"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Fiecare inceput de an are impregnat in el provocarea unor noi inceputuri. Ideea de “reset” sau de a fi din nou la “punctul zero” motiveaza ceva energii fizice si mentale in directia unui alt inceput.

            Hotararile inceputului de an consituie un bun prilej pentru a ne veritfica valorile, recalibra scopurile si de a realiza cat de complicate viata noastra se desfasoara in freamatul cotidian. Gandul unui “nou inceput” ne aseaza de la confortabil in matricea schimbarii, a modificarii unor lucruri care nu au functionat la nivelul asteptarilor noastre.

Orice sugestie spre imbunatatirea vietii este binevenita – indiferent daca schimbarea are loc din interior spre exterior sau in sens invers. A pune in ordine, a prioritize lucurile spirituale in detrimental celor material este de urmarit si in incurjat, insa fara a devein suprasensibili spirituali trebuie sa acceptam ca si motivarea schimbarilor ce vin din exterior pot influenta benefic viata.

            M-am suprins de multe ori neglijand unele lucruri din jur – motivand ca nu mai am energie pentruele – in loc a incerca sa echilibrez timpul, resursele pentru a face ce trebuie si a nu lasa nefacute celelate – aluzie directa la mustrarea pe care Domnul Isus o adreseaza unor oameni ce se mandreau cu prioritatile lor religioase. (Matei 23.23)

            Citeam recent concluziile unui studio socio-economic ce mentiona intre altele faptul ca in Los Angeles numai o familie din patru isi tine masina in garaj – asta din cauza ca garajul este plin de ale lucruri. Bineinteles rezultatele pot fi asemanatoare sau chiar mai acide si pentru alteparti din US sau Canada. Umplerea garajului cu tot felul de lucuri era asociata cu nivelul ridicat de stres al femeilor casnice ce au de rezolvat mai multe lucruri in casa datorita abundentei de obiecte in gospodarie.

            Multi dintre noi simtim la un moment dat ca avem mai mult decat ne trebuie, decat folosim. Asta pare o forma de intelepciune intarziata si fericiti sunt cei ce stiu sa cumpere deoarce au nevoie.  Exista o surpaincarcare a locurilor in care traim si muncim, o abundenta ce oboseste, ne aglomereaza si raneste rezultand in inabilitatea de a functiona normal.

            La noi in garaj curatenia a inceptut de ceva luni bune la intitiva baiatului nostrum iar actiunea lui inca continua intrucat este mai usor a face curatenie decat a pastra curatenia. Oricum eu socoteam ca nu e chiar groaznic asa cum era – parcam doua masini in garaj totusi, dar rezultatele de pana acum au condus la o functionalitate mai buna.

            Natural vine si intrebarea cum putem sa oprim acest ciclu al aglomerarii? Mai multi din jurul meu tot vorbesc de ceva vreme despre Marie Kondo si noul ei show din reteaua Netflix “Tidying Up - the Japanese art of decluttering and organizing”.

            Detaliile prezentate video cat si in cartile ce au precedat showul ne conduc spre respectarea unor principii simple ale utitlizarii si eficientei ce ofera apoi spatii de relatie si imbunatatire a vietii.

            Renuntarea la lucrurile pe care nu le-am folosit de o vreme are logica ei insa este uneori dureros de aplicat. Gandul care te blocheaza pare nobil – “cine stie cand ai nevoie de acele lucruri...’ - ideea ca poate ne vor trebui vreodata noua sau altora (inducand aici o latura altruista), anuleaza de cele mai multe ori orice dorinta simplificarii ambinetului vital vietii. Ajungem sa silabisim sufleteste remarca celebrului Farfuridi al lu’Caragiale “să se revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica“. Insa tot Caragiale spunea: “Curaj!”

Este necesar mai intai a renunta la ceea ce nu folosesti si abia apoi sa incepi organizarea a ceea ce ai. Deci nu doar muta lucurile dintr-o parte in alta, schimbandu-le eventual ordinea ci a renunta mai intai la unele. Practicalitatea ideii are profunde radacini spiritual ce afecteaza direct starea inimii noastre. A organiza fara a renunta conduce spre aglomerare ori nu acesta este scopul unui nou inceput.

            Una din metodele evidentiate de Marie Kondo presupune o atentie constanta: dupa ce ai renuntat la ceea ce nu iti adduce bucurie, organizeaza ceea ce ai putin cate putin in fiecare zi si vei vedea o schimbare dramatica la nivelul obiceiurilor si comportamentului. Cateva din principiile mentionate se pot rezuma astfel:

  • Aranjeaza lucrurile in functie de categoria lor si nu in functie de locație. De exemplu, hainele de zi, carti, ziare, etc.
  • Incepe selectia cu cele mai ușoare lucruri pentru a iti dezvolta impulsul și abilitațile pentru a aborda decizii mai dificile (mai intai hainele, apoi carti, lucrari, și in cele din urma ceea ce tine de amintiri).
  • Accentul exclusiv asupra aruncarii/indepartarii lucrurilor nu face decat sa aduca o stare de nemultumire. Mai degraba, alege ceea ce doresti sa pastrezi ce iti place si te face multumitor.

Provenind din cultura japoneza – metoda pare sa amendeze ciclul opulent al societatii nord-americane. Intr-un fel bunastarea societatii prezente induce un sentiment al vinovatiei fata atat de cat de multe lucruri irositesi in special fata de lipsa de capacitate de control al resurselor or a directionarii lor corespunzatoare. 

Indiferent de fundamental ei religios, Knodo incurajzeaza spre a gandi, reflecta spre valoarea obiectelor prezente in viata noasta. In metoda ei este un adevar pe care biserica crestina il poate accepta si promova usor: slujeste-l pe cel de langa tine prin a face curatenie si ordine in viata ta. 

O viata buna nu inseamna doar lucruri putine si puse in ordine ci inseamna si relatii, legaturi inter-umane puse in matricea respectului si pretuirii, a colaborarii si ajutorarii. Inca din Evul Mediu calugarii ce isi asumau juramantul saraciei faceau acesta in directia imbunatatirii slujirii celorlalti si a relatiei lor personale pe care o aveau cu Dumnezeu.

 Care sunt lucrurile pe care Dumnezeu vrea sa mi le evidentieze si prin ideile expuse de Marie Kondo?  In primul rand sa “…nu va adunaţi comori pe pământ, unde le distrug moliile şi rugina şi unde le sapă şi le fură hoţii, ci adunaţi-vă comori în cer, unde nu le distrug moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură. Căci acolo unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta.” - Matei 6:19-21

Prea multi oameni isi gasesc bucuria doar in lucrurile pe care le au, le-au acumulat in viata, in pozitiile pe care le ocupa.

A ne trai viata fara a iubi banii si a gasi multumire in ceea ce avem fiind gata sa daruiesc cu bucurie nu doar ceea ce imi prisoseste ci ceea ce poate consider legitim in a avea “Fiecare să facă aşa cum a hotărât în inima lui, nu cu regret, nici din constrângere, pentru că Dumnezeu îl iubeşte pe dătătorul voios“ - 2 Corinteni 9:7

Consumerismul actual evidentiaza pacate inca prezente in vietile noastre.

Starile spirituale pot fi influentate si definite in lumea materiala. Exista o corelare. Sa nu asteptam doar schimbari interioare ci sa avem un alt inceput din ambele directii. O reoganizare dramatica a mediului ambiental corespunde unei schimbari a perspctivei si stilului de viata.

Dincolo de un bun simt al curateniei, exista intretesuta si o valoare biblica. Putem intelege inca odata ca suntem creatie divina, ca avem un mandat cultural de indeplinit (Gen. 1:28), reflectand imaginea unui Dumnezeu caracterizat prin ordin desi nu confuzie (1 Cor. 14:33).

 

Emanuel C. Pavel – Vancouver Area BC, Canada