"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

In experienta pe care am avut-o pana acum cu diversi oameni am vazut pe unii ce veneau din aceleasi medii, care s-au aflat in aceleasi circumstate si ale caror vieti s-au dus in directii complet diferite. Cel mai important factor a fost cum au vazut, cum au interpretat, cum au cantarit si gandit imprejurarile vietii. Asa am ajuns sa vad oameni foarte potenti financiar, cu tot felul de resurse dar profund dezamagiti si nefericiti. Si am vazut oameni simpli, care traiesc de la o luna la alta si care exprima o mare bucurie in fiecare zi a vietii lor. Mintea noastra functioneaza dupa anumite clisee care devin cu timpul niste tare, niste trasee de gandire pe care mergi aproape fara sa iti mai dai seama.

Multi dintre noi credem ca fericirea este deteminata de circumstantele vietii. Ni se formeaza mentalitatea ca suntem bine daca toate lucrurile ne merg bine. Dar fericirea este determinata de atitudinea cu care privim lucrurile in viata nu doar de circumstante.

O femeie in varsta aflata intr-un azil spunea: “Iti multumesc Doamne pentru faptul ca am dinti buni, unul sus si unul jos. Si iti mai multumesc ca ei se intalnesc. Iti multumesc pentru asta…”

A alege multumirea inseamna a alege sa fi bucuros. Dar nici aceasta nu vine de la sine ci trebuie lucrata, dezvoltata intr-un mod intentionat. Este o alegere de a ne reinnoi mintea, gandirea cu Scriptura, sa ne setam si punem in inima lucrarea Domnului si darurile Sale si disciplinandu-ne limba pentru a spune ceva ce reflecta prezenta si puterea lui Dumnezeu – pana cand un duh band si mutumitor devine reflexul atitudinii mele zilnice.

 

Sonja Lyubomirsky, profesor de psihologie spune intr-un material: “Manifestarea multumirii este o strategie de atingere a fericirii.” Multe programe laice The Happiness Advantage, Flourish si Optimal Functioning sustin ceea ce Dumnezeu a spus pe paginile Bibliei:

oamenii multumiti sunt mult mai activi, inteligenti emotional, iertatori si putin deschisi spre depresie, singuratate.

persoanele multumite sunt mult mai optimiste, se simt mult mai conectate social se bucura de un somn mai bun si nu au migrene.

multumirea incurajeaza comportamente morale ce ii ajuta pe oameni sa treca cu bine prin traume, dificultati, stres.

 

Cand incetam sa ne antrenam in directia multumirii este usor sa fim absorbiti de curentul si in vartejul nemultumirii atat de raspandit azi in lume. Lipsa de multumire se vede prin agitatia, amaraciunea, acreala, si multiple frustrari. Scopul lui Satan in viata omului este sa diminueze credinta in Dumnezeu si sa mareasca increderea in sistemul lumii pe care il controleaza. Dumnezeu devine mic si lumea devine din ce in ce mai mare si potenta. Asta se intampla subtil, pe nesimtite si incepem prin a incurca lucrarea lui Dumnezeu cu lucrarea noastra, scopul pe care il are El cu ceea ce vrem noi in viata. Valorile noastre nu mai sunt gasite in faptul ca suntem facuti dupa chipul Sau moral si am fost rascumparati cu pretul sangelui Fiului Sau. Vorbim din ce in ce mai mult de realizarile noastre, de ce servicii avem, ce studii avem, succesul e scara sociala, etc.

 

Sau in momente in care simti ca te sufoci de probleme si nu mai poti respira, in clipe in care simti ca te scufunzi, multumirea are un efect salvator. In cele mai tulburatoare momente, multumirea salveaza emotiile de a devia, de a o lua razna.

 

Multumirea nu este un element de decor al credintei noastre, nu este ceva optional, este fundmantal credintei - fundamental si transformator, cu impact in viata de fiecare zi.

 

Mai toate pacatele evidente ale societatii de astazi isi gasesc radacina in spritul de nemultumire. Exista o epidemie de nemultumire, precum un vapor/gaz otravitor ce polueaza locul in care traim, unde muncim, casele noastre si uneori bisericile noastre.

 

Prezenta multumirii aduce alte binecuvantari dar lipsa ei devine letala pentru umanitate. Un contrast evident in atitudinile noastre: o persoana multumita spune: am mai mult decat merit”. O persoana nemultumita spune: “eu merit mai mult!” O persoana multumitoare este smerita - una nemultumita este mandra, egoista. O persoana umila se distinge prin aceasta caresteristica - nu crede ca este mai importanta decat altii, recunoaste limitarile sale.

 

Exemplul cel mai insemnat de smerenie este oferit de Domnul Isus despre care apostolul Pavel spune in Filipeni (2.6-8) El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuşi n-a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, ci S-a dezbrăcat pe Sine însuşi şi a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor. La înfăţişare a fost găsit ca un om, S-a smerit şi S-a făcut ascultător până la moarte, şi încă moarte de cruce.

 

In activitatea zilnica umilinta inseamna a pune deoparte interesele personale, egoiste pentru a-l sluji pe Dumnezeu spre binele altora.

 

O inima multumitoare este plina in timp ce una nemultumitoare este goala. Vizualizez mereu o persoana nemultumita precum un vas ce are o gaura si toate binecuvantarile se scurg, se risipesc. Intotdeauna nu are, cere ceva, nu vede binecuvantarea ce o are langa el. Niciunul dintre noi nu are doar cateva binecuvantari de la Dumnezeu. Fiecare are multe, multe binecuvnatari. Dar oamenii nemultumiti le pied prin atitudinea lor. Cum scria Pavel Filipenilor in timpul in care era in inchisoare. “Am de toate şi sunt în belşug.” (Fil. 4:18). Asta nu este gandire pozitiva. Gandirea pozitiva evita realitatea. Nu este o forma de negare. Crestinismul vorbeste depre probleme reale ce sunt aici si trebuie sa trecem prin ele. O atitudine multumitoare este una echilibrata.

 

Apocalipsa cap 4 ne prezinta faptul ca cele 4 fapturi vii si ingerii nu inceteaza sa aduca lauda si multumire lui Dumnezeu. In cap 11(16,17) al aceleiasi carti biblice citim faptul ca 24 de batrani stau inaintea lui Dumnezeu si spun: ”Îţi mulţumim, Doamne Dumnezeule atotputernice care eşti şi care erai şi care vii, că ai pus mâna pe puterea Ta cea mare şi ai început să împărăţeşti.” Ce se intampla in Cer astazi? Se aduc multumiri lui Dumnezeu. Cand ii multumim Domnului noi facem doua lucruri: ne alaturam corului din Cer si ne pregatim pentru ceea ce vom face o vesnicie. Este ca si cum probam rochia de mireasa inca de acum pentru evenimentul de la finalul istoriei umane.

 

Dr. Dale Robbins a spus, “Am crezut ca oamenii se plang pentru ca au multe probleme. Mi-am dat seama mai tarziu ca ei au probleme pentru ca se plang”. Multumirea explica trecutul, aduce pace in prezent, liniste si creeaza o oportunitate pentru viitor. Te ajuta sa vezi ca ai destul si mai mult decat iti trebuie. O perspectiva multumitoare ii ajuta pe oameni sa vada si sa raspunda la cele mai dureroase circumstante ale vietii cu bunatate.Multumirea declanseaza plinatate duhovniceasca in vietile noastre.

 

Cineva spunea – oamenii se plang ca Dumnezeu a pus spini intre trandafiri. Eu in multumesc ca a pus petale si miros frumos intre spini.

Multumirea este un indicator real al conditiei sprituale a inimii noastre. Daca ne-am face inventarul la binecuvantari si lucuri pe care le avem si le folosim vom constata ca in prezent detinem mai multe bogatii decat regii din vremea Vechiului Testament. O atitudine multumitoare este ceva esential de care este nevoie astazi in societate. Vreti sa faceti o diferenta in jur? Fiti multumitori! Vrei sa fiti contra curentului? Fiti multumitori! Vreti sa fiti crestini? Fiti multumitori!

 

Iata o lista de intrebari care verifica daca suntem directionati in prezent spre multumire:

Despre ce esti tentat sa vorbesti mai mult: despre dezamagiri si nevoi sau despre binecuvantari?

Ce iti amintesti mai usor - binecuvantarile sau ranile?

Multumesti celor ce te ajuta sau consideri ca asta trebuiau sa faca?

” … m-am deprins să fiu mulţumit cu starea în care mă găsesc.  Ştiu să trăiesc smerit, şi ştiu să trăiesc în belşug. În totul şi pretutindeni m-am deprins să fiu sătul şi flămând, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă. Pot totul în Hristos, care mă întăreşte.” Filipeni 4:11-13

 

Emanuel C. Pavel

Pastor Biserica Crestina Romana AGAPE – Vancouver Area B.C.