"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Unul din momentele intersante ale anului 2019 pentru mine l-a reprezentat  zborul cu un avion usor de numai 4 locuri. Experienta unica incepand cu decolarea planarea in vazduh si observarea locurilor de la inaltime si apoi o scurta asteptare pana la aterizarea.

Am invatat cu aceasta ocazie faptul ca unul din lucurile ce fiecare pilot trebuie sa il stie este parcurgerea unui traseu de asteptare, in cazul in care aterizarea nu este permisa de catre turnul de control. Traseul de asteptare este asemenea unei piste de atletism in jurul unui teren; implica miscare continua ce te poate repune pe traiectoria manevrelor de aterizare in fiecare moment dupa ce primesti permisiunea controlorului de trafic.

 

Sa parcurgi acest traseu de asteptare cand timpul este placut, poate parea plictisitor, repeti aceleasi manevre si vezi aceleasi detalii pana cand primesti unda verde pentru finalizarea zborului. Daca ai perioade in care viteza vantului este considerabila atunci toata acesta manevra de asteptare devine un lucru ce solicita toata atentia si adrenalina disponibila. Vantul te provoaca sa faci ajustari in fiecare moment astfel incat aparatul sa stea pe traiectoria destinata, sa nu fii nici prea sus nici prea jos fata de paramentri destinati acestei proceduri. Cand conditiile de zbor sunt neprielnice, semnalul ca poti ateriza si poti parasi traseul de asteptare,  este una din cele mai bune vesti primite vreodata.

 

Intr-un fel a parcurge traseul unui zbor de asteptare este a merge spre nicaieri intr-o maniera eficienta. Te rotesti in cerc si fara o directie precisa dar scopul este o finalitate buna a zborului. Chiar daca pare fara sens zborul de asteptare te va duce inapoi acolo unde ai pornit. Si aceasta este definitia unui pilot de succes: numarul decolarilor este acelasi cu numarul aterizarilor.

 

Asta nu inseamna ca nu depui efort si ca nu pot aparea dificultati pe traseu.  Uneori daca zbori cu un instructor el iti va putea cere sa stai intr-un zbor de asteptare chair daca vantul nu este prielnic pentru a-ti perfectiona capacitatea de manevrare a aparatului si deprinde aptitudini ce vor putea fi folosite mai tarziu. Am incercat a transpune apoi intr-o matrice simbolic spiritual aceasta situatie.

 

In calatoria noastra alaturi de Domnul Isus putem fi uneori in situatia unui zbor de asteptare. In ciuda unor nopti lungi de rugaciune, de studiu biblic, de citire si ascultare a diferite mesaje/predici - Dumnezeu ne trece intr-un sezon de asteptare. Pare ca nimic nu se intampla…si totusi, totul are rostul si locul lui in planul lui Dumnezeu.

 

Simt ca sunt intr-o astfel de perioada chiar acum…una mai indelungata decat ma asteptam. Perioada de asteptare are puseurile ei de frustrare asortata chair cu o faza de amorteala – stii unde esti dar nu stii pentru cat timp. O astfel de experienta ofera o substantiala oportunitate de a invata, de a creste, de a fi pregatit pentru perioade poate mai dificile ce pot urma.

 

M-am gandit de asemenea la cat de multi oameni din Biblie au trecut printr-o astfel de perioada a unui “zbor” de asteptare inainte de a intelege noua traiectorie in viata.

 

Iosif a petrecut in inchisoare o perioada buna din tineretea sa pana cand Dumnezeu l-a considerat bun pentru provocari mai mari ale credintei lui. Moise a fost un timp un simplu cioban in Madian pana cand Dumnezeu a considerat ca este gata pentru a merge in Egipt pentru provocari mai mari ale credintei sale.

 

Ma gandesc la Saul ce l-a intalnit pe Domnul Isus pe drumul spre Damasc si care a urmat o perioada de acomodare si pregatire inaintea marii chemari de a fi apostolul neamurilor.

Am privit apoi spre pasaje din scriptura in care Dumnezeu prin Duhul Sfant ii incurajeaza pe cei credinciosi sa astepte, sa fie rabdatori. Poate cel mai cunsocut pasaj este cel din Isaia 40:31, “dar cei ce-L aşteaptă pe Dumnezeu îşi vor împrospăta puterea; ca vulturii se vor întraripa,
vor alerga şi nu vor osteni, vor merge şi nu vor flămânzi.”

 

Dumnezeu ne ofera o ruta de asteptare pentru a ne pregati spre urmatoarea destinatie. Intrebarea pe care mi-o pun este; voi astepta eu bine? Voi rula in aceasta ruta de asteptare in parametrii buni? Sau nerabdarea si nelinistea ma vor determina sa fac ceva? Sau altfel pusa problema, “Pot sa merg spre nicieri si sa fiu eficient?”


Prin a merge spre nicaieri nu mai gandesc la situatii in care nimic nu se intampla…aceste perioade unice sunt pline de evenimente mici ce testeza credinciosia, rabdarea, perseverenta, increderea.

 

Perioada de asteptare este bogata in substanta spirituala gasita in lucruri mici iar acesta ocazie nu trebuie ratata.

 

Desi pare o pierdere de vreme, perioada aceasta trebuie folosita cu grija, intrebandu-L pe Dumnezeu ce vrea sa ne invete si cum putem intelege – iar abia apoi sa fim gata spre o noua destinatie.

 

Imagineaza-te putin in acest moment de asteptare aeriana cu Dumnezeu langa tine invatandu-te, ghidandu-te, ajutandu-te sa ai noi deprinderi si aptitudini pentru ceea ce va urma.

 

Administreaza intelept si fara cartire fiecare moment al rutei de asteptare – este modul in care Dumnezeu te invata acum. De un singur lucru trebuie sa fi sigur: Dumnezeu te va chema sa iti schimbi directia si sa mergi pe o alta traiectorie in momentul in care El va considera asta.

Simti parca ca mergi spre nicaieri si ca galopezi in gol dar in realitate El pregateste fiecare moment, fiecare ruta dupa Planul sau.

 

El este turnul de control si fara ghidajul Sau finalitatea zborului poate fi periculoasa. De aceea fi linistit si asculta fiecare instrunctiune intr-o ruta de asteptare.

 

Emanuel C. Pavel – Vancouver B.C.