"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

De peste cinci ani de zile scriu la această rubrică, ca un Semn al vremurilor din urmă ridicarea Esticilor, Împăraților Răsăritului, ca supraputeri pentru pregătirea luptei de la Armaghedon. Pentru a citi articolele precedente și corespondența lor Scripturală, caută Semne ale vremurilor, pe google, alege-l pe primul, fiind, romaniantimes.com și apoi click pe Esticii.

     
Domeniile principale de definire ale unei supraputeri sunt: economia, valoarea monetară, armata și influența politică religioasă. Nu e loc pentru a le elabora pe toate dar mă voi ocupa de primele două, în acest articol.

 

   
Domnul Dumnezeu este creatorul vieții și a stabilit principiile trăirii unei vieți autentice și ni le-a revelat aceste principii în Sfintele Scripturi. Indiferent de ce cred oamenii sau în cine cred principiile vieții rămân aceleași. Încălcarea principiilor vieții duc la consecințe imediate sau întârzâiate. Asta e valabil la nivel de individ, familie, grup, societate, țară. Spre exemplu,  America este o ţară fondată pe principii ale Scripturii şi le-a încălcat determinând aruncarea ei pe panta distrugerii. Sunt cel puţin trei principii scripturale călcate de americani care au dus la nenorocirea financiară existentă, principii de viață respectate de chinezi, deși nu e o țară cu credință în Dumnezeul vieții. Respectarea principiilor vieții au produs mari rezultate: ”O moştenire repede câştigată la început nu va fi binecuvântată la sfârşit” (Proverbe 20:21); cineva dacă vrea să zidească un turn, nu stă mai întâi să-şi facă socoteala cheltuielilor, ca să vadă dacă are cu ce să-l sfârşească? (Luca 14:28). Felul vostru de vorbire să fie: „Da, da; nu, nu”; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău. (Matei 5:37)

        
Câteva realități concrete ale ascensiunii Chinei sfidând criza economică modială, culese în mare parte din revista virtuală manufacturer.net:

        
Creșterea exportului și reducerea importului. Numai în perioada Mai – Iunie 2011, importul a scăzut cu 19,4 la sută și exportul a cescut cu 17,9 la sută. În cifre China a importat în iunie 2011, marfă în valoare de 22,2 milioane dolari și a exportat marfă în valoare de 161,9 milioane dolari. Importurile din SUA spre China au scăzut față de anul trecut cu 11 la sută, iar din Europa cu 6 la sută. Ca urmare a creșterii exporturilor și scăderii importurilor este creșterea valorii yuanului față de dolar.

             
Companiile chineze, special cele de stat, cumpără firme de renume internațional, iar guvernul investește miliarde de dolari in cercetare. China permite companiilor străine să folosească yuani pentru investiții în interior. Astfel, investitorii straini se pot folosi de yuani pentru a face fuziuni, achizitii si majorări de capital sau pot împrumuta bani către acționarii companiei. Aproape două treimi (65%) din companiile străine spun că sunt interesate în utilizarea de yuani în loc de valută străină, pentru a investi în China, potrivit unui studiu realizat de Deutsche Bank pe 44 de companii multinaționale.

      
Comuniștii chinezi au trecut la economia de piață creind prosperitate. China are peste 400.000 de milionari în dolari aproape ajungând SUA, Japonia și Germania.

         
Economia Chinei a avansat
cu 9,7 la sută în primul trimestru și 9,5 la sută în trimestrul al doilea al anului 2011, față de aceiași perioadă al anului trecut. O mică încetinire a economiei era așteptată și chiar binevenită, spun specialiștii, deoarece autoritățile au fost nevoite să crească dobânzile de cinci ori din octombrie 2010, pentru a încerca să tempereze inflația, ajunsă în iunie 2011, la maximul ultimilor trei ani, de 6,4 la sută.

       
Rezervele valutare ale Chinei, au ajuns la un record mondial, la sfârșitul lunii iunie 2011 la valoarea de 3.197,5 miliarde de dolari, cu o creștere anuală de 30,3 la sută a anunțat, la începutul lunii iulie, Banca Centrală a Chinei (PBOC).

       
Dar, înainte de a ajunge supraputere mondială, influența monetară a țării respective trebuie să fie dominantă. Deși inflația din China este încă mare, ajungând în luna mai la 5,5 la sută, se fac toate eforturile ca să se afirme și încearcă continuu să-și impună moneda, în speranța că dolarul va deveni de domeniul trecutului, iar yuanul moneda de referință. Astfel, yuanul s-a apreciat cu 5,3% într-un an și cu 20% în șase ani, conform Le Figaro.

        
În 2011, China a încurajat utilizarea de yuani pentru realizarea schimburilor comerciale cu țările vecine, inclusiv Asia de Sud, și a efectuat mai multe emisii de obligațiuni in Hong Kong. De asemenea, mai multe companii internaționale, cum ar fi McDonalds și Coca-Cola, au emis obligațiuni în yuani, in Hong Kong. “Se pare ca statul chinez își diversifică deținerile valutare, îndepărtându-se de dolarul american”, potrivit unui analist citat de Financial Times.

        
O poziție oficială despre ce înseamnă yuanul a avut-o și John Lipsky, cel care a preluat temporar șefia Fondului Monetar Internațional. Acesta susține că yuanul ar trebui să fie mai utilizat pe o scară mai largă în intreaga lume înainte de aderarea la drepturile speciale de tragere (DTS), care reprezintă unitatea de calcul a FMI.

              
Desigur că alături de China între Estici se distinge și India. “Cu populații de mult peste un miliard de locuitori în fiecare dintre aceste doua țări, influența pe piețe a Chinei și Indiei este extrem de important pentru viitorul lor”, a afirmat Hawksworth de la Pricewaterhouse Coopers.

       
Influența Esticilor va răsturna sistemul bancar mondial. Băncile din cele mai mari economii emergente - China, India, Brazilia, Rusia, Mexic, Indonezia și Turcia, supranumite Grupul E7 - au fost relativ izolate de efectele crizei financiare globale care a îngenunchiat multe instituții de credit din occident. Potrivit  Pricewaterhouse Coopers, preluat de Reuters, activele bancare globale ar putea crește de patru ori până în 2050, la circa 300.000 de miliarde de dolari. Produsul Intern Brut total al țărilor E7 va ajunge din urmă PIB-ul Grupului G7 (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada) în următorii 20 de ani și îl va depăși cu mult în următoarele patru decenii.

         
Stirile ProTv.ro a tradus și publicat rezultatele studiului cunoscutului economist american Stephen S. Roach, Ph.D. în economie, professor la Yale University, membru în bordul Morgan Stanley Asia, cercetător la Brooking Institution, Washington D.C., cât și fost membru în Bordul Rezervei Federale Americane. Roach are mai multe firme în domeniul financiar în New York, Londra, Tokyo, Hong Kong, Singapore și Paris. El a scos în evidență principiile care au stat la baza prosperității chineze. Articolul original intitulat, Ten Reason Why China is Different, se poate citi la
http://www.project-syndicate.org/commentary/roach5/English. Vă redau rezultatele studiului în întregime așa cum a fost tradus pentru ProTv.ro.

         
Se pare că un atu este independența față de SUA și Occident, acest lucru a ferit China de fluctuațiile financiare și recesiunea care a marcat întreaga lume.

     
1. Strategia: Incepand cu anul 1953, China a respectat cu sfintenie faimoasele “planuri cincinale”, care au fost realist construite, bine definite, care au dat rezultate pe termen mediu si lung. Cel mai recent plan - cel de-al 12-lea - face o turnura strategica si se indreapta catre o prospera societate de consum.

          
2. Devotamentul si stabilitatea: Pentru ca poporul chinez a invatat din trecutul sau, experienta “revolutiei culturale” i-a tinut pe conducatorii chinezi pe un drum foarte stabil, iar acest lucru i-a ajutat sa ramana in afara “bulelor de sapun” aduse odata cu venirea crizei in 2008-2009. Astfel chinezii nu au cunoscut involutia economica, ci au mers doar pe +, din punct de vedere financiar.

         
3. Dinamism si eficienta: China a fost o societate care a acceptat cu bratele deschise provocarile. Astfel, constienti de faptul ca orice provocare dusa la bun sfarsit este un pas spre progres, in 30 de ani China a imbinat dinamismul cu eficienta ajungand astfel la o reteta de succes.China a demonstrat ca tine in maini fraiele stabilitatii, iar in ceea ce priveste criza, poate sa schimbe cursul istoriei din punct de vedere economic.

          
4. China, “bunul gospodar”: Chinezii au stiut cum sa tina sub control valul “bulelor de sapun”. Nu au lasat populatia sa se indatoreze excesiv, iar astfel a redus cheltuielile interne cu 50%. Chinezii si-au dat seama ca un pas spre o dezvoltare echidistanta sunt investitiile, iar prin acest mod au protejat economia de socurile externe, in favoarea activitatii din interiorul tarii.

        
5. Migratia rural-urban: In ultimii 30 de ani “orasenii” s-au dublat, si asta pentru ca s-a incurajat migratia din zonele rurale, in marile orase, punandu-se astfel accent pe dezvoltarea industriilor. Potrivit noilor statistici, in urmatoarele doua decenii aproximativ 300 de milioane de oameni se vor muta de la sate la oras, dezvoltandu-se astfel toate laturile economiei.

          
6. Societate consumerista: La ora actuala, consumul din China este de 37%, cel mai scazut din economiile dezvoltate ale lumii. Asta pana acum; pentru ca in planul cincinal principala tinta este cresterea consumului la pana la 50% din PIB. Asadar, chinezii vor fi mai dispusi sa cheltuiasca bani.

         
7. Servicii:  Si la capitoul servicii, chinezii sunt cu mult n spatele tarilor dezvoltate. Astfel, serviciile reprezinta 43% din Produsul Intern Brut. Din nou si dezvoltarea acestui capitol este trecuta in planul cincinal, dorindu-se o dezvoltare in domeniile: transporturi, logistica, turism.

       
8. Investitii straine: Fiind cea mai populata tara din lume, China este un magnet pentru cei care vor sa investeasca. Este ca o mina de aur pentru oamenii cu viziune in afaceri. Astfel, China, prin prezenta investitorilor, isi asigura locuri de munca, somajul nefiind o problema. China este fruntasa in ceea ce priveste tehnologia, care este adusa de investitorii straini. Astfel, orientarea spre consumerism va stimula serviciile, fapt ce va duce la o reasezare a lucrurilor pe plan intern.

       
9. Educatia: Rata adultilor care au terminat o scoala este astazi in China de 95%, iar cei care au studii medii sunt  aproape 80% din totalul populatiei. Potrivit standardelor PISA, elevii de 15 ani din Shanghai au fost recent clasati pe primul loc la matematica iar, din universitatile chineze, ies anual peste 1.5 milioane ingineri si cercetatori.

      
10. Cercetarea:  Inovatiile au adus China pe podium in 2009, inregistrand 280.000 de patente, situandu-se insa dupa Japonia si SUA. Asa ca planul este ca pana in 2015 sa se aloce pentru cercetare 2,5% din PIB, ceea ce este dublu fata de cat s-a alocat in 2002.

      
Ceva de așteptat este stricarea relațiilor Chinei cu SUA. Asta a demonstrat-o președintele Obama la întâlnirea de sâmbătă, 16 iulie 2011. China i-a cerut, oficial, sâmbătă, preşedintelui american să anuleze decizia de a se întâlni cu Dalai Lama, luată cu câteva ore înainte, considerând că Washingtonul pune astfel sub semnul întrebării integritatea sa teritorială şi suveranitatea sa asupra Tibetului.

      
China a cerut Statelor Unite să nu se “interfereze în afacerile interne chineze” şi să nu facă nimic susceptibil de a “prejudicia relaţiile sino-americane”.

       
Casa Albă şi-a luat măsuri de precauţie organizând întâlnirea nu în Biroul Oval, unde preşedinţii americani primesc şefii de stat, ci în Sala hărţilor, departe de presă.

      
Internauții chinezi și-au manifestat furia, spunând: “Statele Unite nu au respectat niciodată China. A venit momentul să ne vindem rezervele de dolari (Beijingul deține bonuri americane de Trezorerie în valoare de 1.153 miliarde dolari), pentru a aduce o mare lovitură bancnotei verzi”, a scris “freemanchina8”.

      
Grupul E7 sfidează criza. În contrast, Statele Unite ale Americii sunt la un pas de colaps, Italia e practic în faliment, iar dacă Grecia încă mai supraviețuiește e doar mulțumită slăbiciunii și intereselor Germaniei în zonă. Spania, Irlanda și Portugalia sunt și ele sugrumate de povara datoriilor și de somajul tot mai ridicat. Franța și Marea Britanie suprviețuiesc cu niște enorme sacrificii din partea populației. Germania dă tonul direcției Europei, care încă o duce relativ, bine.

     
Nu pot încheia articolul fără să revin la noi, la SUA. Preşedintele american Barack Obama a declarat vineri, 15 iulie 2011, că nu va susţine un plan de reducere a deficitului bugetar cu 2.400 miliarde de dolari fără majorări de impozite.., transmite Reuters, citat de Mediafax. “Nu am văzut un plan credibil, care să ne permită să reducem deficitul bugetar cu 2.400 de miliarde de dolari fără să afectăm oamenii de rând”, a afirmat Obama într-o conferinţă de presă la Casa Albă.

     
Republicanii din Camera Reprezentanţilor au hotărât tot vineri, într-o şedinţă cu uşile închise, ca săptămâna viitoare să voteze un plan care prevede reducerea imediată a cheltuielilor, plafonarea cheltuielilor federale ca procentaj din PIB, 18% până în 2021, precum şi trimiterea către statele federale, spre ratificare, a unui amendament care să prevadă un buget federal echilibrat.

      
În aceste vremuri de pe urmă eu pot spune ca psalmistul: Îmi ridic ochii spre munţi… De unde-mi va veni ajutorul? Ajutorul îmi vine de la Domnul, care a făcut cerurile şi pământul. (Psalmul 121:1-2). Dar tu?

     
Dacă nu poţi spune la fel, vino al Domnul chiar acum, până nu e prea târziu. Vino acum!