"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

In urma cu o suta de ani, la data de 10 aprilie, 1912, pe coasta Angliei pornea in primul, si din nefericire, ultimul sau voiaj transtlantic, croaziera de lux, Titanic. O adevarata minune a tehnicii moderne si a progresului, nava transantlantica Titanic apartinea Liniei Maritime White Star Line, a fost construita la santierele Harland & Wolff din Belfast, Irlanda si surclasa in lux si opulenta toate rivalele din epoca sa. Pasagerii de la clasa intai aveau la dispozitie un bazin de inot, o sala de sport, un teren de squash, sauna si o cafenea cu terasa. Camerele de zi de la clasa intai erau demne de interiorul aristocratic al unui palat, placate cu lemn scump, mobila si obiecte de arta foarte valoroase. Existau biblioteci si frizerii atat la clasa intai cat si la clasa a doua. Camerele de la clasa a treia erau placate cu lambriuri din lemn de pin si mobila solida din lemn de tec. Nava mai era prevazuta cu trei lifturi electrice la clasa intai si doua la clasa a doua. De asemenea, mai era prevazuta cu un subsistem electric cu generatoare propulsate cu abur si doua radiouri Marconi, folosite pentru a transmite mesajele pasagerilor. Pasagerii de la clasa intai plateau scump pentru acest lux, cel mai scump bilet pentru o singura calatorie transatlantica la clasa intai costa 875 de lire sterline, o suma considerabila pentru anul 1912.

 


La trei zile de la plecare, cu putin timp inainte de miezul noptii, in data de 14 aprilie 1912, Titanicul s-a ciocnit cu un iceberg si s-a scufundat in dimineata urmatoare; in urma acestui incident si-au pierdut viata 1517 persoane din cele 2223 ce calatoreau pe acest vas intr-unul dintre cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istoria omenirii.  Numarul mare de victime a fost cauzat, in parte, de faptul ca desi se conforma cerintelor normative maritime din acea perioada, nava era echipata cu un numar insuficient de barci de salvare.


Momentele funeste ale scufundarii Titanicului au devenit clasice in literatura universala si arta cinematografica. Sunt multe scenele devenite simbol pentru ceea ce a fost Titanicul: ultimul cantec al orchestrei, imnul "Nearer My God To Thee - Mai aproape de Tine, Dumnezeule”, care a fost cantat chiar inainte de scufundare, preotul care a tinut o predica de incurajare, vesela, mobilierul si nenumaratele opere de arta incepand sa alunece si sa se prabuseasca. Povestea scufundarii Titanicului este o poveste de lasitate si eroism: barbati ce s-au furisat in barca si au stat ascunsi printre femei, Bruce Ismay, unul dintre directorii Liniei Maritime White Star, strecurat intr-una din putinele banci de salvare inaintea femeilor si copiilor, orchestra bravand inevitabilul sfarsit in ritmuri de vals, multe femei care si-au dat locul din barca prietenelor sau surorilor, postasii care au murit inecati in vapor incercand sa salveze coresondenta. Una dintre victimele Titanicului a fost Ida Strauss care a refuzat sa paraseasca nava fara sotul ei, Isador, proprietarul faimoaselor magazine Macy’s, si a hotarat sa ramana cu el pe vas. Benjamin Guggenhein, John Jacob Astor IV, William Thomas Stead, Jacques Futrelle si Thomas Andrews sunt printre oamenii ilustri care au ramas pe Titanic si s-au dus cu el la fund.  Capitanul Titanicului, Edward John Smith a fost vazut ultima data pe punte dupa ce toate barcile au fost lansate, nu stim exact cum si-a gasit sfarsitul, dar stim ca si-a facut datoria pana la capat.


Titanic a fost proiectat de unii dintre cei mai experimentati ingineri si a folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. A fost un mare soc pentru lumea intreaga faptul ca, in ciuda masurilor de siguranta superioare, Titanicul s-a scufundat si, faptul ca s-a scufundat in timpul calatoriei inaugurale, a oferit o nota ironica asupra tragediei. Presa zilei a mentinut viu interesul publicului cititor prin nenumarate articole legata de faimoasele victime ale Titanicului si nefastele circumstante ale acestei tragedii. Legendele despre tragicul voiaj, schimbarile efectuate in legislatia maritima si descoperirea epavei, toate au contribuit intr-o mare masura la interesul sustinui al publicului de-a lungul timpului.


Fascinatia legata de Titanic a ajuns la apogeu odata cu descoperirea epavei sale in 1985 de catre Dr. Robert Ballard la o distanta de aproximativ13 mile de locul scufundarii sale.  In curand, o colectie de peste 5000 de obiecte recuperate de pe Titanic vor fi expuse spre vanzare intr-o licitatie al carei punct de pornire va fi fabuloasa suma de 189 de milioane de dolari, valoarea la care au fost estimate aceste obiecte de catre experti.


Licitatia va avea loc pe data de 11 aprilie, 2012-aniversarea centenarului lansarii Titanicului, si pe langa pretul colosal pe care aceste obiecte il vor atinge in urma vanzarii, regulile acestei licitatii constituie un alt motiv controversat: tranzactia este monitorizata de Tribunal, inclusiv potentialul comparator trebuie sa fie aprobat de catre Tribunal si una dintre clauzele vanzarii este pastrarea acestor obiecte intr-o singura colectie indivizibila, si totodata obligatia cumparatorului de a expune o parte din aceasta colectie publicului.


Un secol ne desparte de acea zi in care Titanicul pornea increzator pe apele Atlanticului, ferm convins ca va intra in istorie!  Cu toate ca timpul a adus in atentia noastra, atatea si atatea noi minuni, povestea Titanicului continua sa fascineze si legenda sa continua sa inspire.