"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Subiect prezent zilnic sau cel putin saptamanal in media – schimbarea climaterica si implicarea omului in acest proces – poarta in el intretesut o serie de interpretari, generalizari ce pun dezinformarile la un nivel de alerta permanenta.

Nimeni nu poate spune ca nu exista schimbari sau diferente de ordin climatic intre varii perioade ale istoriei umane insa intrucat traim intr-o societate foarte progresista ce tinde sa ignore detalii si vrea a merge doar in directia unei generalizari ce il exclude pe Creatorul Cerului si pamantului cred ca se impun cateva scurte precizari cu privire la scenariul apocaliptic (asta e singurul termen biblic folosit de ei) ce este descris de apostolii incalzirii globale.

In prezent se difuzeaza pe marile canale media doar o perspectiva modern-naturalista de intelegere a fenomenelor ce doreste sa impuna politicile publice cu privire la masurile ce trebuiesc luate. Exista acorduri  internationale si o multime de organizatii ce vor sa ne lamureasca in ce directie sa o luam. Modul de intelegere naturalist promoveaza faptul ca Universul a evoluat printr-o serie de procese fizice complet aleatoare. O astfel de inlantuire a proceselor conduc spre evenimente in care intelgem ca planeta este foarte fragila in consistenta ei si poate fi distrusa foarte usor de catre om.

Contrabalansand aceasta perspectiva, un mod de intelegere al situatiei si proceselor implicate intr-o maniera biblica, pleaca fundamental de la Dumnezeu ce a creat, sustinut pamantul si intreg universul. Dumnezeu l-a pus pe om ca administrator al creatiei sale – si aici este un palier comun in cele doua sisteme de interpretare, al responsabilitatii umane fata de ceea ce exista in jurul nostru.

Caderea in pacat a omului a adus asupra sa o serie intreaga de poveri ce ingreuneaza acest proces al administrarii creatiei divine prin aparitia unor fenomene extreme, daunatoare pentru mediul inconjurator – temperaturi extreme la palierul foarte cald sau foarte rece, inundatii, furtuni, cataclisme naturale. Prezenta acestora este si de a-l ajuta pe om sa inteleaga consecintele pacatului si de a-l aduce inapoi spre Dumnezeu.

Omul cazut in pacat poate strica si afecta mediul in care traieste dar Biblia spune ca acesta niciodata nu va avea puterea de a distruge pamantul. Prerogativul distrugerii este rezervat pentru Dumnezue insusi, (Cel ce creeaza si are puterea sa opreasca, sa temine) insa El a mentionat clar ca va pastra pamantul in suscesiunea diferitelor cicluri si anotimpuri pana la revenirea FiuluI sau. (Geneza 8:22). Distrugerea pamantului sta in mainile Domnului Isus Christos iar acesta o va face numai dupa ce un pamant nou si ceruri noi vor fi create pentru ca cei rascumparati sa locuiasca. (2 Petru 3). Intelegand aceasta paradigma, crestinii pot fi ingrijorati despre abuzarea si neglijare mediulu inconjurator  si pot fi siguri  - in acelasi timp - ca omul nu au capacitatea de a distruge planeta.

Avand aceste simple elemente de legatura putem aborda in discutii schimbarea climaterica in perspectiva biblica.

Crestinii pot intelege si recunoaste faptul ca in ultimi 150 de ani (datorita datelor mai precise ce au putut fi colectate) se poate vedea o directie modesta in favoarea incalzirii  atmosferei vazuta si prin topirea unor cantitati de gheata la nivelul celor doua cercuri polare. In timpul prezent cat si in perioadele dinainte au existat fluctuatii climaterice pe care cecetatorii nu le-au interpretat intodeuana exact.

De exemplu, secolul trecut la inceputul anilor ‘70 se discuta accentuat in cercuri academice despre faptul ca va urma o perioada glaciala – cea a inghetarii globale – datorata unor temepraturi scazute inregistrate la nivelul planetar. Iarna trecuta un curent polar (vortex) ce a strabatut zona de centru-vest a Statelor Unite a dus la inregistrarea unui nou record de tempratura scazuta. Variatiile acestea sunt in matricea intelegerii crestine a mersului lumii. Reprezinta o normalitate sub disciplina divina. Intotdeauna vom avea o vreme buna si o vreme rea si trebuie sa incercam sa auzim glasul lui Dumnezeu in ambele situatii.

In urma cu aproximativ 50 de ani oamenii au inceput sa devina alarmati de scadera platorului forestier la nivel global - se consuma foarte mult material lemnos - si prognoza era ca vom ramane in scurt timp fara paduri. Spaima acesta a venit insotita de un element economic enuntat simplu asa: salvam padurea folosind materiale plastice. Astazi suntem in situatia disperata de a stopa folosirea plasticului – desigur un alt moment de referinta in economia mondiala.

Crestinii trebuie sa fie sensibili la ceea ce oamenii de stiinta onesti admit: este foarte greu sa stabilesti o cauza exacta a schimbarilor climaterice. A spune si accepta ca trendul accentuat al incalzirii globale este doar cauzat de implicarea omului si proceselor tehnologice, este foarte simplistic si putin probabil. 90% din încălzirea cu efect de seră - atât de vitală pentru viața de pe Pământ - se datorează vaporilor de apă și norilor. După cum unii cercetatori spun, „CO2 este un mic jucător.” Mai mult, cea mai mare parte a CO2 este generată de lumina soarelui care interacționează cu oceanele; activitatea umană generează un minuscul procent de 5%. Si atunci o intrebare se ridica: „Dacă contribuția noastră a fost cu adevărat semnificativă, de ce fluctuațiile constante de temperatură din ultimii 150 de ani?”

Știind toate acestea, cercetătorii caută acum în altă parte cauzele schimbărilor climatice. De exemplu, mulți citează o corelație demonstrabilă între petele de soare, radiațiile solare și tiparele din vreme. Alții reflectă efectele ciclurilor meteorologice naturale (de exemplu, El Nino), norilor și emisiilor vulcanice. In fata unor variate perceptii si opinii, crestinii se situeaza pe un palier al onestitatii admitand ca oricare ar fi cauzele complexe ale schimbărilor climatice, acestea sunt în mâinile lui Dumnezeu, nu ale noastre.

Asemenea considerente pot modela răspunsul biblic la schimbările climatice. Iată alte câteva sugestii care cred că ne-ar ajuta si mai bine in adorbarea subiectului:

În primul rând, ar fi bine să lăsăm deoparte tot alarmismul climatic și miscarea de rezistenta sociala ce se desfasoara acum in lume. Manipularile la nivel emotional prin implicarea copiilor/adolescentilor a dus la aparitia unor malformatii sociale in care actori gen Greta Thunbergs joaca intr-o piesa ce nu este a lor. Dumnezeu a spus valurilor semete ale mării: „Până acum și nu mai departe” (Iov 38:11). Si valurile se vor supune.

În al doilea rând, să ținem cont de avantajul încălzirii globale: daca nu vom mai avea perioade accentuate de frig atunci consumul de energie va fi mai mic. Un alt factor, cresterea temeraturii va favoriza o abundenta a produselor agricole. Ar putea încălzirea globală să fie o binecuvântare? Ne putem gandi si la asta nu?      

În cele din urmă, și poate cel mai important, e folositor să regândim atitudinea prezenta față de combustibilii fosili. În perspectivă biblică, acest tip de combustibil reprezinta un dar fabulos al lui Dumnezeu, încărcat de multiple beneficii. Dacă abandonam acest sector, va crește costul energiei, se va reduce avansul tehnologic și in plus condamnăm aproximativ 2 miliarde de oameni care trăiesc în țări nedezvoltate la sărăcie, boli, degradarea mediului inconjurator și la moarte. Oh, încă un beneficiu al folosirii combustibililor fosili: putem demonta de acele mori de vânt ce omoara mii de pasari si finamente strica si peisajul.

Viziunea noastră despre lume determină modul în care vedem, gândim, simțim, iubim. Stabileste de ce ne este teama, ce sperante putem avea si cum trăim împreună pe acest pamant oferit de Creator existentei umane. Modele climaterice alcatuite de cercetatori au prognozat corect variatii ale schimbarilor climaterice la nivel global – nimc nou despre care Biblia sa nu spuna – dar nu au fost specifice in a mentiona impactul la nivelul existentei umane si al ecosistemului. Distinctia intre cele doua inca nu a fost explicata clar.

Bazandu-se pe sistemul de valori biblic omul credincios nu trebuie sa fie ignorant fata de schimbarile la nivel planetar si nu trebuie sub nicio forma sa cada prada manipularilor media ce vor continua. Sa fim cu ochii deschisi fata de ceea ce se intampla in jur si cu mintea deschisa la Cuvantul lui Dumnezeu.

 

   Emanuel C. Pavel – Vancovuer B.C., Canada