"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Multi dinte noi am dorit a fi agenti de schimbare si influenta dar nu am reusit mai nimic in viata care sa se ridice la magnitudinea acestui virus minuscul. COVID-19 a captat atentia intregii lumi si a schimbat – unii zic definitiv – modul nostru de a vedea, intelege si trai viata.

Virusul acesta este în anumite privinte mai mult decat celebru, este fascinant. Are puterea de a perturba calatoriile in orice directie, de a rasturna pietele economice, de a elimina evenimentele publice, de a incita panica, de a produce strategii de razboi si de a crea neîncredere. Mai mult, nu schimba doar modul în care traim, ci schimba si modul în care gandim. Creeaza o noua realitate pe care trebuie sa o navigam care ne determina sa ne reconsideram, sa ne imaginam si sa ne redimensionam perspectivele.

Cred ca pentru inceput, avem ocazia sa schimbam in bine modul în care gandim, adica sa incepem sa gandim cu mai multa umilinta/smerenie despre noi si „puterile” noastre.

Napoleon Hill, autorul uneia dintre cele mai bine-vandute carti motivationale ce impinge omul spre gandire pozitiva obisnuia sa spuna: „Esti stapanul destinului tau. Poti influenta, conduce si controla propriul mediu in care activezi. Poti sa-ti faci viata ceea ce vrei sa fie.”

Pandemia prezenta asta arata ca domnul Hill nu a trait sau imaginat o astfel de situatie critica. Unul dintre marile adevaruri pe care le expune coronavirusul este ca nu avem control asupra vietilor noastre. A realiza inca o data cat de fragili suntem, ce efemera este viata ne pune in pozitia de a gandi umil despre noi.

Bunastarea ne impinge sa nu observam aceasta realitate insa o pandemie globala zdrobeste cu usurinta atitudinea noastra aroganta. Coronavirusul provoaca gandirea neinteleapta ca suntem imuni, invincibili la circumstante imprevizibile.

De fapt, nu suntem stapanii sortii noastre. Suntem la dispozitia lui Dumnezeu si a activitatii Sale suverane. El binecuvanta si tot El aduce incercarile (Isaia 45: 7). El este atotputernic si suntem la mila Sa în toate lucrurile. El este bun, iar dragostea lui neclintita ramane pentru totdeauna (Ps. 107: 1).

Aceasta cunoastere ar trebui sa ne impulsioneze, sa ne impinga inimile sa se închine Creatorului nostru, care tine intreaga creatie (Col. 1:17). Deoarece suntem nevoiti sa ne confruntam acum cu slabiciunea noastra, Dumnezeu vrea sa ne transforme gandirea. Sa cautam a fi umili si Domnul ne poate ierta pentru aroganta de a crede ca suntem proprii nostri stapani.

Lumea noastra pare foarte mica acum, distantele sunt comprimate de mediul online iar carantina ne predispune la interactiune virtuala instant. În ciuda tuturor limitarilor temporare, suntem expusi zilnic a zeci de evenimente globale. Suntem o mica parte dintr-un întreg mai mare. Coronavirus ne obliga sa gandim la nivel global, sa simtim global ca adevarati membri ai unei comunitati mai mari. De aceea sa nu uitam de cei de pe strada si din întreaga lume care nu traiesc asa bine ca noi.

Ieremia le-a spus exililor evrei din Babilon: „Cauta bunastarea cetatii în care te-am trimis în exil si roaga-te Domnului în numele sau, caci în bunastarea ta vei gasi bunastarea ta” (Ier. 29: 7). Ne putem identifica cu acesti exilati, într-o oarecare masura. Am fost separati momentan de orice si de toata lumea din afara caselor noastre. Dar sa nu uitam de cei de pe strada si din întreaga lume.

Deoarece limitarea noastra creeaza o constientizare a comunitatii noastre la nivel mondial, sa  ne rugam pentru binele tuturor concetatenilor nostri.

Criza creeaza oportunitati. S-a stiut asta si s-a vazut de multe ori. În aceasta pandemie putem interactiona cu oameni fortati sa recunoasca un set de factori cu care sunt complet incomozi - o realitate noua si nedorita. Ocazia de a promova Evanghelia este foarte mare.

In mijlocul acestor situatii imprevizibile, cei credinciosi sunt chemati sa caute si sa arate mangaierea si bunatatea ce vin de la un Dumnezeu neschimbator. În aceste vremuri incerte, sa proclamam promisiunile Scripturii. Sa ne amintim si sa vestim ca toti cei care apeleaza la numele Domnului vor fi mantuiti (Rom. 10:13).

Dumnezeu ne va furniza toate nevoile în conformitate cu bogatiile Sale glorioase în Hristos Domnul (Fil. 4:19). Trebuie sa avem încredere din toata inima în Domnul si sa nu ne bazam pe propria noastra pricepere (Prov. 3: 5). El nu ne va parasi niciodata si nu ne va abandona (Evrei 13: 5). Suferintele din acest moment nu merita sa fie comparate cu gloria care ni se va dezvalui in viitor (Rom. 8:18).

Sa ne gandim la cele neschimbabile, la acele lucruri vesnice, orientandu-ne gandirea pe lucrurile de sus si nu pe lucrurile pamantului (Col. 3: 2). Sa nu ne conformam acestei lumi, ci sa o transformam prin reînnoirea mintii noastre (Rom. 12: 2). Cu gandurile orientate spre cer, în asteptarea voiasa a destinatiei noastre vesnice, nu vom tremura pentru orice ci ne vom ruga lui Dumnezeu despre orice (Fil. 4: 6–7).

Puternicul coronavirus poate face multe lucruri. Ceea ce nu poate face este sa stergem Cuvantul lui Dumnezeu sau puterea sa. Si nu poate demonsta biserica. Desi impactul virusului este semnificativ, este temporar. Pandemiile globale, desi rare, nu sunt noi (Eccl. 1: 9). Si indiferent de ce se întampla, Dumnezeu înca domneste pe tron.

Da, lumea se schimba. Întotdeauna a fost asa. Si trebuie sa ne schimbam cu ea - nu doar actiunile noastre, ci si gandirea noastra. În perioada aceasta sa continuam a fi oameni cu o gandire smerita, cuprinzatoare/globala si orientata spre cele vesnice.

Doamne, “învata-ne sa ne numaram zilele pentru ca sa avem o inima de întelepciune” (Ps. 90:12).

 

Emanuel C. Pavel – Vancouver B.C. Canada