"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Era in a sasea zi de Mai in anul 1954 can alergatorul Roger Bannister a devenit primul om ce finaliza cursa de o mila (1,6 k) intr-un timp sub 4 minute. La numai cateva saptamani dupa aceea australianul John Landy avea sa doboare acest record cu numai o secunda mai putin. Evanimentul a fost larg comentat la vremea aceea iar intrecerea directa intre cei doi a fost unul din punctele de atractie media nu doar pentru lumea sportive. Prima competite in care cei doi urmau sa se intreaca direct a devenit un punct major de interes iar pentru asta nu a fost nevoie de o lunga asteptare. Competitia denumita Empire Games, desfasurata in Vancouver B.C., avea sa aduca in luna August 1954 intrecerea directa intre cei doi.

 


Cei doi atleti aveau stiluri diferite de abrodare a cursei. Landy incepea cursa puternic, seta ritmul alergarii din primele secunde si se pastra pe primul loc pana la final. Bannister avea un mod diferit – lui ii placea sa alerge in grupul compact de participanti pentru ca in ultima parte a cursei sa mareasca viteza si sa castige.


Cursa a validat cele doua stiluri, fiecare alergator procedand exact cum toata lumea se astepta. Landy a inceput puternic si s-a asezat pe prima pozitie iar Bannister era undeva la urma pana aproape de ultima turnanta. Cand Bannister a inceput sa mareasca viteza depasindu-I pe ceilalti atleti, intreg stadionul a inceput sa ovationeze. Landy a devenit nervos in urma acestei reactii si desi se afla pe primul loc alergand cu toata puterea a incalcat regula numarul 1 in orice alegare: “nu te uita inapoi”. Cu cativa metri inainte de linia de sosire Landy si-a intors capul spre stanga pentru a vedea cum avanseaza contracandidatul sau, iar Bannister l-a depasit pe partea dreapta tracand primul linia de sosire. Cursa a ramas in istorie sub numele de “miracle mile.”


Intamplarea este folosita in prezent de multi antrenori pentru a-si avertiza sportivii asupra faptului ca in timpul cursei sa isi tina ochii atintiti doar spre linia de sosire. Finalul cursei i-a inspirat si pe creatorii de arta care au imortalizat finalul cursei intr-o sculptura de bronz ce poate fi vazuta in Hastings Park.


Peste ani Landy declara cu umor privind la sculptura ce ii infatiseaza: “…in timp ce sotia lui Lot s-a uita inapoi si s-a transformat in sare eu cel putin am fost imortalizat in bronz”.


Chiar daca nu vei trece niciodata prin experienta lui John Landy, e folositor sa realizam inca o data ca si noi putem fi distrasi in varii domenii care ne pot capta atentia de la linia de sosire a vietii noastre.


Autorul epistolei catre Evrei cuprinsa in Noul testament aminteste fiecaruia despre cat de dificila este cursa vietii. In capitolul 11 al scrierii sale autorul mentioneaza o lista de persoane ce au trecut cu credinta prin tumultuoasele incercari ale vietii. Toti acesti oameni desi au avut parte de experiente ingrozitoare (taiati in doua cu fierastraul – e doar una din ele) au finalizat bine experienta lor de viata.


Sfatul pe care autorul epistolei il ofera apoi are implicatii practice pentru experienta noastra. ”… fiindca suntem inconjurati cu un nor asa de mare de martori, sa dam la o parte orice piedica si pacatul care ne infasoara asa de lesne si sa alergam cu staruinta in alergarea care ne sta inainte. Sa ne uitam tinta la Capetenia si Desavarsirea credintei noastre, adica la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusa inainte, a suferit crucea, a dispretuit rusinea, si sade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu.“ (Evrei 12.1-2) Daca vrem sa alergam bine si sa evitam rezultate umilitoare la final atunci tebuie sa privim cu la credinta si viata celor ce au fost inaintea noastra – “suntem inconjurati de un numar mare de martori”.


Acest pasaj este inteles de multe ori in sensul ca cei din Cer privesc jos spre noi si ne sustin, ne aclameaza pe noi in timpul vietii aici pe pamant. Dar mai poate fi si o alta perspectiva. Noi putem privi la exemplul lor, noi suntem cei ce privim la exemplul lor de credinciosie.


Ne petrecem uneori asa mult timp prinvind la “eroii” contemporani pe care media ni-i pune sub ochi – artisti, actori, oameni politici, etc - dar nu privim destul si nu ne inspiram de la cei ce au manifestat o viata de credinta pentru Dumnezeu. Autorul scrisorii catre evrei ne incurajeaza sa urmarim credinta celor ce au slujit cu dedicare pentru Dumnezeu. Cine este eroul tau? Cine este cel pe are il asculti cel mai des si despre care citesti tot? Ar fi important pentru fiecare din noi sa ne revizuim lista persoanelor ce le permitem sa ne inspire si sa aiba influenta asupra noastra.


Apoi in pasajul mentionat este oferit sfatul debarasarii de orice greutate excesiva, de orice bagaj ce nu foloseste – “pacatul ce ne infasoara foarte usor”. Tu stii cel mai bine ce nu te lasa sa te misti asa cum e necesar. Tu stii ce te infasoara cel mai usor…ce ganduri, idei, simtaminte iti fura pacea, linistea, curatia si te conduc spre pacat. Nu vrei un an mai curat in care sa nu porti prea multe poveri asupra ta? Este mult mai usor sa alergi cand nu esti legat, infasurat si ai o greutate optima, mai mica. Trebuie sa admitem – purtam zilnic o incarcare prea mare de probleme, pasiuni, placeri, pacate ce ne ingreuneaza viata si inabusa slujirea. Trebuie sa ne debarasam de ele in directia in care apostolul Pavel o mentiona “sa o rupem cu pacatul…” si sa continuam cu credinciosie cursa vietii. Nici un credincios ce a renuntat la un pacat nu a avut vreun regret ca a facut asta.

In utimul rand cei ce participa in competitie se gandesc la premiul final. Pentru credinciosia pe care ai manifestat-o in viata vei fi primit in prezenta lui Christos Domnul, inaintea lui Dumnezeu, ca un rob bun si credincios.

Dincolo de faptul c-a intors capul Landy a arata si altceva in acea miscare: ca i-a fost frica de competitor si voia sa stie pozitia acestuia. Frica l-a facut sa incetineasca. Uneori cei credinciosi sunt ispititi sa gandesca la fel. Am vrea poate o pauza sa ne bucuram de placerile acestei lumi si apoi sa continuam cursa. Ce iti da satisfactie in viata?

Faima? Va fi mereu cineva mai faimos decat tine. Banii? Va fi mereu cineva mai bogat decat tine. Christos Domnul? Gandeste-te la El in timpul vietii tale si ia orice decizie privind spre linia de sosire unde El te va intampina.

Daca ar fi sa ai toate bogatiile, placerile, sanatate, stabilitatea, resursele acestei lumi ai fi satisfacut daca n-ar fi Isus Christos cu tine?

Emanuel C.Pavel

Pastor, Biserica Crestina Romana AGAPE, Vancouver BC