"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

De fiecare data ziua de 11 Noiembrie – Remembrance Day – imi prilejuieste deschiderea unor noi pagini de istorie unde raman captivat de multimea de evenimente atat de putin cunoscute si promovate ce au facut parte dintr-o regie  mai mare a salvarii umanitatii de la autodistrugere.

John Gillespie Magee Jr. era in anul 1940 un tanar crestin American ce trecea granita de Nord pentru a se inscrie in Royal Canadian Air Force (RCAF) dorind a lua parte la apararea Angliei importiva masinariei de razboi naziste. La numai un an dupa ce s-a inrolat a fost trimis in Anglia la bordul unui avion de lupta ce apartinea batalionului RCAF No. 412. In timpul primelor misiuni de razboi deasupra Frantei si Angliei a fost avansat la gradul de Ofiter.

In Septembrie 1941, Magee a primit ordinul de a testa nu nou model de avion, Spitfire V. In timpul unui test la mare inlatime, a fost inspirat si a inceput sa compuna in mintea lui un poem. Dupa ce a aterizat, a scris cateva randuri parintilor sai incluzand pe verso poemul pe care l-a avut in minte intitulat “Zbor Inalt”:

Oh, m-am furisat printre legăturile suple ale pământului
Și am dansat pe cer surazand cu aripi argintii
Am urcat spre Soare și m-am alăturat mișcării care te înfioară
Pe nori dispersati de soare și făcuți dintr-o sută de lucruri
Nu am visat - cu roți, în sus și învârtit
Înălțimea de liniște insorit luminată. Oricum acolo...
Am urmărit suieratul vantului și am zburat
Cu meșteșugul meu prin straturile de aer.
Sus, albastru aprins, delirant,
Am depășit usor înălțimea vânturilor
Unde nici o ciocarlie sau un vultur n-au ajuns
Si minunandu-ma in tacere am pătruns
Sfințenia înaltă și neîntreruptă a spațiului,
Întinzându-mi mâna spre a atinge fața lui Dumnezeu.

Trei luni mai tarziu, John a murit intr-o misiune de razboi. Avea numai 19 ani. Poate nu ai auzit niciodata de John Magee, dar poemul sau a fost adus in actualitate si facut (oarecum) celebru de catre presedintele American Roland Reagan in cadrul discursului rostit pe 18 Ianuarie 1986, dupa dezastrul navetei spatiale Challenger.

Chemarea ce a simtit-o l-a pus pe tanarul John Magee sa renunte la bursa obtinuta la Yale University si in schimb sa se inscrie in cadrul Royal Canadian Air Force. Folosind darurile date de Dumnezeu a devenit in timp scurt un pilot de incredere.

Poemul sau prezinta ceva din satisfactia avuta in munca sa de pilot, incantarea pe care a avut-o in cadrul slujbei sale in ciuda programului greu, a conditiilor de razboi  anevoiase si a unui salariu foarte modest.

Dumnezeu a folosit mainile acestui tanar pilot nu doar cand se urca in cabina si manevra avionul dar si intr-un mod insemnat pentru prezentarea Imparatiei lui Dumnezeu chiar pe pamant.

Este usor sa intelegem cum activitata depusa ca militar in cadrul fortelor aeriene a servit unui bine comun. Dintr-o perspectiva istorica putem vedea insa si cum Dumnezeu a folosit chemarea profesionala a lui Magee pentru a avea un impact cultural, opunandu-se intunericului promovat de fascism si  promovand lumina Imparatiei divine.

Daca totalitarismul lui Hitler nu ar fi fost oprit, liberate religioasa ar fi disparut usor din spatiul European, prejudiciind inaintarea Evangheliei in societate.

Chemarea profesionala a tanarului pilot a servit Imparatiei lui Dumenzeu prin faptul ca a aparat unmanitatea de fortele raului, contribuind la restabilirea ordinei divine, promovand dreptatea ce vine din partea lui Dumnezeu.

Uneori este dificil sa intelegem cum activitatea noastra profesionala ajuta Imparatia lui Dumenzeu. Sa nu uitam insa ca tot ce facem cu vorba sau cu faptul trebuie sa facem ca pentru Dumnezeu.  Slujirea prin diferite capacitati si daruri ce au fost puse in noi de Dumnezeu sunt o extensie a lucrarii Sale marete de a intretine si stabili ordinea in creatia Sa.

Activitatea noastra profesionala este o ocazie de a arata ce vrea Dumnezeu sa fie pe Pamant la acest moment. Evidentiaza suprematia lui Dumnezeu peste toate sferele de influenta. Orice lucrare ce se impotriveste imparatiei intunericului contribuie la avansarea Imparatiei lui Dumnezeu.

In timp ce ne indeplinim sarguinciosi chemarea noastrea aici pe pamant, trebuie sa intelegem ca Dumnezeu intrebuinteaza orice resursa pentru implinirea scopului sau: “ştim că toate lucrează împreună spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu, al celor ce sunt chemaţi în conformitate cu planul Său” (Rom. 8:28). Dumnezeu ofera harul si intelepciunea ca in cele mai neinsemnate ocupatii si pozitii sociale, oamenii sa poata arata la timpul potrivit valoarile transformatoare si regeneratoare ale Imparatiei lui Dumnezeu in umanitate.

 

Emanuel C. Pavel, Vancouver BC

www.blog.punctul.com