"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Luni, 4 iulie 2016, deputatul de diaspora Mircea Lubanovici, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, din Camera Deputaţilor, împreună cu domnul Petre Guran, Secretar de Stat la Departamentul politici pentru relația cu românii de pretutindeni (DPRRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi domnul Liviu Axinte, președintele Comunității Regionale Penticostale Suceava, au primit la Palatul Parlamentului membrii corului de tineret din U.S.A - Youth Choir Philadelphia – Portland.

 

În mesajul transmis, deputatul Mircea Lubanovici a mulţumit tuturor celor care au răspuns invitaţiei şi a precizat că de-a lungul activităţii sale a acordat un rol important promovării tradiţiilor, păstrării identităţii şi legăturilor cu ţara natală. Totodată, deputatul Lubanovici a subliniat importanţa păstrării limbii române în diaspora, indiferent de generaţie şi a apreciat în mod deosebit eforturile reprezentanţilor Bisericii Philadelphia din Portland în ceea ce priveşte păstrărea nealterată a limbii române.

De asemenea, deputatul Lubanovici a făcut referiri la posibilitatea pe care o oferă legislaţia română în privinţa cetăţeniei române, amintind faptul că aceasta se poate acorda la cerere persoanelor care au pierdut-o, precum şi descendenţilor acestora până la a treia generaţie şi a îndemnat pe cei care au părinţi sau bunici cetăţeni români să nu ezite să obţină şi cetăţenia română şi să fie întotdeauna mândri că sunt români.

În acelaşi context, deputatul şi-a exprimat bucuria în ceea ce priveşte interesul şi abordarea actuală a statului român cu privire la Diaspora, aducând în prim plan declaraţiile Preşedintelui țării, domnul Klaus Iohannis, care a afirmat ferm că “Diaspora este o prioritate pentru România”.

În intervenţia sa, Secretarul de Stat Petre Guran a menţionat faptul că statul român recunoaşte în cetăţenii săi stabiliţi în afara graniţelor ţării un partener important şi a prezentat oportunităţile de studii, dar şi de practică în intreprinderile din România. De asemenea, domnia sa i-a îndemnat pe cei prezenţi să aibă curajul pe care l-au avut părinţii lor atunci când au ales să trăiască într-o societate dinamică şi deschisă şi să ia în considerare că România devine o astfel de societate în care se instalează o dinamică socială şi economică pozitivă cu un sistem transparent şi echitabil care va putea deveni o alternativă, o oportunitate de afaceri şi o oportunitate de viaţă nouă.

Ca instrument extrem de util pentru cei care doresc să îşi perfecţioneze limba română, Secretarul de Stat Petre Guran a amintit proiectul finaţat de DPRRP care poate fi accesat vizitând site-ul www.dprp.gov.ro, un curs on-line pentru exersarea limbii române structurat pe trei niveluri de dificultate.

De asemenea, ca instrumente de păstrare a identităţii naţionale finanţate de DPRRP, au fost amintite taberele de cultură şi civilizaţie română care se organizează anual la Sulina, în Delta Dunării şi începând din acest an şi în Staţiunea Oglinzi din judeţul Târgu Neamţ, dar şi programul anual privind finanţarea proiectelor şi acţiunilor pentru sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora.

Prezent la eveniment, Președintele Comunității Penticostale Suceava, domnul Liviu Axinte a salutat audienţa în numele bisericilor pe care le reprezită şi a îndemnat la păstrarea și promovarea principiilor și valorilor esenţiale pe care, după cum a menționat domnia sa, s-a clădit America, făcând referire la moralitate, democraţie şi credinţă.

La finalul întâlnirii au fost oferite din partea DPRRP manuale de limba şi literatura română, tradiţii şi obiceiuri româneşti, spiritualitate şi geografia României, editate de Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi”.