"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Fibra morala a societatii se subtiaza pe zi ce trece. Tot felul de drame si soap-opera ce parvin din mediul politic, cultural, sportiv, accentueaza situatia sensibilizand emotional dar neimbogatind spritual. Oamenii sunt alimentati cu tot felul de informatii si evenimente ce ii tin ocupati  in a gandi asupra lucrurilor cu adevarat importante ce privesc viata lor in ansamblu.

 


Rezultatele statistice ale sondajului de opinie Gallup – prezentat in luna May 2017 – confirma trendul catastrofal pe care aluneca societatea nord-americana. Concluzia raportului arata ca un numar mare de nord-americani considera in prezent acceptabile moral tot felul de situatii si comportamente pe care Biblia le considera gresite.


Sondajul in sine nu este nou si a fost inceput de catre societatea Gallup dupa anul 2000 – atunci au inceput sa fie colectate primele date despre perceptia morala fata de comportamente ce se evidentiau in societate.


Tendinta actuala confirma un ridicat nivel de acceptare (19% mai mult decat in 2000) la nivelul populatiei a unor lucruri, stari,  pe care Biblia le condamna si considera daunatoare pentru umanitate.


Iata mai jos o sinteza a principalelor puncte. Primul numar ce apare este procentul celor ce considera “moral acceptabil” respectiva stare iar a doua cifra a celor ce il definesc “gresit moralmente” Al treilea numar este cresterea procentuala intre 2001 si 2017.

• relatii sexuale intre un barbat necasatorit si o femeie necasatorita — 69 / 28 (16 %)

• relatii intre persoane gay sau lesbiene  — 63 / 33 (23%)

• sa ai copil in afara casatoriei — 62 / 33 (17 %)

• sinucidere asistata medical — 57 / 37 (8 %)

• avort — 43 / 49 (1 %)

• consumarea de materiale pornografice — 36 / 61 (6%)

• relatii sexuale intre adolescenti — 36 / 59 (4%)

• sinucidere — 18 / 76 (6 %)

• poligamie — 17 / 80 (9%)

• relatii sexuale in afara casatoriei — 9 / 88 (2 %)


Intre cele 19 subiecte chestionate anul acesta (2017) 13 arata o tendinta clara in directia liberala. Nici un subiect nu arata un progres in directia moral conservatoare – se mentioneaza in notele ce insotesc sondajul Gallup.


Daca trendul va continua in aceiasi directie este posibil ca in urmatorii 10 ani, mai mult de 1 din 4 nord-americani sa considere poligamia si sinuciderea drept acceptabile moral.


Cateva din aceste puncte reflecta nivelul ridicat de toleranta sociala exprimata prin schimbarile generationale. Este de asteptat ca pe viitor respondentii sa fie mai tineri
cu vederi liberale ce ii vor inlocui pe cei mai in varsta cu vederi conservatoare. La nivel social in prezent s-a ajuns la un echilibru al celor ce impartasesc vederi liberale si conservatoare; in urma cu 20 de ani avantajul era clar de partea conservatorilor.


In fata unor astfel de rezulatate nord-americnii traiesc cu un paradox. Desi sunt favorabili unei relaxari a moralitatii tot mai multi se plang de probleme relationale ce decurg din lipsa de moralitate. De exemplu in timp ce populatia este din ce in ce mai putin restrictiva in privinta relatiilor sexuale intre adulti, tot mai multi se plang de efectele imorale ce generaza drame emotionale. Toleranti si suparati cam asa se definesc astazi majoritatea in US.


Lucrurile nu se vor schimba decat atunci cand oamenii vor corela punctele intre atitudinile ce le promoveaza si comportamenul generat pe care il blameaza.


“Oamenii vor sa aiba atitudini din ce in ce mai liberale si probleme de ordin moral din ce in ce mai putine. Asa ceva nu se poate”  - a declarat Bill Donohue, presedinte al Catholic League.


In pofida numarului crescator de oameni ce nu se identifca religios (nu au o afinitate religioasa) o larga majoritatea a populatiei (7 din 10) continua sa se identifice cu varii ramuri ale credintei crestine. Situatia pare benefica dar cuplata cu rezultatele studiului este si mai ingrijoratoare. De ce? Intrucat asta inseamna ca un mare numar din cei ce se considera crestini accepta drept valabile moral situatii/pozitii pe care Biblia le condiera gresite, pacatoase.


Care pot fi motivele ce au generat acesta stare? Ignoranta? Indiferenta? Forma de rebeliune mascata a unui interes religios ce respinge si perverteste principiile mentionate in Biblie. Nu poti fi ascultator fata de Isus Christos si sa consideri moral acceptabile lucruri pe care Christos le respinge.


Probabil in fata unor critici asupra textului biblic – in varii nuante – ne dovedim nestiutori in a sustine validitatea a ceea ce credem si atunci clacam in fata oricarei situatii ce chestioneaza veridicitatea principiilor de viata ce sunt continute in Cuvantul lui Dumnezeu. In nici o alta religie nu este subminata cartea de capatai a crezului – Biblia -  precum o fac cei ce se identifica crestini.


Sa nu credem ca oamenii vor dori intr-o mai mare masura sa devina crestini praticanti daca noi vom promova un dublu standard cu o mare discrepanta intre ceea ce se poate citi si intelege din Biblie si ceea ce aratam ca noi credem din Biblie.


Crestini ce numesc binele rau si raul bine nu fac nimc altceva decat sa mareasca numarul celor ce vor constanta ca gresela lor nu va ramane fara consecinte la finalul istroriei prezente.

*Sumarul raportului poate fi vazut aici:

http://www.gallup.com/poll/210542/americans-hold-record-liberal-views-moral-issues.aspx

Emanuel C. Pavel

www.blog.punctul.com