"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

De fiecare dată când mă reîntorc acasă, în țară, mă lovesc de aceleași simțuri care le-am trăit de fiecare dată când mi-am vizitat locurile natale şi oamenii dragi. Simțuri pe care nu le poți explica uşor în cuvinte. Sunt amintiri care te fac să trăieşti intens fiecare clipă. Amintiri cu oameni şi locuri, în timp ce noi amintiri se formează în fiecare clipă, dându-i timpului o altă formă a existenței noastre efemere de pe pământ: vremea trece aşa de repede în timp ce încerci să cuprinzi cât mai mult, să te întâlnești cu cât mai multe persoane dragi, pe care te trezești că le pierzi încet în timp ce timpul galopează încet şi sigur ca într-o eclipsă pierdută.

 

Nu degeaba e vorba românului că “omul sfințeşte locul”: oamenii au rămas aceiaşi, iubitori şi cu inimă largă, atât de largă că te copleşesc cu bunătatea lor. Ți-ar da şi sufletul din ei ca să îți arate dragostea pe care o au în sufletul lor mare de român, de părinte, de frate, soră, rudă sau prieten.


Ca să îşi arate respectul față de tine, ți-ar da şi inima din piept.

Vizita noastră, de data aceasta, a fost marcată de două evenimente în familia noastră:

- un eveniment marcat de bucurie: fiica noastră a încheiat legământul cu Hristos prin apa botezului şi i-am sărbătorit majoratul. Cu ocazia botezului, la Tauț județul Arad, ne-am întâlnit aproape toată familia extinsă. A fost o zi deosebită. Doamne câți suntem, că aproape nu ne mai cunoaştem unu cu altu: părinți, unchi şi mătuşi  (tot mai puțini), frați, surori, verişori, verişoare, nepoți, nepoate... şi mulți prieteni, mai vechi şi mai noi.


Ne-am bucurat să ne vedem şi ne-a durut despărțirea.

- al doilea eveniment a fost unul trist în familia noastră, a fost marcat de trecerea subită din viață a unei nepoate de-a noastre, Nicoleta, la numai 31 de ani împreună cu soțul ei, Codruț  de 33 de ani. Au murit amândoi într-un accident de autovehicol, pe drumul dintre Mâsca şi Pîncota județul Arad, pe o secțiune de drum foarte periculoasă şi unde a mai avut loc un accident mortal nu cu mulți ani în urmă. Bineînțeles că autoritățile au dat vina pe “viteză şi condițiile nefavorabile ale drumului (afară ploua şi carosabilul era ud), dar nicidecum pe starea porțiunii de drum care include o curbă şi o trecere abruptă peste un pod. Bineînțeles că porțiunea nu este semnalizată corespunzător, ca de altfel multe dintre drumurile din România, mai ales din Arad.

Ne-am întors cu bagajele pline şi la propriu şi la figurat. Un bagaj mare de amintiri pe care o să îl purtăm în suflet pentru multă vreme, atât eu cât şi familia mea, dar mai ales copiii care au şi învățat mai bine limba română şi au gustat puțin din copilăria diferită de care am avut parte noi, ăştia plecați din țară de mai multă vreme.