"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Toate drumurile duc spre Helen! Parafrazand un citat celebru, as dori sa va povestesc astazi despre un mic satuc alpin ratacit in muntii Blue Ridge din nordul statului Georgia. Considerat pe buna dreptate, o atractie importanta a statului Georgia, Helen fascineaza de la prima vizita. Muntele Blue Ridge, raul Chattahoochee si cascada Ana Ruby, doar cateva dintre minunatiile ce le puteti admira in Helen, sunt cadrul natural pentru acest satuc transportat parca in timp si spatiu tocmai din Bavaria.

Stradutele micute, numeroasele buticuri intesate cu obiecte de artizanat, restaurantele cu meniu specific bavarez, moara de vant ce sta de paza in inima asezarii, toate te imbina sa le strabati, sa le descoperi si sa te bucuri de farmecul lor inedit.

 

Istoria localitatii Helen este strans legata de istoria indienilor Cherokee care incepand cu anii 1450 s-au stabilit in Valea Helen, poetic numita de ei, Taramul celor o mie de cascade.  Cat de frumoasa trebuie sa fi fost zona aceasta in toata splendoarea si salbaticia ei, populata doar de catre indienii bastinasi!

 

In timpul razboiul de independenta american, pacea indienilor a fost definitiv tulburata si intregul sat indian a fost ars si distrus de catre trupele generalului Andrew Pickens.  S-ar fi spus ca tavalugul istoriei, a schimbat pentru a cata oara, viata a mii de oameni si peisajul local, cu toate acestea, Helen a renascut din propria-i cenusa si datorita minereului de aur descoperit in imprejurimi a cunoscut din nou o inflorire economica si sociala. Aceasta perioada a fost de scurta durata, minele de aur descoperite in 1829 s-au dovedit a fi sarace in minereu, si dupa o perioada de exploatarea brutala, au fost curand abandonate. In locul lor, tezaurul forestier pe deplin abundent in Helen a dat curs unei noi anteprize economice, gaterul si morile din imprejuri dovedindu-se a fi aproape nesatisfacatoare pentru toate cerintele de cherestrea si lemn la inceputul secolului XX.  Exploatarea forestiera a padurilor din imprejurimile localitatii Helen a suferit un declin in anii ’50, si dintr-o localitate pana nu demult prospera, Helen se afla intr-un declin atat demografic cat si economic in anii ’60.  Evolutia lui Helen in satucul alpin de astazi a inceput in anul 1968, cand un grup de oameni de afaceri locali s-au hotarat sa gaseasca cele mai eficiente modalitati de a revitaliza aceasta localitate. Prin talentul artistitic al unui pictor local, fatadele cladirilor au fost revopsite in stil bavarez, si scene ce descriu istoria acestei asezari, corturile indienilor Cherokee si migratia primilor colonisti au fost transpuse in picturi murale, o adevarata lectie de istorie pentru oricine viziteaza acest satuc.

 

Helen se bucura in fiecare an de mai multe evenimente care atrag aproximativ doua milioane de turisti, Festivalul de Arta, Festivalul de Toamna, Festivalul Baloanelor cu aer comprimat si cel mai faimos dintre ele, Oktoberfest, un festival al berii si al bunei dispozitii demn de orice Oktoberfest din Bavaria!

 

Va invit sa va bucurati de peisajul minunat oferit de Helen in orice anotimp, de frumusetea cladirilor si spiritul generos al locuitorilor sai, si in drumurile voastre de vacanta sper sa nu ocoliti satucul uitat la poalele muntilor, Helen, si intalnirea cu perla alpina a Georgiei sa devina una dintre amintirile cele mai placute!