"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Muntele Templului este muntele jertfelor. Este muntele Moria, unde Avraam evreul, a adus pe Isaac ca jertfă (Genesa 22). Este terenul cumpărat de David cu şase sute de sicli de aur (1 Cronici 21:25) pentru a construi Casa lui Dumnezeu, Templul din Ierusalim.

Pe Muntele Templului, pe o suprafață de 35 acri, în cenrul scoarței terestre, în Orașul Vechi din Ierusalim, a fost construit Primul Templu, în anul 956 î.Hr. de către regele Solomon . Acesta a fost distrus de babilonieni în 568 î.Hr., reconstruit de regele Persiei, și consacrat ca al doilea Templu, în 515 î.Hr. . Apoi, a fost distrus de romani în anul 70 AD (Anul Domnului), distrugere urmată de trimiterea evreilor în exil până în zilele noastre. Muntele Templului, care este Muntele Moria sau Muntele Sionului are semnificaţii istorice pentru evrei de la Avram şi până la evreizarea Canaanului. Dumnezeu i-a zis lui Avraam: „Ia pe fiul tău, pe singurul tău fiu, pe care-l iubeşti, pe Isaac; du-te în ţara Moria, şi adu-l ardere de tot acolo, pe un munte pe care ţi-l voi spune.” (Geneza 22:2). Solomon a început zidirea Casei Domnului la Ierusalim, pe muntele Moria, care fusese arătat tatălui său David, în locul pregătit de David în aria lui Ornan, Iebusitul. (2 Cronici 3:1) David … la Ierusalim a împărăţit treizeci şi trei de ani (1 Împărați 2:11). Mielul stătea pe muntele Sionului; şi împreună cu El stăteau o sută patruzeci şi patru de mii, care aveau scris pe frunte Numele Său şi Numele Tatălui Său. (Apocalipsa 14:1)

 

În ultimii zece ani s-a declanșat o luptă aprigă de recunoaștere a Muntelui Templului ca fiind teritoriu evreu și locul unde a fost construit Primul și Al doilea Templu. Scriam că anul 2006 ar putea aduce schimbări majore în Orientul Mijlociu referitor la muntele Templulu, pentru că în acea vreme Naţiunile Unite, Uniunea Europeană şi chiar Statele Unite au declanșat o acțiune de suport a palestinienilor în obţinerea unei jumătăţi din Ierusalim, partea de est a oraşului incluzând Muntele Templului. Așa a fost. Într-o statistică din 19 ianuarie 2006 efectuată de Tazpit Research Institute s-a declarat că, de dragul păcii, 54 la sută dintre israeliţi erau pentru şi 36 împotriva cedării palestinienilor al Ierusalimului de est, incluzând Muntele Templului.

Rusia s-a alăturat acțiunilor de recunoaștere a moștenirii evereiești. Astfel marţi 18 ianuarie 2011, Dimitrie Medvedev stând alături de Abbas în Ramallh a decalrat că Rusia recunoaşte statul independent Palestina cu capitala la Ierusalim. Aşa cum se ştie Abbas nu recunoaşte apartenenţa istorică, israleliană a Ierusalimului, declarând că evreii n-au nimic cu Ierusalimul şi cu atât mai mult cu Muntele Templului.

Guvernul Israelului a atacat în repetate rânduri acțiunile internaționale referitor la Munte. Vineri, 11 aprilie 2014, autoritățile israeliene, în mod oficial, au dezvăluit modelul celui de-al treilea Templu, în zona evreiască a orașului vechi, lângă moscheea Al-Aqsa. Lângă macheta numită ”Templu” este și o construcție care poate acomoda sute de vizitatori. Când am vizitat Institutul Templului în iunie 2013, ghidul ne-a spus că atunci, când vom auzi vești despre guvernul israelian că acceptă oficial și acționează în favoarea construirii Templului, vremea va fi foarte aproape de a se începe construirea Celui de-al Treilea Templu, indiferent de stadiul acțiunilor în favoarea păcii dintre palestinieni și israelieni.

În ediția din aprilie 2016 ale acestei rubrici am menționat acțiuni intense, cu mari riscuri, ce au avut loc pe Muntele Templului, în mișcările evreiești de a reobține controlul total asupra Muntelui și posibilitatea începerii construirii celui de-al treilea Templu.

Comitetul executiv al UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), vineri 15 aprilie 2016, întrunit la Paris a adoptat o rezoluție de protecție musulmană a regiunii Muntelui Templului și anume moscheea Al-Aqsa, Domul Stâncii, iar Zidul Plângerii l-a numit un loc musulman sub numele Al-Buraq Plaza. Nici o referire la numele real al locului ca fiind Muntele Templului.

58 de membri ai comitetului executiv au votat cu 33 pentru, 6 împotrivă și 17 abțineri. Gana și Turkmenistan au lipsit de la vot. SUA, Estonia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Lituania s-au opus rezoluţiei. Pe lângă țările arabe, Franța, Spania, Slovenia. Suedia, Rusia au suportat prin vot rezoluția.
Documentul a stârnit reacții puternice mondiale și a provocat furia Israelului, Benjamin Netanyahu a declarat ”că decizia luată de Națiunile Unite este absurdă”, care "ignoră legătura istorică unică dintre iudaism şi Muntele Templului".

Mă întrebam atunci: Cum e posibil ca să ajungem în anul 2016 când comitetul executiv al UNESCO să șteargă peste o mie șasesute de ani de istorie? Ce nu e posibil azi?

Sâmbătă Septembrie 10, 2016 revista virtuală WND a publicat un articol referitor la recenele descoperiri arheologice care atestă existența celui de-al doilea Templu pe Muntele Templului, Muntele Moria. Au fost și alte publicații de limbă engleză (mai puțin de limbă română), emisiuni TV care au transmis despre această desoperire.

Arheologii susțin că au găsit dovezi noi că al doilea Templu al lui Irod a fost construit pe locul unde acum este "Domul Stâncii" din Ierusalim. Proiectul numit ”Cernerea Muntelui Templului” (Temple Mount Sifting Project) a publicat la începutul lunii septembrie 2016 vestea că au restaurat cu succes elemente arhitecturale unice din al doilea Templu. Au fost puse împreună piese decorative care au împodobit locuri de pe Muntele Templului și locuri proeminente din curțile celui de al doilea Templu în perioada în care a domnit, în Ierusalim, regele Irod a domnit (37 BC - 4 AD). "Plăcile descoperite ne permite de a obține o idee de splendoare incredibilă a Templului", a declarat Dr. Gabriel Barkay, co-fondator și director al Proiectului. Plăcile restaurate au fost prezentate publicului la data de 8 septembrie, la a 17-a Conferință arheologică a cetății lui David. (Annually City of David Archaeological Conference).
Unele dintre cele 100 de pietre tăiate și șlefuite descoperite se potrivesc și puse împreună formează părți de podea din timpul perioadei Irodiane ale Romei antice și ar fi fost folosite în complexul Templul evreiesc. "Noi nu știm de unde au fost aduse, dar le-am găsit în zona Muntelui Templului. Tot solul excavat pe care l-am cernut provine din interiorul zidurilor Templului lui Irod", a spus Barkay. "Au fost descoperite în colțul de sud-est a Muntelui Templului și suntem siguri că aparțineau acelui loc. "În ceea ce privește exactictatea putem afirma că vin din interiorul, din incinta Templului..." Datarea plăcilor nu este deloc pusă la îndoială, a adăugat el. "Materialele din care sunt realizate, din pietre colorate, cum ar fi marmură, provin din diferite locații și locuri din bazinul Mediteranei. Ele au fost aduse aici nici înainte de vremea lui Irod cel Mare, nici mai târziu, așa că suntem siguri de dată", a spus el la întrebările de la WND.

Aproximativ 600 de pise de gresie, piatră colorată, au fost descoperite și peste 100 dintre ele sunt cu siguranță din perioada irodiană al celui de-al doilea Templu. Plăcile de podele sunt în concordanță cu stilul de podele găsit în palatele lui Irod, la Masada, și Ierihon, precum și în palate maiestuoase și vile din Italia, din timpul lui Irod.

Unul dintre sceptici, care, a derutat chiar teologi, este Robert Cornuke, care, în 2014, a publicat rezultatele unei anchete cu privire la locația vechiului templu evreiesc. Presupusa locație, el crede, nu este pe locul tradițional, în zona unde evreii se roagă, la Zidul Plângerii și musulmanii se adună pentru rugăciunile de vineri, la Domul Stâncii. Al doilea Templu, spune Robert s-ar fi aflat la aproximativ 600 de picioare la sud, de Domul Stâncii, în locul numit cetatea veche a lui David. Tradițional, Muntele Templului, care include Zidul Plângerii și Domul Stâncii este de fapt o fortăreață romană, Fort Antonia, pe care au staționat mii de trupe romane, spune el. Cea mai mare derută pentru teologi a fost ”justificarea” lui Cornuke că altfel, nu s-ar fi putut împlini profeția lui Isus despre Templul din Matei 24 că "nu va rămânea aici piatră pe piatră, care să nu fie dărâmată”.7

Mulți au respins justificările lui Cornuke și ideia că al doilea Templu ar fi în alt loc decât Muntele Moria. "Punctul de vedere, susținut de Bob Cornuke, este minoritar", a spus Barkay. "Nu există oameni de știință care să urmeze cu seriozitate acest punct de vedere. Mai mult ca atât există un consens de 99,9 la sută dintre oamenii de știință cu privire la locația Templului și care mai multe generații de cecetători au fost și sunt deacord cu oamenii de știință de azi care confirmă că al doilea Templu a fost construit pe același loc cu primul templu și care este locul unde se află Domul Stâncii.”

Așa cum se vede, și de data asta, Domnul Dumnezeu intervine miraculos. Acum, când lumea politică s-a ridicat împotriva acestui loc sfânt, Muntele Templului, desoperirile arheologice au scos la lumină adevărul Scripturii. Da, Scriptura este adevărată.

Ce vă zic vouă, zic tuturor: VEGHEAŢI ! a spus Domnul Isus prin Marcu 13:37