"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Va informam ca din data de 10 decembrie 2009 nu se mai preiau cereri pentru eliberarea pasapoartelor, intrucat incepand cu luna ianuarie 2010 vor fi introduse echipamentele tehnice necesare preluarii cererilor in vederea eliberarii pasapoartelor electronice.

ELIBERARE PASAPOARTE SIMPLE ELECTRONICE

Va informam ca potrivit art. III alin. (3) din OUG nr. 207/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, institutiile prefectului in subordinea carora functioneaza serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, pe masura dotarii cu echipamentele tehnice necesare eliberarii pasapoartelor simple electronice vor primi si solutiona numai cereri privind eliberarea acestor documente si a pasapoartelor simple temporare. Reamintim ca aceasta procedura se aplica deja pentru judetul Ilfov.
In acest sens va informam ca Serviciile Publice Comunitare pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple din subordinea Institutiiilor Prefectului din judetele Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Galati, Giurgiu, Covasna, Harghita, Ialomita vor primi, incepand cu data de 1 septembrie 2009 numai cereri pentru eliberarea pasapoartelor simple electronice si a pasapoartelor simple temporare.

 

De asemenea va informam ca Serviciile Publice Comunitare pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple din subordinea Institutiiilor Prefectului din judetele Bihor, Arad, Satu Mare, Caras Severin, Cluj, Dolj si Gorj vor primi, incepand cu data de 1 noiembrie 2009 numai cereri pentru eliberarea pasapoartelor simple electronice si a pasapoartelor simple temporare, urmand ca pana la 31.XII.2009 acestea sa fie introduse in toate judetele tarii.

Pentru evitarea unor disfunctionalitati in procesul de primire a cererilor de eliberare a pasapoartelor simple la misiunile diplomatice si oficiile consulare se vor aplica urmatoarele masuri:
1. Nu se mai preiau cereri de pasapoarte simple pentru persoanele cu domiciliul in Romania , aflate temporar in strainatate, intrucat eliberarea pasapoartelor simple electronice implica prezenta titularilor in tara .
2. Cetatenii proveniti din judetele respective, dar care au domiciliul permanent in strainatate pot depune cereri de pasapoarte cu domiciliul in strainatate la misiunile diplomatice si oficiile consulare, avand in vedere ca aceste documente se proceseaza inca la Directia Generala de Pasapoarte.
3. Depunerea cererilor/aplicatiilor se face personal la consulat sau cu ocazia vizitelor consulare in statele din jurisdictia consulatului.

I. Obtinerea unui pasaport de cetatean roman cu domiciliul in SUA

Va informam ca din data de 10 decembrie 2009 nu se mai preiau cereri pentru eliberarea pasapoartelor, intrucat incepand cu luna ianuarie 2010 vor fi introduse echipamentele tehnice necesare preluarii cererilor in vederea eliberarii pasapoartelor electronice.
Urmeaza sa informam asupra datei de la care va fi reluata primirea cererilor pentru eliberarea pasapoartelor .

II. Titlul de calatorie

Persoanele ale caror pasapoarte au valabilitatea expirata sau nu mai au pasaport ori alt document de calatorie asupra lor si doresc sa se deplaseze in Romania , pot solicita eliberarea unui titlu de calatorie.

Persoanelor ale caror pasapoarte au valabilitatea expirata de peste 1 an, este necesara identificarea in Romania .

Titlul de calatorie este un document provizoriu care permite titularului sau calatoria exclusiv in Romania , intr-o perioada de timp limitata. El este valabil numai pentru intrarea pe teritoriul Romaniei si nu va putea fi folosit pentru revenirea in SUA sau deplasarea in alta tara . Adresam tuturor posesorilor de titluri de calatorie sugestia ca, pe perioada sederii lor in Romania , sa indeplineasca demersurile necesare pentru obtinerea unui pasaport individual.

Pentru obtinerea titlului de calatorie, sunt necesare urmatoarele documente:

a) cererea completata integral si semnata de solicitant.
b) 2 (doua) fotografii de tip pasaport, color, identice si de data recenta.
c) pasaportul romanesc expirat, in original.d) bilet de avion sau rezervare bilet e) in cazul in care pasaportul anterior a fost pierdut sau furat, solicitantul trebuie sa depuna, in original, raportul politiei eliberat in urma declaratiei de pierdere sau furt si publicarea unui anunt privind pierderea pasaportului intr-un ziar local. Fara aceste documente, cererea nu va putea fi inregistrata. f) oricare alt document de identitate sau de stare civila, eliberat de autoritatile romane (certificat de nastere sau de casatorie, permis de conducere auto, livret militar, diploma de studii cu fotografie etc., in original) sau de autoritatile americane (permis de conducere auto, carnet de identitate etc., in copie).
g) declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa motivul solicitarii Titlului de calatorie, ca nu ati cerut si nu ati obtinut aprobarea de renuntare la cetatenia romana pana in prezent, ca la sosirea in Romania veti actiona pentru obtinerea unui nou pasaport romanesc, ca problema reintoarcerii in SUA va apartine, inclusiv alegerea rutei de transport, o faceti pe proprie raspundere.
h) Taxa consulara poate fi platita cu money order adresat Consulatului sau Ambasadei, dupa caz. Nu se accepta plata cu cec personal sau carte de credit.
i ) in situatia in care documentele de identitate emise de autoritatile romane au valabilitatea expirata de peste 1 an este necesara achitarea unei taxe consulare pentru identificarea in Romania; taxa se plateste cu money order, separat.
j ) depunerea cererii/aplicatiei se face personal la Consulat sau Ambasada.

Cererea insotita de toate documentele si fotografiile se inregistreaza la Consulat sau Ambasada. In situatia in care Titul de Calatorie nu se poate elibera in ziua prezentarii la consulat, durata medie pentru obtinerea unui titlu de calatorie este de 10 zile, in functie de actele romanesti pe care le aveti.

 

Legea pasapoartelor a fost promulgata si a intrat in vigoare ca si

 

LEGE nr.264 din 7 iulie 2009
privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 207/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate

 

Identificare act:
Numar/data: Lege nr.264 din 7 iulie 2009
Emitent: Parlament Procesul legislativ la:
- Camera Deputatilor: P.L. nr. 200/2009
- Senat: P.L. nr. L718/2008
Consultaţi:
forma trimisă la promulgare
Publicare: M.Of. nr. 487/14 iul. 2009
Functie activa:
Aprobă cu modificări: O.U.G. nr.207/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
- modifică art. I pct. 1, 11, 13, 14, 16, 24, 25 şi 27, art. III alin. (1), (2) şi (3); introduce art. III1
Functie pasiva:
Promulgată: D. nr.1.145/2009 pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 207/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate

 

Parlamentul României în prima jumatate al anului 2009 s-a aflat in procesul de legiferare a paşapoartelor electronice româneşti. Cei mai mulţi în necunoştinţă de cauză, fără să ştie despre ce este vorba s-au declarat împotriva acestor paşapoarte.

E adevărat că tehnologia folosirii la colectarea datelor de pe paşapoartele electronice este o fază foarte avansată în colectarea informaţiilor folosind frecvenţa radio, sau a cipului numit RFID (Radio Frequency IDentification), tehnologie care pregăteşte venirea vremurilor din urmă bine precizate în Sfânta Scriptură.
Articolul prezent este o continuare al articolului precedent şi detaliază informaţiile despre paşapoartele electronice prin procedeul interviu, întrebări şi răspunsuri.

Ce este paşaportul electronic?
Paşaportul electronic este similar cu un paşaport tradiţional cu adăogarea unui mic circuit integrat, numit cip împachetat în interiorul copertei paşaportului.
Cipul depozitează următoarele informaţii:
- Aceleaşi informaţii personale vizibile în orice paşaport;
- Un identificator biometric sub forma unei poze digitale a pozei vizibile a purtătorului paşaportului, poză digitală care facilitează recunoaşterea mai uşoară a purtătorului paşaportului la punctele de frontieră;
- Un cod numeric personal;
- O semnătură digitală de protecţie împotriva alterării.

De ce este numit Biometric? Care este rolul semnificativ al paşaportului electronic?

Uneori paşaportul electronic este numit biometric conţinând un identificator biometric care prin procedeu electronic înregistrează caracteristicile fizice ale individului, uşurând verificarea identităţii şi compararea informaţiei cu informaţii care deja sunt în bazele de date guvernamentale. Identificatorul biometric include recunoaşterea feţei, amprentelor digitale şi scanarea ochilor purtătorului.

Care sunt deosebirile esenţiale ale unui paşaport electronic?

Principalele caracteristici ale paşaportului electronic care-l deosebesc de paşaportul obişnuit sunt:
- Depozitarea în condiţii de maximă siguranţă ale informaţiei biografice şi a pozei digitale a purtătorului care sunt identice cu cele vizibile din paşaport.
- Microcipul permite, prin frecvenţa radio, scanarea informaţiei depozitate numai de aparate guvernamentale autorizate şi de la distanţă mică.
- Folosirea tehnologiei semnăturii digitale de verificarea informaţiilor de pe cip. Această tehnologie este similară tehnologiei folosite la card-urile de credit şi alte documente care folosesc cipul.

Ce se întâmplă dacă paşaportul electronic este pierdut sau furat?

Orice paşaport pierdut sau furat trebuie raportat imediat la organele de emitere a paşapoartelor. Imediat după anunţ, acel paşaport îşi pierde valabilitatea. Dacă cineva va încerca să-l folosească va putea fi identificat la primul control autorizat.

Cum pot şti dacă un paşaport este electronic sau nu?

Paşaportul electronic are pe coperta din faţă simbolul alăturat. Numai paşapoartele electronice au acest simbol internaţional. Simbolul semnifică cipul din paşaport, simbolul unui circuit integrat.


Poate un paşaport existent să poată fi utilizat?

Depinde de ţara care emite paşapoartele şi legiferarea ţării respective. Pentru cei din SUA paşapoartele obişnuite, fără cip, existente, valabile pot fi folosite pentru orice deplasări. În orice condiţii de solicitare (de prima dată, schimbarea numelui, expirare) un nou paşaport american va fi obligatoriu paşaport electronic.

Paşapoartele româneşti valabile se pot folosi încă pentru deplasări. Pentru România e posibil să fie legiferată obţiunea de a avea paşapoarte obişnuite sau paşapoarte electronice. Paşapoartele obişnuite româneşti nu vor putea fi folosite pentru intrare în ţări ca SUA care au legiferată obligativitatea paşapoartelor electronice.

Se poate obţine paşaport american fără cip?


Nu. Începând din august 2007, toate agenţiile de emitere a paşapoartelor eliberează NUMAI paşapoarte cu cip. În anul 2008 s-au eliberat 16.054.336 paşapoarte americane, toate cu cip, incluzând paşapoartele de tip card, valabile în America de Nord numai.
E posibil ca informaţiile de pe paşaport să fie citite de cineva fără ca purtătorul să fie în cunoştinţă de cauză?

Depinde de gradul de securitate a construirii paşaportului, funcţie de legiferarea fiecărei ţări. Este obligatoriu pentru ţări ca România să folosească tehnologii moderne în alcătuirea paşapoartelor. La ora când scriu, 4 aprilie 2009, SUA au un sistem foarte sofisticat de construire a paşapoartelor electronice. Pentru a înţelege tehnologia folosită în SUA trebuie să introduc patru termeni care încerc să-i traduc în contextul subiectului: skimming, eavesdroping, tracking şi cloning.


Skimming. Departamentul de Stat American foloseşte o folie metalică care protejează cipul. Folia este între coperta paşaportului şi cipul acoperit de faţa din interior a copertei. Folia metalică nu permite accesul la cip prin frecvenţa radio. Ca un paşaport american să poată fi citit trebui să fie efectiv deschis şi pus la un aparat de citire cu faţa din interior a copertei. Paşaportul închis nu poate fi citit de un aparat de citire prin frecvenţa radio. Acest procedeu de citire securizat, se numeşte skimming.


Eavesdroping. Departamentul de Stat American a adoptat măsura de control numită Controlul de bază pentru Accesare (Basic Access Control – BAC), care pretinde o interacţiune iniţială, prin tehnologia frecvenţei radio, cu o frecvenţă specială, între cipul de pe folia metalică din paşaport şi aparatul de citire autorizat. Pentru a fi sigur că aparatul de citire prin frecvenţa radio (RFID reader), BAC foloseşte un set de chei cryptografice, secrete, de comunicare necunoscute de persoane fizice pentru accesul de comunicare. Numai dacă datele de comunicare sunt autentice cipul din paşaport permite accesul la informaţiile de scanat. Acest control electronic este permis numai în zona de citire a dispozitivului special. Acest procedeu se numeşte eavesdropping.


Tracking. Cipul din paşaport este protejat de mecanismul BAC şi refuză să permită acces la informaţiile din paşaport a aparatelor de citire neautorizate. Cipul din paşaport are un Cod numeric personal (Unique Identifier – UID) de comunicare, care permite accesul la informaţiile purtătorului. Pentru a preveni folosirea Codului Numeric Personal în alte circumstanţe, înafara punctelor de control autorizate, Departamentul de Stat foloseşte tehnologia RUID (Random Unique IDentifier). RUID emite un alt UID, ales la întâmplare, de fiecare dată când paşaportul este accesat. Ca să fie ales la întâmplare, sistemul RUID emite un cod care nu l-a mai emis înainte în conecţie cu UID şi nu-l va mai folosi. Fiecare cip are un generator integrat de module (Random Number Generator - RNG) care are posibilitatea de emitere RUID. Această tehnologie sofisticată este numită tracking.


Cloning. Este posibil ca un cip să fie scos din paşaport şi înlocuit cu un alt cip de acelaşi fel sau din alt paşaport. Verificarea cea mai simplă de autenticitate a unui paşaport este prin citirea la un aparat autorizat. Prin compararea datelor de pe cip si a datelor depozitate în paşaportul electronic, cât şi prin compararea datelor vizibile din paşaport cu cele înregistrate electronic. O altă măsură de prevenire a clonării paşaportului este că paşaportul electronic mai are o cheie electronică care poate fi introdusă numai de aparate autorizate. Această cheie, Public Key Infrastructure (PKI) este introdusă print-un cod automat, fără a fi cunoscut de fiinţa umană şi confirmă că persoana din paşaport este purtătorul autentic al paşaportului.


Cum e protejat paşaportul electronic de aparate de citire neautorizate?

Paşapoartele electronice moderne conţin tehnologia PKI care protejează ca informaţia de pe cip să nu fie alterată. Tehnologia PKI conţine semnătura purtătorului autentic care este depistată prin limbaj electronic, necunoscut şi depistat de om.


Diferenţa dintre cipul de pe paşaportul electronic şi cipul (semnul fiarei) care a devenit motive de îngrijorare:
1. Cipul de pe paşaport nu se poate citi de la distanţă. Semnul fiarei se va putea citi de la distanţă.
2. Cipul de pe paşaport nu are nimic nu numărul 666. Semnul fiarei este legat de numărul fiarei, 666.
3. Cipul de pe paşaport nu poate fi citit decât de aparate autorizate. Semnul fiarei va putea fi citit de aparate din comerţ.
4. Cipul de pe paşaport este în paşaport. Semnul fiarei va fi PE frunte sau PE mână.
5. Cipul de pe paşaport măreşte gradul de securitate a purtătorului. Semnul fiarei diminuează gradul de securitate a purtătorului.

Articole pe aceeasi tema: