni de cultură și personalități publice cu statut de VIP de partea victoriilor economiei și propagandei rusești actuale; mutările specifice - foarte mediatizate - sunt clasice și ne amintesc de anii exportului de revoluție în Est și în restul lumii, de deceniile de explozie a marximului, a leninismului, a bolșevizării, a stalinismului. Tragicele efecte ale acestor politici nu au ocolit nici România, care a fost distrusă și modificată genetic pentru multe secole de aici încolo de acest flagel politic, cu tot cu bonusul său, pactul nazi-comunist. Merită de revizitat, pentru reîmprospătarea memoriei, cartea lui Stephen Koch, intitulată Double Lives: Spies and Writers in the Secret Soviet War of Ideas Against the West, Free Press; 1st edition (December 27, 1993), precum și ediția românească a cărții semnate de același autor, sub titlul Sfârșitul inocenței. Intelectualii din Occident și tentația stalinistă, Editura Albatros, Universal Dalsi, București, 1997. În anii ‘50, Stalin miza, între altele, pe confiscarea morală a antifascismului occidental și pe adăugarea de ingrediente de intelligence și de propagandă pentru instalarea puterii sovietice și eliminarea oricărei rivalități în vederea preluării puterii în Europa după 1945, la momentul oportun; după același calapod, pe urmele mărețului tiran, Putin vine astăzi cu vehiculul confiscării morale a curentului anti-capitalist ce germinează la ora actuală în Occident - scuturat de criza economico-financiară și de politicile de austeritate aferente -, și în care paradigmele neo-marxizante își joacă versiunile moderne de kazacioc globalist.

Două lucrări noi stau în atenția celor care urmăresc subtilitățile acest fenomen față de care România și Occidentul nu vor fi niciodată vaccinate îndeajuns: una este scrisă de Vladimir Tismăneanu, The Devil in History - Communism, Fascism, And Some Lessons of The Twentieth Century, University of California Press, 2012 , care la începutul anului ocupase locul al doilea în topul vânzărilor pe Amazon; cealaltă, accesibilă în spațiul românesc, aparține lui Angelo Mitchievici, Umbrele paradisului - Scriitori români și francezi în Uniunea Sovietică, Editura Humanitas, 2011. Revizitarea modalităților prin care Răul politic al totalitarismului a operat distructiv asupra lumii contemporane reprezintă o îndeletnicire intelectuală minimă care ar putea salva milioane de alte vieți ce tocmai se pregătesc să repete erorile istoriei recente.

Putin schimbă din nou ecartamentul căilor de propagandă către Marea Rusie, la fel cum Stalin, înaintașul său azi reabilitat, schimbase ecartamentul căilor ferate. După demonstrațiile de karate, alpinism, off roads, sex neconvențional și oferte de turism militar, Președintele Rusiei impune acum și oferta de cetățenie antifiscală acordată unor VIP-uri ca Depardieu sau Năstase. Nu suflă nimic despre desele arestări ale contestatarilor săi care nu sunt de acord cu ascensiunea totalitarismelor, nici cu disparițiile lunare ale activiștilor pentru drepturile omului din Rusia. În epocă, și Joan Baez, celebra cântăreață, fusese o veritabilă eroină antifiscală în U.S.A.... Ca și Bob Dylan, pasionat de vânarea de vânt a activismului ce cocheta cu umanismul comunist. La fel ca mulți alți artiști din toată lumea, ei nu știau nimic despre cele o sută de milioane de victime ale Gulagului...Vânau vânt, sex și multă multă ipocrizie.

Angela FURTUNĂ

ianuarie 2013