"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

In aceasta perioada a anului, in partea de lume in care traiesc cerul este mai mult plumburiu. Este una din zonele binecuvantate saptamani in sir cu … ploaie. Cer innourat se spunea in Romania si expresia a devenit o metafora si pentru zilele in care nu te simti prea bine ori in relatiile in care ceva nu merge bine. Figurativ sau real prezenta norilor ne afecteaza, ne modifica perceptiile si influenteaza decizii.

Aproape toata lumea iubeste zile insorite si calde si uraste zilele reci si pline de precipitatii (mai ales daca esti sofer). Avem chiar clasificari medicale pentru efectele negative ale zilelor innorate asupra pshihicului uman. Tindem sa vorbim despre frumusetea zilei prin care trecem in functie de prezenta soarelui sau cat de mult cer suntem capabili sa vedem. Ne declaram ca suntem meteodependenti. In copilarie, cand ma uitam la nori, bunicii ma invatau ca de acolo vine Domnul Isus. Si mereu ma uitam cu gandul ca dupa vreun nor mai frumos o sa-L vad. Mi-am adus aminte de asta stand in trafic intr-o zi foarte ploiasa si m-am gandit cum este prezentata in Scriptura prezenta norilor. Lumea vorbeste despre cer dar despre nori mai putin si m-am gandint ca acesta tematica biblica este putin luata in considerare.

La o prima gandire mi-am adus aminte ca mai mereu norii sunt legati de prezenta si gloria lui Dumnezeu.

Biblia foloseste intotdeauna imaginea norilor ca un semnal al prezentei imediate a lui Dumnezeu in timp si spatiu.

Parte din mentionarile biblice referitoare la nori au legatura cu simbolistica si semnificatia rascumpararii christice.

Primul loc unde norii apar semnificativ in matricea rascumpararii  este in naratiunea pototului. Curand dupa ce Noe si familia sa au iesit din arca, Dumnezeu plaseasza in nori semnul legamantului cu Noe – arcul curcubeului – un simbol sacramental ce evidentiaza indurarea promisa prin Rascuparatorul ce va veni, Isus Christos.

Norii apar ca un simbol al transcedentei gloriei lui Christos si iminenta apropierii Sale.

Apostolul Ioan vorbeste in Apocalipsa de curcubeul din jurul tronului lui Christos (Apoc. 4:3). Cand Dumnezu promite indurarea Sa de la tronul Harului spune “Când voi aduce nori peste pământ, iar curcubeul se va vedea în nori, Îmi voi aminti de legământul pe care l-am făcut cu voi şi cu toate vieţuitoarele din toate speciile. Apele nu vor mai deveni niciodată potop care să distrugă toate creaturile. Când curcubeul va fi în nori, îl voi vedea şi Îmi voi aminti de legământul veşnic dintre Dumnezeu şi toate vieţuitoarele din toate speciile care sunt pe pământ.”  (Gen. 9:14-16) 

Intr-un alt moment crucial in dinamica rascumpararii, Dumnezeu isi conduce poporul Sau afara din Egipt prin pustie ghidandu-i prin stalpi de nori.

In acest simbolistica aparte, Dumnezeu isi arata prezenta langa poporul sau garantand protectia si ghidarea lor.

O formatiune noroasa in structura unui stalp de nori poate proteja oamenii de caldura si arsura unui Soare nimicitor si in acelasi timp ii ascunde de vedera dusmanilor.

Intr-un alt fel de a privi situatia, Dumnezeu ii invata ca El ii va conduce si ghida prin calea necunoscuta lor. Asa cum Moise spunea “să-i conducă pe drum, Domnul a mers înaintea lor într-un stâlp de nor ziua şi într-un stâlp de foc noaptea, ca să le dea lumină, astfel că puteau călători atât ziua, cât şi noaptea.” (Ex. 13:21)

Oamenii nu puteau vedea prin stalpul de nor…nu putea stii ce urmeaza dar trebuiau sa mearga dupa stalpul de nor intelegand ca prezenta Domnului ii va calauzi, ghida acolo unde El doreste.

Psalmistul exprima asta intr-un limbaj figurativ spunand ca Domnul face din nori carul sau (Ps. 104:3). Profetul Naum intelege ca norii sunt praful de sub talpile Sale (Naum 1:3). Norii sevesc ca o buna imagine a prezentei imediate, transcendente a lui Dumnezeu.

Apoi norii continua sa joace un rol imprortant, semnificativ in viitoarea teofanie, aparitia de pe muntele Sinai. Cand Domnul s-a coborat pe munte a facut-o inconjurat de nori si ii transmite lui Moise mesajele sale. “Slava Domnului s-a aşezat pe muntele Sinai şi norul l-a acoperit pentru şase zile” (Ex. 24:15-16)

Continuand lucrarea rascumparatoare Domnul vine si locuieste in Cortul Intalnirii intr-un stalp de nori: “Când Moise intra în cort, stâlpul de nor se cobora şi se oprea la intrarea cortului, iar Domnul vorbea cu Moise. Când vedea stâlpul de nor stând la intrarea în cort, tot poporul se ridica şi se pleca cu faţa la pământ, fiecare la intrarea cortului său.“ (Ex. 33:9-10)

Mai tariu Dumnezeu se va descoperi Marelui Preot in nor deasupra scaunului indurarii (Lev. 16:2).

In calatoria poporului evreu prezenta norului este semnalul de sedere si pelcare “când norul nu se ridica, ei nu porneau, dar în ziua în care acesta se ridica, plecau şi ei. 38 Norul Domnului era deasupra Tabernaculului ziua, iar noaptea, în nor era un foc sub privirea celor din casa lui Israel, în timpul tuturor călătoriilor.” (Ex. 40:34-37)

In aceasta forma Dumnezeu prefigura viitoarea Sa prezenta printre oameni in postura Fiului Sau, Isus Christos. Isus coboara si se inalta pentru a ne conduce in prezenta eterna a lui Dumnezeu.“Scriptura spune:

„Când S-a suit în înălţime, a luat în sclavie captivitatea şi a dat daruri oamenilor. Când se spune „S-a suit”, înseamnă că, înainte, El coborâse în părţile mai de jos ale pământului. El, Cel Care a coborât, este Acelaşi cu Cel Care S-a suit mai sus de ceruri, ca să umple toate lucrurile.” (Efs. 4:8-10).

‘Aceasta imagine este vazuta integral in mometul Schimbarii la Fata, a transfigurarii. (Luca 9:28-36). Domnul Isus i-a luat pe Iacov, Petru si Ioan sa fie martori ai glorificarii Sale in prezenta lui Moise si Ilie (reprezentati ai Legei si Profetilor) aparitie ce sublinieaza rolul de mediator al Domnului Christos.

Dupa cum Moise a vazul gloria lui Dumnezeu pe muntele Sinai acum vede aceiasi glorie stalucind pe fata Domnului Isus. Luca spune ca in momentul in care Domnul a inceput sa vorbasca un nor a venit pentru ei si au auzit…” acesta este Fiul meu preaiubit, de El sa ascultati…”

Dumnezeu Tatal vine intr-un nor si enunta ca implinirea si plinatatea descopririi Sale este Fiul sau Unic, Etern, Isus Christos.

Cand Petru rememoreaza acesta intamplare el spune ca Isus “a primit onoare şi slavă de la Dumnezeu Tatăl, atunci când, din slava sublimă, I s-a adresat un glas care zicea: „Acesta este Fiul Meu preaiubit în Care-Mi găsesc plăcerea!” (2 Pet. 1:17)

Referindu-se la acest pasaj Jonathan Edwards scria: “Când se spune că un nor strălucitor i-a umbrit, nu se înțelege un nor sau lumină albă așa cum strălucește o lumină reflectata pe un corp strălucitor; este un nor strălucitor cu o lumină interioară care strălucește din el, ceea ce apostolul numește o glorie exceptionala. Probabil era un fel de lumină inefabil de placuta care diferă perfect și depășea cu mult lumina soarelui ... Și probabil că a existat o asemănare exactă între gloria pe care ucenicii au văzut-o pe chipul lui Hristos și cea pe care au văzut-o în acest nor, care l-a declarat fiul lui Dumnezeu. “

Ultimele locuri in care norii apar in istoria rascumpararii christice sunt inaltarea si revenirea lui Christos.

Dupa Invierea Sa, Christos Domnul i-a luat pe ucenici pe un munte inalt si “un nor L-a luat dinaintea ochilor lor” (Fapte 1:9). Ridicarea la Ceruri a Domnului a fost descrisa cu mult inainte de catre Daniel  (Dan. 7:13-14) “iată că pe norii cerului venea Cineva Care era ca un fiu al omului. El S-a apropiat de Cel Îmbătrânit de Zile şi a fost adus înaintea Acestuia. Lui I s-a dat stăpânirea, onoarea şi Împărăţia, ca să-I slujească toate popoarele, neamurile şi oamenii de orice limbă! Stăpânirea Lui este o stăpânire veşnică, care nu va trece, iar Împărăţia Lui nu va fi distrusă niciodată!“.

In acelasi fel in cartea Apocalipsa este prezentata situatia in care Isus Domnul va veni pe nori şi orice ochi Îl va vedea, chiar şi cei care L-au străpuns (Apoc. 1:7). Scritura mentioneaza ca El va veni in acelasi fel in care a fost inaltat. (Fapte 1:11).

Asadar de la perioada dupa potop pana la venirea Sa din nou Scriptura utilizeaza norii ca un simbol al prezentei lui Dumnezeu.

Data viitoare cand vei sta in trafic si vei fi gata sa te plangi de faptul ca este innorat afara, adu-ti aminte si de faptul ca norii ne amintesc de iminenta prezenta si aparitie a Domnului Isus Christos.

 

Emanuel C. Pavel – Vancouver B.C