"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

In Hollywood, oras situat in sudul Floridei, la cateva mile de Miami, romanii se simt ca la ei acasa. Aici exista doua biserici ortodoxe, una penticostala, una adventista si trei baptiste, precum si doua restaurante traditioanale si aproape pe fiecare strada gasesti o casa apartinand unor conationali de-ai nostri, hard working people, care detin afaceri in constructii, in mod special in gresie si marmura, dar si in imobiliare. De asemenea, comunitati de romani se mai afla in acest stat si in West Palm Beach, Neaples, Orlando si Jaksonville.

De curand, mai precis din septembrie 2008, in Hollywood, FL s-a stabilit dupa cinci ani de aplicatii,  si familia Coltea - Ionel, Niculina si fiul lor Kevin (4) - care ii multumeste lui Dumnezeu pentru ca i-a insotit pretutindeni pana acum si totodata, se bucura de viata pe care El le-a pregatit-o pe pamantul fagaduintei.

Ionel Coltea s-a nascut in februarie 1972, in Beius, judetul Bihor. A urmat Scoala Profesionala Auto din Stei si Facultatea de Contabilitate si Finante din Bucuresti, continuandu-si apoi studiile la Universitatea “Emanuel”, din Oradea si la Romanian Theological Institute. In 1995, ajunge in Statele Unite, unde frecventeaza Hobe Sound Bible College Florida si Missionary Learning Center din Virginia. Ionel mai are un frate, Florin, in prezent medic la o clinica din Florida, absolvent al Seminarului Teologic din Bucuresti si masterand al Trinity International University, unde va si preda incepand din acest an.

Ultimul job pe care Coltea l-a detinut in Lumea Libera a fost cel de Commercial Account Manager la “Marrone Ford”, pe care, participand la o conferinta de misiune, a luat decizia sa il abandoneze, dornic de a lucra pentru Dumnezeu. In 2001, isi vede visul cu ochii, fiind hirotonit misionar de catre First Baptist Church of Mims si pleaca spre Republica Moldova, pentru a sluji din partea International Mission Board of the Southern Baptist Convention, ca organizator de biserici si coordonator de voluntari.

Odata ajuns aici, a locuit la Balti si a servit in bisericile din nordul republicii, alaturi de oameni simpli, insa cu mare credinta in Dumnezeu, cu ajutorul carora a reusit sa depaseasca si momentele mai dificile. In august 2003 revine in Romania si se decide sa incheie legamantul casatoriei cu Niculina, alaturi de care se stabileste la Oradea, amandoi devenind  misionari pentru “International Outreach Ministries”.
 
Se spune ca nimic nu este mai usor si mai frumos decat sa-L slujesti pe Domnul si pe semeni, dar si ca persoanele care se angajeaza intr-o astfel de lucrare nu trebuie sa aiba asteptari prea mari, insa in pofida acestei axiome, timp de sase ani, in peste o suta de biserici din diferite parti ale tarii, Ionel Coltea a facut tot ce a putut pentru cei din jur si i-a iubit asa cum erau, dand o mana de ajutor nu doar spiritual, ci si financiar, fara sa astepte nici un fel de favoruri in schimb.
De felul sau un om hotarat, Coltea a avut capacitatea de a-i convinge pe crestini ca nimic nu ii impiedica sa realizeze lucruri mari  cu ajutorul si calauzirea Domnului, chiar daca replica pe care o primea de obicei - "Este imposibil, frate Ionel" - suna descurajant. Fermitatea i-a fost de ajutor  si in a adopta cea mai buna metoda de a face misiune, aceea de a merge pur si simplu, la fata locului, in conditiile in care multi sunt dispusi sa ofere sau sa promita bani, altii scriu si vand pentru profit personal carti pe tema respectiva, iar altii doar vorbesc despre acest subiect. In lucrarea de misiune din Romania si Republica Moldova, Ionel si Niculina au trait satisfactia de a se sti folositi de Domnul pentru mantuirea altora si pentru zidirea fratilor, iar  una dintre cele mai frumoase experinte de care au avut parte a fost sa vada multimi de oameni intorcandu-se la Hristos.

In Hollywood, FL, Coltea s-a oprit cand a poposit prima data in Statele Unite, ca viitor student la colegiu. Acum, in randul comunitatii de romani de aici, de altfel cea mai numeroasa din acest stat, are prieteni buni, poate chiar mai multi decat in Moldova sau in tara sa de origine. Din septembrie anul trecut, pentru Ionel si Niculina a inceput o noua perioada, iar provocarea cea mai mare pe care o resimt, ca proaspat emigranti este bineinteles, criza economica, si aceasta cu atat mai mult cu cat s-au concentrat pe ideea de a-si parasi tara pe motiv ca vroiau o viata mai buna. Daca fostul guvernator de FL, Jeb Bush, a lasat in urma o situatie infloritoare, in timpul mandatului actualului guvernator, Charlie Christ, au crescut taxele, comisioanele, dar si pretul la electricitate, lucru resimtit la nivelul cetateanului, printr-o scadere a calitatii vietii. Nu este de ignorat nici faptul ca daca in timpul celui dintai, numerosi locuitori din statele din nord se mutau in FL, atrasi de clima placuta de aici si de conditiile bune de trai, de data aceasta asistam la o schimbare a optiunilor, in sensul ca tot mai multi iau in calcul si alte variante, inainte de a face pasul.

Comunitatea romana din FL are deja probleme, fiind destul de afectata de o asemenea situatie, insa fiecare incearca sa faca fata in felul lui. Din fericire, nici Ionel si nici Niculina Coltea nu sunt  genul de oameni ce se regasesc in nostalgia dupa trecutul lasat in urma si nici nu traiesc din amintiri, si chiar daca deocamdata, sunt inca in faza in care exploreaza si cauta noi oportunitati, ideea de a lua totul de la capat si de a valorifica prezentul cat mai bine pentru viitor este de la sine inteleasa.

Ca membri la First Baptist Church of Mims, cei doi se bucura de dragostea si sustinerea fratilor si sunt fericiti ca impreuna cu fiul lor formeaza o familie, pretuiesc sanatatea, calauzirea si binecuvantarea primite de la Dumnezeu, privesc cu incredere spre cer si asteapta ca El sa ii ajute si de acum incolo, in tot ce au de facut. De altfel, de cand se afla in State, au avut ocazia sa viziteze si alte comunitati si biserici romane evanghelice, atat de pe coasta de est, cat si de pe cea de vest, cum ar fi cele din Pheonix, Sacramento, Portland si Seatle, ajungand la concluzia ca in general, la conationalii nostri se observa ca muncesc din greu, insa fara a fi in stare sa pastreze un echilibru intre lucru si sansa de a se bucura de viata si de cei apropiati. Totusi, spre deosebire de americani, ce atrag atentia prin stilul lor pre-calculated and planned, romanii din State continua sa ramana latini, atat in gandire, cat si ca traire.

In privinta preferintelor, familia Coltea si-a facut prieteni buni in biserica printre crestinii americani,  cu care a dezvoltat relatii deosebite. Pana la urma, americanii sunt americani, iar  in predicile sale, Ionel  le recomanda sa inlocuiasca atat de cunoscuta formula "I'm so proud to be an American" (“Sunt atat de mandru sa fiu american), cu "I'm so proud to be a Christian" (“Sunt atat de mandru sa fiu crestin).

Printre experientele frumoase traite in lumea noua, familia Coltea pastreaza in suflet si bucuria de a fi cunoscut cateva familii de romani din Phoenix, Arizona, prezente in catedrala Happy Valley, atunci cand Ionel a fost invitat sa impartaseasca mesajul divin acestei comunitati.  Lui Ionel, Arizona i s-a parut frumoasa si calda, la propriu si la figurat, si se intampla ca  atunci cand vine vorba despre planuri de viitor, aceasta sa reprezinte o posibila varianta. Deocamdata, desi a calatorit destul de mult si este invatata cu mutarile, familia Coltea nu isi poate permite luxul de a lua o decizie finala in privinta ramanerii definitive in Florida. Poate ca va veni si ziua cand Ionel, Niculina si Kevin vor porni in cautarea unui alt stat care sa le ofere caminul mult visat, insa pana atunci, se roaga ca Dumnezeu sa ii indrume acolo unde Isi poate implini cel mai bine planul Sau pentru viata lor.

Romanilor de pretutindeni, care si-au pus deja in gand sa viziteze statul Florida, ei le recomanda Deytona Beach si Orlando, cu faimosul Disneyland, cel mai atractiv si mai vizitat loc de catre turistii din toata lumea si le doresc mantuirea lui Hristos si fericire deplina in toate.