"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

In America de Nord este din nou celebrata Ziua Tatalui, un bun prilej de analize si reanalizari.

Una din sarbatorile social-culturale care este promovata in luna Iunie este Ziua Tatalui. Cum nu putem sa traim deconectati de la ceea ce se intampla in societate, am folosit mereu acest prilej pentru a invata si a ne sfatui unii pe altii in biserica cum e cel mai bine sa fi barbat/sot/tata.

 

Media nu se sfieste sa prezinte tatal precum o persoana cam prostuță, macinata de tot felul de controverse si pofte, tratandu-si neglijent sotia si copii – dar iubindu-i pe undeva, cumva.

 

Conectarea intre tata si copilul/copiii sai este esentiala pentru formarea descendentilor. Popularitatea retelelor sociale arata “foamea” existenta in societate dupa relatii, dupa legaturi.

 

Cateva idei despre normalitatea existentei unui tata:

 

Tatal trebuie sa fie prezent; adica sa participe in viata copiilor sai in fiecare zi. Mama este un partener in ingrijirea copiilor nu cea care trebuie sa se ocupe de tot. Prezenta tatalui ii ajuta pe copii in formarea relatiilor cu cei aflati din jurul lor.

 

Tatal e bine sa fie coleg de joaca. Activitatile fizice sunt mult mai la indemna tatalui decat a mamei. Aici intra in discutie si forta muschilor si exersarea lor. De la o simpla harjoneala  – cand sunt mici, la implicarea in adoelscenta in tot felul de activitati fizice – participarea impreuna cu copii la diferite sporturi (de echipa). Sportul este o buna sansa de a oferi lectii de viata.

 

Tatal transmite mai departe principii. Prin ceea ce face si spune, prin atitudine si maniera el este un ghid practic de formare a principiilor de viata (mai ales in zona morala). Copii au nevoie de directie, de ghidare in drumul pe care il au inaintea lor. Traiectoria se formeaza de acasa iar stabilirea ei inseamna uneori si perioada de disciplinare. Disciplinarea este legata de  responsabilitate, caracter, obiceiuri. Disciplinarea are in vedere mai mult rasplatirea decat corectarea.

 

Unul din lucrurile pe care societatea nu le-a modificat este functia tatalui de a procura cele necesare vietii din punct de vedere  material. Lipita de asta sta  capcana de a crede ca daca copiii tai au cu ce sa se imbrace si ce sa manace, nu mai au nevoie de tine. Ca rolul tau se rezuma aici si gata. Furnizarea de resurse nu este un lucru usor si nu este singurul lucru.

 

Tatal-Antrenor. Nu este vroba de sport, este vorba de pregatirea pentru probleme reale ale vietii. De exersarea adoptarii unor decizii impreuna. Mai nou media educa copiii despre orice. Sfatul, intelepciunea si solutiile pe care un tata le poate da, sunt decisive si raman. A fi un cetatean responsabil nu este un joc al norocului. A sti pentru ce sa lupti si ce sa lasi sa treaca pe langa tine, nu se invata doar dupa zeci de experiente triste.

 

In cartea “Project Dad”, Todd Cartmell provoaca cititorul sa interactioneze cu cinci zone cheie in care un tata se poate regasi si relationa la copilul sau/copii sai. Si pentru a fi mai usor nu de inteles ci mai mult de neuitat, Cartmell asociaza fiecare domeniu o parte a corpului/a trupului ca tot i-a zis sotia sa ca barbatii obisnuiesc sa gandeasca de cele mai multe ori cu partile corpului...(pp17)

 

Partile propuse de autor sunt:

 

Ochii - cum te uiti la copii tai;

 

Gura - cum vorbesti cu copii tai;

 

Inima - cum te relationezi la copii tai;

 

Mainile - cum lucrezi/cum te comporti in fata copiilor;

 

Picioarele - cum iti indrumi copii;

 

Un tata nu trebuie sa fie niciodata nici prea ocupat si nici prea obosit pentru a nu a avea timp de copilul/copii sai.

 

Todd Carmell spunea intr-un interviu: “am avut sansa sa vad impactul urias pe care tatii il au in viata copiilor lor; am vazut multi tati care fac o treaba excelenta in viata copiilor lor avand si ei minusurile lor in anumite parti. Incurajarea mare este ca fiecare tata poate fi un tata maret. “

 

 

 

Emanuel C. PAVEL, Vancouver,  BC, Canada

www.blog.punctul.com