"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Sunt amuzat si surprins uneori de lejeritatea cu care sunt folosite tot felul de expresii ce vor parca sa umple un gol relational. Inca din primele mele incursiuni in lumea vorbitoare de limba engleza am dorit a intelege rostul, insemnatatea unor expresii ce erau folosite in jurul meu. Si cum oamenii sunt destul de politicosi dar nu intotdeauna cu substanta, unul din cliseele verbale servite (pe care le-am folosit apoi in cateva circumstante) a fost “Hang in there!” Ideea este de a rezista, de a nu renunta in pofida circumstanelor dure.

La inceput mi-a venit greu a-mi stapani fata de “hang in there” intrebarea jutatoare ce erau desigur sarcastic-retorice: “unde?” si “pana cand?”

 

Am rascolit apoi diferite surse incercand a cunoaste geneza expresiei. Se pare ca totul a inceput cu o imagine, cu un poster  in care o pisica siameza era agatata de un bat de bambus. Imaginea ii apartine fotografului Victor Baldwin si a fost realizata in 1971. Imaginea a avut success fiind popularizata sub diverse forme iar expresia ce a insotit-o a devenit o forma de incurajare verbal spusa in situatii delicate in directia de a nu renunta, de a persevere pentru ca lucrurile vor fi bune pana la urma.

 

In timp ce multi folosesc aceasta expresie in varii crcumstante foarte putini dintre noi chiar raman agatati (sau se agata) de ceea ce le poate da o continuitate buna a vietii.

 

De exemplu mi-aduc aminte prin ce a trecut Chris Gursky, un barbat din Florida, ce a mers in Elvetia pentu a se da cu parapanta. Dupa ce au pornit instructorul (dar si Chris) si-a dat seama ca acesta nu era conectat la centura de siguranta si intreg zborul a trebuit sa stea agatat de o bara (si la final de piciorul instructorului) pentru a supravietui – secventele video pot fi cautate pe internet. La vremea aceea The Washington Post a realizat un material in care Chris Gursky spunea ca era hotarat sa stea agata cat poate de mult, dar nu credea ca va rezista pana la final.

 

Daca o mica pisicuta agatat de un lemn era ceva amuzant, situatia prin care a trecut Chris era tragica,  oferind insa o buna imagine pentru viata: de ceea ce ne agatam ne ofera viata sau … moarte.

 

In scrisoarea adresata Romanilor, Apostolul Pavel atinge un punct sensibil – in capitolul 5 – vorbind despre pacat, suferinta, moarte, har, siguranta si viata vesnica. In aceasta parte apostolul Pavel vrea sa-i ajute pe conationalii sai a intelege faptul ca moartea a venit in lume prin Adam iar viata (vesnica) prin Christos Isus Domnul.

 

Imaginea pe care apostolul o contruieste in fata cititorilor este unica: priviti la doi giganti – Adam si Christos ce stau in fata lui Dumnezeu – fiecare reprezinta un grup de oameni.

 

Fiecare dintre ei are la brau o centura si o multitudine de carlige. Fiecare om de pe Pamant este agatat de una din aceste centuri.  De centura lui Adam sunt legati toti cei ce sunt morti in pacatele lor (desi pot inca trai) iar de centura lui Christos sunt agatati cei ce sunt indreptatiti prin credinta. Intreaga umanitate, tu si cu mine, putem fi agatati fie de centura luiAdam, fie de centrura lui Christos. Nu exita o a treia optiune.

 

Si Dumnezeu se socoteste cu noi prin Adam sau prin Christos. Daca esti agatat de Adam atunci experimentezi intreaga lui cadere pacatoasa; iar daca esti agatat de Christos atunci beneficiezi de legatura cu Dumnezeu prin credinta.

 

In momentul in care te pocaiesti si Il recunosti ,il accepti pe Domnul Isus Christos ca Mantutor si Domn esti implicat intr-un important transfer. Dumnezeu cel Atotputernic te dezleaga de centura lui Adam si te agata de centura lui Christos.  Dupa aceea ai un alt Cap, un alt Mijlocitor, un cu totul nou Reprezentant. Ai trecut de la Adam la Christos si Dumnezeu te va privi de acum inainte doar prin legatura pe care o ai cu Fiul Sau. Esti in Christos penru totdeuna pentru ca Dumnezeu te-a legat acolo cu acceptul tau, prin credinta ta.

 

Capitolul 5 din scrisoarea catre Romani ofera o mare incurajare. Tu si cu mine putem fi impacati cu Dumnezeu, salvati de mania lui Dumnezeu, putem avea viata vesnica.

 

Da, este vorba in acesta parte (cap 5) si despre suferinta intrucat ne confruntam cu tot felul de situatii pacatoase in viata. Incurajarea apostolic este esentiala: “pe cand eram noi pacatosi, Christos a murit pentru noi”. (Rom. 5:8). In relatia noastra cu Isus Christos ne gandim deseori ca nu Il iubim suficient de mult, ca nu avem mereu o credinta puternica, ca nu Il ascultam indejuns. Incurajarea in fata acestor ganduri este ca El, Isus Domnul ne-a iubit pe fiecare dintre noi mai inainte ca noi sa avem cea mai mica intentie de a face lucruri bune pentru El. Christos m-a iubit in toata starea mea de pacat - cu cat eram mai josnic cu atat m-a iubit mai mult. Acesta este unul din advarurile extraordinare ale Evangheliei. Christos Domnul m-a iubit mai inainte ca eu sa ma gandesc la El.

 

Manturiea sufletului nu este opera mea, nu este lucrarea mea ci este lucrarea lui Christos in dreptul meu. De aceea acum in lume ca oameni credinciosi noi nu ne mai reprezentam pe noi insine ci pe El. Exista si o alta fateta a acestui adevar: datorita ascultarii depline a Domnului Christos fata de Dumnezeu Tatal, eu si cu tine, toti cei credincosi, sunt vazuti si catalogati neprihaniti, indreptati de catre Dumnezeu.

 

Un comentator al televiziunii ABC vanzand situatia prin care a trecut Chris Gursky  in 2018 a exclamat: “cum poate un instructor sa uite clientul sau neasigurat, neagatat cu centura de siguranta?”

Exclamatia lui nu se potiveste cu situatia in care sunt in Christos, toti cei credinciosi.

Noi nu doar speram sa ramanem agatati de Christos prin eforturile noaste pentru a avea parte de un final fericit. Noi suntem ascunsi cu Christos in Dumnezeu. Ne mai putem impiedica dar Domnul ne sustine si ne ajuta. (Ps. 34:27).

 

“El ne-a scăpat de sub autoritatea întunericului şi ne-a adus în Împărăţia Fiului Său iubit“ prin care avem rascumpararea si iertarea pacatelor. (Coloseni 1:13).

 

Care este siguranta noastra? Este Christos Domnul stand inaintea lui Dumnezeu Tatal, avandu-ne pe noi agatati la centura Sa. El declara: ”Eu le dau viaţă veşnică şi în veac nu vor pieri; şi nimeni nu ii va smulge din mâna Mea” (Ioan 10:28).

 

Uita-te in sus si vezi de cine esti agatat acum.

 

 

Emanuel C. Pavel – Vancouver B.C., Canada

www.blog.punctul.com