"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Am fost intrebat cu varii ocazii asupra crestinismului actual din perspectiva unui om ce-l practica – o privire realista din interior. Planul uman intotdeauna tinde sa evidentieze metehnele crestinismului. Da, stiu ca si tu ai o parerea despre asta iar ceea ce vei citi mai jos nu este un deget aratator spre cineva. Este mai mult o invitatie de ne privi in oglinda si a ne intreba precum ucenicii odinioara, “Doamne nu cumva sunt eu?”

 


In multitudinea de raspunsuri ce pot fi cumultate din varii persepctive cred ca cea generata de constructia socio-realtionala “eu, ei si Isus” poate fi cea mai practica. Consider ca (si) in prezent crestinismul nostru prezinta salbiciuni si deficiente pentru ca asteptam prea putin de la Domnul, prea mult de la biserica (altii) si (aproape) nimic de la noi insine. 


Din cauza faptului ca avem putine asteptari de la Domnul suntem lipsiti de putere duhovniceasca, cu o viata de rugaciune uscata, slabi, ineficienti si usor de invins.


Pentru ca asteptam prea mult(e) de la biserica, de la altii, suntem frustrati, mereu cu pretentii dar fara responsabilitati, cautam numai ceea ce ne implineste, nestatornici, iar daca suntem invitati sa slujim ne scuzam considerand ca altii trebuie sa faca asta.

Pentru ca nu prea avem asteptari de la noi insine suntem lejeri, prefacuti, pasivi si aluencosi usor de ofensat.


Desigur in coordonatele acestea situatia nu pare noua si nu suntem prima generatie ce se comporta asa.


Situatia in care Domnul Isus a fost intrebat despre validitatea lucrarii Sale de catre ucenicii lui Ioan Botezatorul – prezentata de evanghelistul Luca (7.18-35) – prezinta o perspectiva biblica a ce sa asteptam de la Domnul Isus, de la cei din jur si de la noi insine.


Aflat in inchisoare, Ioan Botezatorul auzea despre inceputul lucrarii publice a varului sau - Isus din Galileea. Prin descoperirea Duhului ce-l insufletea Ioan a declarat fara sovaiala ca el este doar cel ce pregateste terenul pentru aparitia adevarului Mesia. Insa contextul in care se afla genera multe umbre in sufletul sau - este Isus Mesia sau trebuie sa asteptam pe altul? Mesagerii sai ajung la Isus si vorbesc cu El. Apoi se intorc la Ioan cu un raport surprinzator si complex: schiopii umbla, cei orbi pot vedea, cei surzi isi recapata auzul, leprosii sunt curatiti si vindecati iar celor necajiti li se vesteste vestea buna a impacarii cu Dumnezeu si a rascumpararii prin credinta. Si atunci Ioan intelege inca o data, rusinandu-se parca de ezitarea lui si intrebarea ce o pusese. El este! Ioan moare in scurt timp dar moare linistit si increzator ca Mesia a venit si el si-a indeplinit misiunea.


Intrebarea lui Ioan nu se nastea doar din dezamagire si depresie ci mai ales din faptul ca avea mari asteptari de la Mesia in contextul dat.


Isus Christos este cel ce a spus: “Eu sunt Lumina lumii”, “Eu sunt Painea vietii”, “Eu sunt cu voi pana la sfarsitul veacului” s.a.m.d. De ce avem asteptari asa mici de la Cel ce a facut aceste afirmatii?


De fiecare data participam la un moment de inchinare, e normal sa ne gandim – Isus este astazi aici, Duhul sfant este astazi aici si orice se poate intampla. Oricine este insufletit de Duhul Sfant trebuie sa se astepte in fiecare zi din viata sa la lucruri iesite din comun. In si in asteptarile noastre:

Sa cautam a trai cu zel pentru neprihanire si respingere fata de tot ce nu este placut lui Dumnezeu;

Sa avem o bucurie simpla, vizibila si o incredere, pace molipsitoare;

Sa avem un suflet insetat dupa partasia cu Dumnezeu prin rugaciune si cantare;

Sa avem curaj sa marturisim adevarul si valorile Bibliei catre toti cei din jur, prieteni, cei din familie, cunoscuti si necunoscuti;

In dinamica sa textul ne arata ce a facut Domnul Isus dupa ce ucenicii lui Ioan au plecat. El indreapta atentia audientei spre persoana celui ce era intemnitat. Ce parere aveti voi despre “pastorul” Ioan? Cum vi se pare? Si pentru ca nu prea aveau curajul sa isi spuna parerile, Isus le ofera o grila in care sa isi incadreze raspunsurile. Iata optiunile prezentate:

Un om fragil, timorat precum o trestie batuta de vanturi

Om imbracat in haine moi, o celebritate simandicoasa…

Persoana radicala, hotarata, profet, nascut din nou ce vorbeste adevarul lui Dumnezeu?

Ce te-ai asteptat sa gasesti in biserica ta? Care este opinia ta despre cel aflat acum in conducere? Exista in majoritatea bisericilor opinia aceasta – pastorul trebuie sa faca ce vrem noi. Vorbeste ce vrem noi, nu ne vorbi altceva. Fa totul dupa reteta noastra de acasa.


Multimea ce-l inconjura pe Ioan a vazut destul de repede ca acesta nu se conforma cerintelor. Un om autentic al lui Dumenzeu nu va fi insensibil la nevoile reale ale celor din jur dar va stabili mereu prioritatile dupa scala lui Dumnezeu. In 2 Corinteni 4:5, Apostolul Pavel spune despre slujtorii ecelsiali ca “sunt slujitorii de dragul lui Christos, pentru cauza lui Christos”.


Religiosii vremii sale nu il puteau controla. Ioan traia in pustie, acolo unde viata este grea si nu a depins de nimeni pentru ca uneori dependenta materiala iti pune lacat la gura si iti leaga inima de alte agende.


Cumva ei au fost nevoiti sa recunosca ca Ioan a fost un profet de la Dumnezeu. Domnul Isus insa le spune; ei bine ati gasit ceva mai mult. Ati cunoscut pe cel mai mare om nascut din femeie. La asa ceva nu se gandeau…Ce asteptari ai de la biserica, de la slujitorii bisericii sau de la cel ce este inca pastor?


Uneori ii deformam pe oameni prin asteptarile noastre si fortam o realitate ce nu corespunde chemarii lor.


Dar ce asteptari sa am de la mine, de la noi insine? Imprejurarea cu Ioan ofera Domnului Isus sa arate ceva si in directia aceasta.


Isus le pune in fata o sarada, o exprimare copilaroasa: “vi s-a cantat de nunta si nu ati dansat, vi s-a cantat de inmormantare si nu v-ati tanguit”. Si apoi explica. Ioan a venit ca o inmormantare peste viata voastra – v-a spus sa va pocaiti ca altfel e de rau. V-a arata in toata mizeria voastra umana si pacatele in care traiati. El a renutat la confort personal si ati inceput imediat sa gasiti ceva despre el – asta e ciudat de tot…are drac, este stapanit de diavol. Nu e duhovnicesc, pentru ca nu canta partitura cum am fost noi obsinuiti. Si apoi Domnul se include pe El in aplicatie. Isus te-a chemat la nunta, la bucurie, la veselie. El servea masa langa cei mai dispretuiti si a fost acuzat de imbuibare si betie, legaturi cu oamenii compromisi din societate. Ce asteptari ai de la tine? In ce parte esti? Stii sa intelegi si sa valorifici timpul pe care il traiesti promovand compasiunea, mila, aratand bucuria mantuirii? Biserica sufera de letargie. Avem parte de programe variate, mesaje variate si oamenii sunt tot mai inerti, impasibili.


Daca vrem sa fim seriosi cu Dumnezeu, trebuie sa fim mai severi cu noi insine, sa ne implicam mai mult in slujire, sa incetam cu scuzele puerile si imbibate in siropeala smerita ce camufleaza invidia.


Confuzia in care traieste si pe care o raspandeste crestinul contemporan este ca astepta putin de la Domnul Isus, asteapta aproape totul de la biserica si conducerea ei si nu are asteptari de la sine. Daca nu oprim caruselul asta vom avea probleme si mai mari.

Emanuel C. Pavel

Pastor, Biserica Crestina Romana AGAPE,

Vancouver Area BC