"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

De-a lungul timpului in viata mea si a celor din jur am putut observa un element constant: tranzitia. Romanii ca natie se definesc in ultimii 20 si de ani ca fiind un popor in tranzitie. Indiferent la ce nivel are loc, ca este vorba de locuri de munca sau oportunitati ori esecuri, tranzittia este elementul de legatura din care mereu te intrebi ce-i de castigat si ce-i de pierdut.

Tranzitia poarta cu ea elemente complexe de nesiguranta, retinere, frustrare, un amalgam emotional in care te izbesti de amintiri intrucat lucrurile de la care te muti au solicitat investitii serioase la nivelul inimii, gandurilor si nu e intotdeauna usor sa lasi in urma ceea ce parea de nelasat in urma…

 

Dincolo de toate e bine sa intelegem ca tranzitiile sunt inevitabile si imposbil de ocolit. Indiferent daca treci bine ori nu prin ea, tranzitia este acolo, elementul constant ce insaileaza vietile noastre una de alta.

Freamatul informational aduce rapiditate in parcurgerea si inceperea schimbarilor. Tanzitia inseamna poate pentru unii nestatornicie, lipsa de stabilitate si in mare parte asa este. Insa fiecare tranzitie are partea ei luminoasa pe care mi-as dori sa nu o pierdem.

Intr-un fel este nerecomandabil sa te plangi de binele ce a trecut sau de perioada buna pe care o inchei. Bucura-te de ceea ce urmeaza. Fii deschis la noile provocari si angajamente, si nu te plange de prezent.

Oportunitatile trecute pana s-au stabilizat si s-au implinit in ritualul zilnic pareau mari probleme. Pana la urma le-am numit binecunvantari. Ce-ai zice sa numim oportunitatile si schimbarile prezente drept binecuvantari inca de la inceput nu doar dupa ce au trecut. Totul este ingaduit de Dumnezeu si El cunoaste sensul si valoarea fiecarei clipe. Vrea sa imi transmita si mie acest bine valoric si ma invita la un act de credinta in a vedea prezentul spre viitor ca un pas benefic indiferent de cum arata acesta in prezent.

Viata este in mare parte legata de perspectiva pe care o avem asupra evenimentelor, de intelesul pe care il dam evenimentor prin care trecem. Multumirea pentru ce a fost si ceea ce este reprezinta un resort spiritual benefic pentru o tranzitie calma. Opusul poate fi o zbatere cognoscibila in care “de ce”-urile sunt nesfarsite si lispite de raspuns.

Apoi langa multumire reconfirma-ti indentitatea. Gandeste-te cine esti. Intelege cine esti. Traieste cine esti. Ceea ce este nu este dat de ceea ce faci. Daca crezi in Dumnezeu si ai inteles si acceptat ca manturiea sufletului tau este asigurata de jertfa Domnului Isus Christos atunci elementul identitar este dat de asimilarea mea, a noastra, in familia lui Dumnezeu. Nu esti definit de ceea ce parcurgi ci esti copil al lui Dumnezeu indiferent de nivelul si starile prin care treci in fiecare etapa a vietii.

Esti iubit de El chiar si atunci cand nu intelegi asta pentru ca iubirea lui este de neinteles, ai valoare inainte Sa cum nimeni niciodata nu ti-a acordat si esti parte a unui scop maret de a promova substanta valorilor biblice ale lui Dumnezeu (1 Ioan 3:1). Toate acesta le facem in tranzitiile vietilor noastre. Tranzitia nu este o periaoda de pauza – este una de reconfirmare si castig.

Nici o ocazie sau oportunitate in viata nu este apropiata valoric de ceea ce Dumnezeu iti confera prin Christos: apartenenta la o familie spirituala in care schimbarile au loc din slava in slava, din putere in putere.

In fiecare moment, indifierent de circumstante putem sa mergem inainte intr-o pozitie de neclintit: copil al lui Dumnezeu. Tranzita poate parea descurajanta pentru moment dar scopul central este dat de afilierea trasata de Dumnezeu.

Este necesar sa ne reamintim si sa intelegem ca Dumnezeu investeste prin fiecare etapa a vietii in implinirea scopului pe care il are in dreptul fiecaruia dintre noi. In Biblie vedem in dese randuri faptul ca Dumnezeu se ocupa de detaliile vietilor noastre (Psalm 37:23) si ne pregateste pentru lucrurile bune pe care le-a gandit pentru noi (Efeseni 2:10).

Asta iti poate da liniste in mijlocul oricaror turbulente emotionale generate de tranzitia de la etapa la alta pentru ca Dumnezeu lucreaza prin Duhul Sau cel Sfant ajutandu-ne si vorbind inimii noastre (Psalm 127:2).

Adoniram Judson, unul din primii misionari crestini in Burma, a spus: “Viitorul este la fel de stralucit precum promisiunile lui Dumnezeu.”

Asta nu inseamna ca viata o sa fie usoara. De fapt mesajul crestin promovat de apostoli si aratat de Domnul Isus Christos spune ca viata este deseori nedreapta, dificiala si dureroasa.

Dar increderea in Christos ofera suport pentru situatiile dificile prezente prin perspectiva a ceea ce va veni, a ceea ce este etern. Dumnezeu este preocupat nu de bunastarea mea materiala ci de faptul de a trece cu bine prin experientele vietii adunand o comoara ce se va evidentia spre vesnicie. Dumnezeu vrea ca in fiecare etapa e vietii sa ne ofere ceva mult mai valoros decat bani sau avantaje financiare, vrea sa ne pregateasca pentru a implini ceea ce este destinat pentru noi aici pe pamant. Si uneori trebuie sa ne sparga in bucati mici, marunte, pentru a ne implini total…

Cea mai buna veste a Evangheliei este ca indiferent de circumstantele prin care trecem il putem gasi pe Isus.

Apostolul Pavel a experimentat asta in desele perioade de tranzitie si de aceea il putem vedea plin de multumire si incredere in timpul unei perioade de prizonerat. Apotolul a vazut pacea, speranta si bucuria ce venea din partea lui Dumnezeu prin Duhul Sfant in pofida racelii, intunericului si aerului greu respirabil din inchisoarea-pestera in care era detinut.

Daca consideram tranzitile o periaoda innourata a vietii, sa intelegem ca norii pot sa ne ascunda o realitate care exista dincolo de ei si pe care ochiul nostru, perceptia nostra fizica, nu o poate vedea pentru moment. O simpla adiere de vant va fi suficient ca cerul sa se limpezeasca deasupra noastra.

El ridica norii de la marginile pamântului, da nastere la fulgere si ploaie, si scoate vântul din camarile lui (Psalmul 135:7).

E adevarat, norii pot sa ne ascunda fata lui Dumnezeu, ca noi sa nu o mai vedem. Insa niciun nor, niciodata nu va putea sa-L impiedice pe Dumnezeu se ne priveasca si sa se gândeasca la noi. Dumnezeu ne ofera prin Evanghelie o promisiune luminoasa indiferent de tanzitiile prin care trecem. (Romani 8:32).

Emanuel C. Pavel - Vancouver B.C.

www.blog.punctul.com