"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Formatia 3 SUD EST a aniversat 20 de la infiintare cu un turneu care a inceput la Portland pe 20 octombrie, s-a continuat la Seattle, Sacramento, New York, Chicago, Cleveland, Philadelphia, Washington, Detroit si s-a incheiat in Houston pe 5 noiembrie.

 

Turneul a fost organizat de Centrul Comunitatii Romanesti din Sacramento. Trupa 3 SUD EST compusa din Viorel Şipoş, Laurenţiu Duţă si Mihai Budeanu, i-a avut ca invitati pe Aurora si Sandel Mihai si Abigaila Budak. Toate cele 10 spectacole susținute în turneul american au fost sold-out. Spectacolele au fost extraordinare, au ridicat sala in picioare iar lumea a dansat pe melodiile indragite ale cantaretilor.

La Galeria Națională din Londra, Marea Britanie are loc o expoziție mai aparte, ce are legătura atât cu Chicago cât mai ales cu România.  Lelia Packer, curatorul acestei expoziții, are origini românești, motiv pentru care am realizat, cu ea un interviu in exclusivitate. 

 

Descrie-ne, pentru început,  povestea ta de imigrare în America.  

 

Mama a imigrat în America, la Chicago, în 1990, imediat după Revoluție. Eu am rămas în România cu bunica și ne-am reunit după un an și jumătate.

Spectacolul Occident Express de Matei Vișniec va fi prezentat, publicului iubitor de teatru din Chicago,  în stagiunea de toamnă-iarnă, la Trap Door Theatre, în regia lui István Szabó.  

 

Piesa de teatru relatează istoria unui popor care încearcă să se descotorosească de propriul său trecut, în încercarea de a ajunge în misteriosul și mult doritul Occident, fără însă a-și uita locul de origine. 

Prima naștere înregistrată în Chicago a fost cea a lui Eulalia Pointe du Sable, fiica lui Jean-Baptiste Pointe du Sable in 1796. Jean Baptiste este considerat părintele orașului Chicago, deoarece el a fondat prima așezare omenească la gurile râului Chicago, puțin mai la nord de podul de pe Michigan Avenue de azi.


Illinois a fost primul stat american care a ratificat al 13-lea Amendament la Constituție, prin care se elimina sclavia, în 1865.

La începutul lunii septembrie, la librăria Esotera din Timișoara a avut loc lansare seriei de cărți “Creating Ease” în limba Română, cu “Crează-ți Ușorul” primul volum și “Crează-ți Ușorul @Servici” al doilea volum, sub semnătura lui Carmen Sauciuc-Osz, RMT.  Seria în limba engleză a fost publicata cu succes în Statele Unite, la Chicago,  în 2015 și 2016. În luna octombrie a.c. va avea loc lansarea acestor cărți în limba română și la Chicago.

Duminică 10 Septembrie organizația caritabilă Sf. Parascheva, din cadrul catedralei ortodoxe Sf. Împărați Constantin și Elena din Chicago, a organizat un picnic la iarbă verde și un mini-turneu de fotbal. Obiectivul acestora a fost strângerea de fonduri în vederea sprijinirii unor proiecte caritabile în România. Cele două proiecte vizate sunt, unul, într-un sat din comuna Glodeanu-Siliștea, Jud. Buzău, unde se  încearcă ajutarea a 60 de copii din familii sărace, iar celălalt, la Giurgiu, unde sunt 50 copii cu diverse dizabilități și probleme medicale.

În urma vânzărilor, organizatorii au reușit să strângă suma de mai bine de șase mii de dolari.

Cei care doresc să sprijine proiectele organizației menționate mai sus, dar și altele similare, o puteți face accesând site-ul  www.spcharity.org

Eu vreau să învăț !

“Cititul și şcoala este la buna dezvoltare a minții. Dacă citim o carte, cartea acea, povestea aceea ne deschide sufletul. Nu vreau să fiu ca ceilalți copii să nu știu să citesc, să nu știu să scriu. Mi-e că dacă o să fie o problemă în viață și cineva mă pune să scriu, mă fac de râs. Eu vreau să învăț!”.

 

La mii de kilometri depărtare, despărțiți de un ocean, în 2012, ascultam pe internet strigătul unei copile, dintr-un sat, uitat de lume, din județul Vaslui. Își dorea un lucru, pe cât de simplu pe atât de complicat: să învețe!

Era un reportaj, mai vechi, din 2011, al celor de la ProTV, despre analfabetismul din România, în cadrul celebrei emisiuni “Romania te iubesc”.

La sfârșitul lunii mai RoStage Chicago a pus în scenă, la CityLit Theatre, pentru comunitatea românească, o nouă piesă de teatru intitulată “Despre oameni și… parcuri” avându-i în rolurile principale pe actorii Simina Contraș și Adrian Grigoraș.

Titlul a fost destul de greu să-l alegem. Au fost mai multe variante dar în cele din urmă a fost ales foarte simplu și la subiect “oameni și parcuri” ne-a declarat după spectacol actorul Adrian Grigoraș. Piesa este o dramă, pe cât de uzuală și banală, pe atât  de specială pentru fiecare dintre personaje.

La fel ca și în ceilalți ani Biserica Nașterea Domnului a organizat luna trecută festivalul “Sâmbra oilor”. Timp de doua zile, românii din Chicago au sărbătorit cu cântec, joc, voie bună și bucate tradiționale românești. Evenimentul a fost onorat cu prezența domnului consul general Tiberiu Trifan și-a domnișoarei Mihaela Deaconul șefa secției consulare. Totodată, pe lângă artiștii si formațiile de dansuri populare din zonă, au onorat cu prezența din România iubiții interpreți Petre și Florentina Giurgi acompaniați la zongoră de Ioan Ghereben venit special din Pennsylvania.

 

Consulatul General al României la Chicago, a organizat pe 30 aprilie o reuniune cu membri comunității, cu prilejul unei vizite de trei zile la Chicago, a domnului George Maior, Ambasadorul României la Washington D.C. Programul deplasării la Chicago a cuprins întâlniri cu membrii comunității românești, participarea la ceremonia de întronizare a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae Condrea ca Mitropolit Ortodox Român al celor două Americi, discuții cu mediul academic din Chicago, o conferință publică susținută în cadrul reputatului think-tank american Chicago Council on Global Affairs, întâlniri cu reprezentanți ai administrației Statului Illinois, ai orașului Chicago și ai mediului economic și de afaceri din regiune.