"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Salutăm în mijlocul nostru, cu bucurie și recunoștiință venirea noului preot, la biserica Sfânta Maria din Portland. Ca și în alte ocazii, ne-am permis sa luam legătura cu dânsul și să-i luăm un scurt interviu .

 

Redacția Romanian Times: ce ne puteți spune despre dvs., pentru ca să vă poată cunoaște mai bine comunitatea?

 

Părintele: Mă numesc Florentin Gabriel Agoston.

M-am născut la data de 12 octombrie 1973 în localitatea Marghita jud. Bihor din părinții Leon și Florica Agoston, fiind al doilea lor copil.

Sora mea mai mare, Mihaela, împreună cu familia ei își desfășoară activitatea în Toronto,Canada.

 

Educația tatălui meu ca preot alături de cea a mamei ca profesoara și educatoare (o adevărată enciclopedie umană) și-au pus amprenta asupra formării personalității și caracterului meu.

Școala primară, gimnazială și liceul le-am făcut în Oradea, jud.Bihor.

Misiunea și slujirea tatălui meu mi-au sporit interesul în a cunoaște mai adânc tainele bisericii.

Am urmat cursurile Facultății de Teologie în cadrul Universității Oradea și în paralel am urmat și cursurile Facultății de Drept.

În anul 1998 m-am căsătorit cu Simona Leb fiind si ea fiică de preot și de învățătoare. Bunul Dumnezeu ne-a binecuvântat cu doi băieți: Tudor (14) și Mihai (9).

Redacția Romanian Times: unde v-ați desfășurat activitatea, după terminarea studiilor?

Preotul: Pentru o periodă de 2 ani am activat ca și cântăreț bisericesc la Parohia Sf. Mihail și Gavriil din Băile 1 Mai și ca director de vânzări la Mobil Technology România, companie afiliată Vodafone.

În anul 2000 am beneficiat de o bursă de studii postuniversitare (Master) din partea Ministerului de Externe al Greciei la Facultatea de Teologie a Universității Aristotelis din Tesalonic.

În anul 2002 am fost hirotonit diacon la Mănăstirea Sf. Ana-Rohia de către Prea Sfințitul Iustin Hodea Sigheteanul.

Am activat în Grecia 4 ani sub omoforul Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Maxim în cadrul Mitropoliei Serron-Nigritas.

În anul 2006 am revenit în România unde am fost hirotonit preot de către Prea Sfințitul Petroniu Sălăjanul pe seama parohiei Sf.Mihail și Gavriil din localitatea Băile 1 Mai (lângă Băile Felix).

În anul 2012, aflat fiind într-o vizită în California, am avut ocazia să slujesc împreună cu Inalt Prea Sfințitul Arhiepiscop Nathaniel la Biserica Ortodoxă Română  Sf. Cruce din San Jose.

Simplitatea și smerenia Sa m-au determinat din acel moment să-mi doresc să slujesc sub omoforul Înalt Prea Sfinției Sale, ocazie pe care mi-a oferit-o prin acceptarea în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române de America și Canada și numirea mea ca preot paroh la parohia Youngstown, Ohio.

După o experiență de patru ani acumulată în Grecia și opt ani în România am avut ocazia să cunosc și ce înseamnă a administra o parohie pe teritoriul Statelor Unite.

Recunosc că nu a fost o misiune ușoară, pentru că eram proaspăt venit și totul era nou pentru mine dar Bunul Dumnezeu mi-a ajutat și m-a vegheat în activitatea mea pastorală.

Redacția Romanian Times: Ce vă propuneți să realizați în anul care vine și cei care urmează, într-o parohie fără preot permanent de 14 luni?

Preotul: În parohia din Youngstown , atmosfera a fost tensionată la venirea noastră, dar încetul cu încetul, cunoscându-ne unii pe alții, oamenii și-au dat seama că trebuie să vâslim în aceeși direcție.

Am cunoscut tipologii umane de toate categoriile, oameni puternici, ambițioși, uneori încăpățânațI, dar binevoitori.

Cu toții au venit în această țară să trăiască "visul american" și majoritatea dintre ei au și reușit.

În timpul petrecut în parohia Youngstown am realizat lucruri frumoase împreună, meritul fiind al tuturor credincioșilor.

Din încredințarea Înalt Prea Sfinției Sale, în preajma Crăciunului 2015 am fost numit preot paroh pe seama parohiei Adormirea Maicii Domnului din Portland.

Mărturisesc, am avut emoții la primele slujbe pe care le-am săvârșit în această parohie, deoarece știam de atmosfera tensionată creată de lipsa unui preot mai bine de un an. Dar ospitalitatea credincioșilor și căldura lor sufletească  m-au făcut să uit repede de emoții și să mă simt în largul meu. Dăruirea și bucuria cu care mulți dintre ei au dorit să vestim împreună Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos prin intermediul colindelor noastre străbune rostite din casă în casă, dragostea cu care am fost primit de către credincioși cu Botezul în casele lor și puritatea zecilor de copii care, cu zâmbetul pe buze, vin aproape la fiecare slujbă să primească Trupul și Sângele Mântuitorului prin Sfânta Împărtășanie m-au făcut să-mi dau seama de potențialul extraordinar al acestei parohii binecuvântate de Dumnezeu.

Este mult prea devreme să vorbim de planuri.

Așa cum într-un mecanism o piesă nouă are nevoie de rodaj așa și noi trebuie să ajungem să ne cunoaștem unii pe alții, pentru a putea conlucra împreună și a da randamentul maxim.

Nădăjduiesc că dacă vrerea Maicii Domnului a fost să fiu numit preot paroh al acestei Sfinte Parohii și să-i slujesc înaintea Sfântului Altar, deopotrivă ne va veghea și ne va călăuzi spre tot lucrul cel bun.