"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Am auzit spunându-se de nenumărate ori: „A purta o masca pe fata este un mic sacrificiu pentru a-ți iubi aproapele”. Bineinteles contextul imediat era cel al recomandarilor expertilor medicali care au decis că este un mod eficient de a proteja oamenii de virusul SARS-CoV-2 (COVID-19). Departe de mine acum să dezbat eficiența relativă a măștilor sau pericolele pe care le prezintă virusul. Mai degrabă vreau să ma gandesc la ideea ce mentioneaza pretul relativ scăzut implicat în adoptarea pe scară largă a purtarii unei masti. Ceea ce nu ar trebui să facem este să acționăm ca și cum ar fi un „mic sacrificiu” și sa ignoram costul purtării măștilor pentru o perioadă lungă de timp.

In fata aglomeratiei de vesti neplacute si situatii triste aratate in mai toate palierele sociale imi vine adesea in minte realismul vorbelor Mantuitorului care a spus: “In lume veti avea necazuri…” si nu s-a oprit acolo doar marcand o fatidica opinie. El a continuat… “dar indrazniti…” invitindu-ne sa ne ridicam capul, sa speram, sa alegem ce e bun din orice si sa mergem inainte stiind ca El nu este strain de mersul vremurilor trecute, prezente si viitoare.

Alaturi de cuvantul criza, pe care il auzim vehiculat foarte des, s-a lipit de vocabularul curent termenul pandemie.
Acum toata lumea stie ce este o pandemie. Momentan, ne aflăm în mijlocul mai multor pandemii simultane. De fapt, ne confruntăm cu pandemii duble: o pandemie medicală și o pandemie culturală. Legatura intre ele este data de o radacina comuna – o pandemie spirituala.

Multi dinte noi am dorit a fi agenti de schimbare si influenta dar nu am reusit mai nimic in viata care sa se ridice la magnitudinea acestui virus minuscul. COVID-19 a captat atentia intregii lumi si a schimbat – unii zic definitiv – modul nostru de a vedea, intelege si trai viata.

In ultima vreme, informatiile ce abunda in jurnul nostru nu sunt din cele mai bune. Unul din ingredintele cel mai greu de gasit acum in viata este speranta.

Bursa de valori, tranzactiile economice sunt in plina perioada de instabilitate iar urmarile acestor framantari economico-financiare pot afecta circuitul multor operatiuni si procese ce fac parte din viata de fiecare zi.

Subiect prezent zilnic sau cel putin saptamanal in media – schimbarea climaterica si implicarea omului in acest proces – poarta in el intretesut o serie de interpretari, generalizari ce pun dezinformarile la un nivel de alerta permanenta.

Unul din momentele intersante ale anului 2019 pentru mine l-a reprezentat  zborul cu un avion usor de numai 4 locuri. Experienta unica incepand cu decolarea planarea in vazduh si observarea locurilor de la inaltime si apoi o scurta asteptare pana la aterizarea.

In aceasta perioada a anului, in partea de lume in care traiesc cerul este mai mult plumburiu. Este una din zonele binecuvantate saptamani in sir cu … ploaie. Cer innourat se spunea in Romania si expresia a devenit o metafora si pentru zilele in care nu te simti prea bine ori in relatiile in care ceva nu merge bine. Figurativ sau real prezenta norilor ne afecteaza, ne modifica perceptiile si influenteaza decizii.

De fiecare data ziua de 11 Noiembrie – Remembrance Day – imi prilejuieste deschiderea unor noi pagini de istorie unde raman captivat de multimea de evenimente atat de putin cunoscute si promovate ce au facut parte dintr-o regie  mai mare a salvarii umanitatii de la autodistrugere.

Sa-I multumesc lui Dumnezeu? De ce? N-am timp. In schimb imi fac ceva timp sa ma ingrijorez pentru problemele ce le am, sa ma aglomerez emotional in tot felul de situatii. Fatidic accept ca spre asta ma impinge viata si asa devin prieten cu anxietatea, devin fricos si am mereu probleme de rezolvat. Teama de neprevazut pune stapanire pe mintea mea, pe reactiile mele si devine usor centrul emotional al vietii cotidiene de care stau lipit.