"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Din varii situatii si conversatii avute in ultima perioada raman cu impresia ca traiesc in cea mai neagra perioada a istoriei. Am insa si alte motive care ma imping sa nu cred asta – bazandu-ma si pe faptul ca o luminita cat de mica face o diferenta enorma intr-un intuneric dens. Constat, ca multi altii, intunericul spiritual din jur, noua paradigma a moralitatii progresiste dar in acelasi timp pot surprinde bunatatea lui Dumnezeu prin prisma abundentei de resurse si posibilitati de care nici o alta generatie nu a avut parte.

Am petrecut ultimele luni citind mai mult in zona faliilor generationale trasate in istorie la nivelul umanitatii - modul in care clivajul, ciocnirea, conversia a avut loc.

Analizand prin plusuri si minusuri, cultura generationala prezenta vad ca nu este nici mai buna si nici mai rea decat alte prioade din istorie. Incercand un exercitiu de asemanare constat ca perioada regelui Ahab (c. 871 – c. 852 IC) descrisa in naratiunea biblica din 1 Regi se pliaza bine pe mediu contemporan la nivelul de confuzie, rautate, stricaciune.

O generatie pervertita va genera o cultura perversa. Gandeste-te la cat de mult rau e acum in lume, intrucat nu biserica ci Hollywood a inceput campanii moralizatoare impotriva abuzurilor – promovate tot din inzvorul cultural Hollywoodian. Cat de mare sa fie sticaciunea prezenta intrucat cei care sunt autorii si actorii principali sa zica: “nu se mai poate!”

Si mai trist este ca biserica in multiple situatii copiaza modelul generational condimentand abuzurile cu motivatii “spirituale”.

Un exponent al vremii sale, regele Ahab a ramas considerat cel mai pervertit conducator al natiunii Israel, intrecand toti predecesorii sai. “Ahab, fiul lui Omri, a facut ce este rau inaintea Domnului, mai mult decat toti cei ce fusesera inaintea lui.” – 1 Regi 16.30

La numai 58 de ani dupa ce imparatia lui Solomon a fost rupta in doua s-a ajuns la un apogeul al stricaciunii morale cu reflexii adanci in viata sociala si culturala. Desi cele zece triburi fusesera conduse de 7 oameni deosebit de rai, Ahab a fost aparte, creand si infuentand o cultura toxica. Otrava spirituala era ingerata zilnic cu bunavointa si intreaga generatie pasea in intuneric. Ingredientele? Dorinta de putere, ceva spiritualitate (noua, senzationala) si multa sexualitate. Religie, Putere si Sex. Nu acestea sunt coordonatele si in prezent?

De la inceput Ahab a fost deschis la schimburi cultural-religioase importand zeitati pagane si promovand o inchinare patimasa catre acestea. Bivolii la care se inchinase predecesorul sau Ieroboam, pareau o joaca de copii fata de ceea ce reprezenta “avansul spiritual” al lui Baal. Noul sistem spiritual a fost promovat peste tot in teritoriul lui Israel, influentand mintea si inima oamenilor, schimbandu-le valorile si inchinarea in adevar fata de Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov.

Plusul era dat si de elementul pasional - cultul Astarteei. Aici era componenta feminina din inchinarea catre Baal – un echivalent al culturii feministe ce domina astazi. Aparut ca o reactie normala fata de abuzurile reale venite din partea masculina, feminismul exarcerbeaza prin manifestari, impingand pendulul contraponderii androgine dincolo de bun simt si ratiune. In mijocul unei generatii interesate de senzualitate, cultul Astarteei a turnat gaz pe foc. Desigur, oamenii mereu au fost creativi in modalitatile lor de a pacatui insa acum rebeliunea era promovata in public, vazuta ca o modalitate evolutiva normala, fara nici o rusine. Vedem noi asta in vremurile prezente?

Influentele lui Baal erau exprimate la cel mai inalt nivel de consoarta lui Ahab, Izabela. Ahab era primul rege ce luase de sotie o printesa dintre neamurile pagane actionand total impotriva principiilor enuntate in legea lui Moise. Nu stim in ce conditii a avut loc intalnirea sau legatura lor. Poate tatal lui Ahab, regele Omri, a aranjat asta.

Sau poate a fost doar dorinta pasionala a lui Ahab dupa o femeie de o frumusete rapitoare. Nu stim…putem banui si oricum nu ajuta sa cunoastem cum s-a intamplat. Important este ca Izabela a ajuns “primadona” nu doar in dormitorul regal ci in intreaga impartie. Si asta a facut intreaga situatie si mai inabusitoare.

De buna seama Ahab era capricios, mofturos si usor de manipulat. Izabela si-a cosolidat pozitia de prim-evanghelist al unei religii ratacite si nocive in care Baal si Astarteea trebuiau sa-l inlocuaisca in mentalul colectiv pe Iahve. Ma intreb din nou, se intampla asa ceva astazi?

Ahab nu se putea dezice si dezvinovatii. Totul se intamplase sub nasul sau desi el stia si alternativa. Dumnezeul i-a ingaduit sa inteleaga si sa cunoasca Adevarul, insa Ahab a ales sa-l ignore. “…oamenii au iubit mai mult intunericul” – nimic nou in istorie, nu? Cand devine domn peste suflet pacatul este greu de inlaturat in fata oricaror evidente fizice, rationale, sprituale, stiintifice, de bun simt.

Toate aceste consideratii ne aseaza insa in fata unei intrebari: “Cum influentez eu generatia si cultura in care traiesc?”. Ma conformez curentului ori promovez responsabil alternativa ce vine dinspre Dumnezeu?

Modul in care ne inchinam lui Dumnezeu in familiile noastre, in biserica, conteaza. Nu este doar o intamplatoare traditie si nicidecum un fapt invizibil. Crestinii au abandonat prea multe redute culturale in numele unei idei de a fi relevanti ce a creat confuzie – intrucat a fost inteleasa si instrumentata in fel si chip.

Modul in care astazi barbatii stiu sa isi infraneze pornirile sticacioase ale inimii, conteaza. Modul in care alegem partenerul de viata este o treapta foarte importanta ce va influenta generatii / perioade istorice.

Ceea e crezi ca poate are efect doar la nivel personal, privat, dezvolta de fapt trasaturi de caracter ce pot fi evidentiate in cultura prezenta. Alegerile noastre sunt inca importante, esentiale -  au valoare. Fie ca alegem sa ne implicam, fie ca nu! Pana si lenea noastra, ingoranta noastra, ajuta intr-o directie la formarea culturii in care traim.

Ahab a facut alegeri gresite in viata personala si a afectat prin deciziile sale viata celor din jur, a intregului popor. Ramane o pata neagra in istorie. A esuat in a se inchina unui Dumnezeu Creator si Mantuitor atat in viata privata cat si public.

Am ajuns aproape in 2018 si semanam cu generatia lui Ahab. Ce voi face? Ce vei face?

 

Emanuel C. Pavel, Vancouver BC

www.blog.punctul.com