"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Urmărind evenimente actuale cu corespondență Scripturală pe parcursul mai multor ediții voi prezenta aspecte ale folosirii tehnologiilor moderne în atacul direct asupra individului, intrându-se în viața personală fără obținerea unei aprobări prealabile. Ca să pot fi cât se poate de explicit, pe scurt, în ediția prezentă vreau să vă familiarizez cu progresul tehnologic ai ultimilor ani. Tehnologia de producere a bunurilor de consum și mijloacelor de comunicare ale omenirii au progresat foarte mult în ultimele 4 secole și au fost categorisite în patru revoluții industriale.


Prima Revoluție Industrială

Prima revoluție industrială a început în secolul al XVIII-lea prin utilizarea energiei cu abur și mecanizarea proceselor de producție. Astfel versiunea mecanizată a proceselor de producție a atins de opt ori mai mult productivitatea. Puterea aburului era deja cunoscută. Utilizarea acestuia în scopuri industriale a fost cea mai mare descoperire pentru creșterea productivității umane. Evoluții precum nava cu aburi sau (aproximativ 100 de ani mai târziu) locomotiva cu abur au adus și alte schimbări masive, deoarece oamenii și mărfurile se puteau deplasa distanțe mari în mai puține ore. Prima revoluție industrială a adus avantaje mari economiei și chiar relațiilor sociale.


A Doua Revoluție Industrială

A doua revoluție industrială a început în secolul al XIX-lea prin descoperirea energiei electrice și s-a extins în secolul al XX-lea prin apariția automobilelor și primelor avioane. S-au modernizat liniile de producție și asamblare pe linie. Se spune că Henry Ford (1863-1947) a preluat ideea producției de masă dintr-un abator din Chicago: porcii atârnau de benzi transportoare și fiecare măcelar îndeplinea doar o parte din sarcina de măcelărire a animalului. Henry Ford a transferat aceste principii în producția de automobile și le-a modificat drastic în acest proces. În timp ce înainte o stație asambla un automobil întreg, acum vehiculele erau produse în etape parțiale pe bandă transportoare - semnificativ mai rapid și la costuri mai mici.

A doua revoluție industrială a fost caracterizată și de dezvoltarea industriei de prelucrare a oțelului, industria chimică a dat naștere la primele fibre sintetice, au apărut vopselele și tehnologia de fertilizare organică a solului. Apariția telefonului și telegrafului au revoluționat mijloacele de cuminicare sociale.    

A doua revoluție industrială deși a adus avantaje considerabile economiei, la nivelul calificărilor profesionale a apărut noțiunea de specializare pe un anume domeniu  ceea ce a determinat îngustarea capacității de gândire a individului.
 

A Treia revoluție industrială

A treia revoluție industrială a început în anii ’70, în secolul al XX-lea, prin inventarea componentelor electronice și a microprocesorului. Tot acum a avut loc dezvoltarea proceselor de automatizare folosind computere programabile în memorie ajungându-se în scurt timp la automatizarea unui întreg proces de producție - fără asistență umană. Exemple cunoscute în acest sens sunt roboții care execută secvențe programate fără intervenția umană. S-au creat domenii de cercetare spațială, biotehnologie, noi surse de energie incluzând energia nucleară.

Fără nici un dubiu pe plan economic a fost un pas enorm. Pe plan social a început să apară categorii sociale bazate pe abilitățile și calificările indivizilor. Concurența forței de muncă a creat diferențe sociale. Forța de muncă umană a ajuns să fie înlocuită cu echipamente automate incluzând roboți.     


A Patra Revoluție Industrială

A Patra revoluție Industrială se bazează pe evoluțiile celei de-a treia revoluții industriale și se continuă în zilele noastre (2022) și nu se știe cât va dura. S-a lansat cu apariția internetului și nu a apărut ca urmare a descoperirii unei forme noi de energie. Fiecare dintre noi vrând nevrând implementăm a patra revoluție industrială. Aceasta se caracterizează prin aplicarea tehnologiilor informației și comunicațiilor în industrie. Sistemele de producție care au deja tehnologie informatică sunt extinse printr-o conexiune la rețea și au un corespondent digital pe internet, cu comunicare la distanță. Aceasta permite comunicarea cu alte facilități și obținerea unor schimburi de informații, creând astfel un pas mare în automatizarea producției. Conectarea în rețea a tuturor sistemelor duce la așa zise fabrici inteligente, în care sistemele de producție, componentele și oamenii comunică printr-o rețea, și mai puțin social, fără afecțiune, fără chiar să le pese unii de alții.

Dacă Prima Revoluție Industrială a folosit apă și abur pentru a mecaniza producția; A Doua Revoluție a folosit energia electrică pentru a crea producție de masă; A Treia Revoluție a folosit electronica și tehnologia informației pentru a automatiza producția; A Patra Revoluție Industrială se bazează pe a treia, prin revoluția digitală de pe la mijlocul secolului trecut și se caracterizează printr-o fuziune a tehnologiilor care umbrește liniile dintre sferele fizice, digitale, biologice și sociale. Am vrut să ajung la acest punct unde experimentăm lipsa comunicării umane directe. Experimentăm comunicarea umană prin dispozitive care nu au suflet, nu au simțuri.

A Patra Revoluție Industrială schimbă fundamental modul în care trăim, lucrăm și ne relaționăm unii cu alții. În cele din urmă, a patra revoluție industrială va schimba nu numai ceea ce facem, ci va încerca să ne schimbe identitatea și astfel va afecta toate problemele asociate cu aceasta: de unde venim, cu ce scop trăim și încotro mergem; sentimentul nostru de intimitate; noțiunile noastre de proprietate; modelele noastre de consum; timpul pe care îl dedicăm muncii și petrecerii timpului liber și modul în care ne dezvoltăm cariera, ne cultivăm abilitățile, cunoaștem oameni și relaționăm unii cu alții.

A Patra Revoluție Industrială (4IR) este o fuziune a progreselor în Inteligența Artificială (AI), Robotică, Internetul lucrurilor (Internet of Things (IoT)), Inginerie Genetică, Calcul Cuantic și multe altele.
Aș putea scrie multe, dar, mă opresc aici cu informații despre A Patra Revoluție Industrială și să intru mai adânc la noi, oamenii de rând, și să observăm cât de mult aceste perioade istorice ne-au afectat.

Mă voi referi doar la un domeniu: Timpul. Dintotdeauna, Creatorul ne-a lăsat să trăim ziua de astăzi egală în timp pentru toți pământenii (aprox. 24 ore). Până la și în perioada Primei Revoluții nu au fost mijloace de transport mecanizate însă oamenii au avut suficient timp pentru ei și pentru alții. În perioada celei de-a Doua Revoluții Industriale a fost posibilitatea de transport mai rapidă oamenii au experimentat o separare funcție de oportunitățile avute apărând un individualism specific perioadei reducând timpul necesar relațiilor sociale. În perioada celei de-a Treia Revoluție Industrială egoismul uman se manifestă tot mai profund și încep să dispară relații de afecțiune dintre oameni. În perioada în care trăim, perioada celei de-a Patra Revoluții Industriale digitalizarea a ocupat timpul la maxim și nu mai este timp de socializare. Nu se mai spune nici măcar mulțumesc la un serviciu online ci se transmite un semn, fără viață. 

Voi veni cu detalii la impactul puternic asupra omului a celei de-a Patra Revoluție Industrială dar vreau să scot în relief unul din produsele acestei revoluții. Deși încă nu este legiferată, identificarea unei persoane prin poza digitală a feței se folosește frecvent în războiul din Ucraina folosind tehnologia Clearview AI (Artificial Intelligence)
Ucraina folosește tehnologia de recunoaștere facială Clearview AI pentru a identifica rușii, morți și vii, bazându-se pe o bază de date de miliarde de imagini ale feței pe care le-a scos de pe internet fără consimțământul nimănui.

Clearview AI este o companie americană care vinde tehnologie de recunoaștere facială. A adunat o bază de date de zece miliarde de imagini din 2020. Până la sfârșitul anului 2022 intenționează să scoată 100 de miliarde de imagini faciale de pe internet inclusiv rețelele de socializare. Este dificil de evaluat afirmațiile companiei, dar dacă luăm Clearview AI la valoarea nominală, are suficiente date pentru a identifica aproape toată lumea de pe pământ și pentru a pune capăt confidențialității și anonimatului peste tot.

Pe măsură ce citești aceste cuvinte, fața ta face bani pentru oameni pe care nu i-ai întâlnit niciodată și care nu ți-au cerut niciodată consimțământul atunci când ți-au luat amprenta din profilurile de pe rețelele sociale și din albumele foto online. Astăzi, tehnologia Clearview AI este utilizată de peste 3.100 de agenții de aplicare a legii din SUA, precum și de Serviciul Poștal din SUA. În Ucraina, este folosit ca armă de război. Compania și-a oferit instrumentele în mod gratuit guvernului ucrainean, care le folosește pentru a identifica soldații ruși morți cât și cei în viață și apoi pentru a contacta familiile special mamele și soțiile lor.

Ce ușor am renunțat voluntar la confidențialitate în momentul în care am început să distribuim fotografii online, iar milioane continuă să utilizeze site-uri web și aplicații care nu reușesc să protejeze datele, în ciuda avertismentelor din partea organizatorilor de confidențialitate și a serviciilor de securitate occidentale. Întrucât mulți dintre noi simpatizăm cu Ucraina și suntem îngroziți de brutalitatea Rusiei, este tentant să trecem cu vederea faptul că Ucraina nu folosește atât de mult Clearview AI pentru a identifica ucrainenii morți, ceea ce sugerează că asistăm la utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială pentru un război psihologic și nu pentru o identificare reală.

 ”Ce vă zic vouă, zic tuturor: Vegheați !” v-o spun eu pentru că de fapt a spus-o Domnul Isus (Marcu 13:37). (VA URMA)

 

 

Diverse

Mesajul de Paști al Președintelui TRUMP

on 16 Aprilie 2020

10 aprilie 2020 ora 12:09 PM (ora locală)PREȘEDINTELE:„Vă mulțumesc foarte mult...

Alegeri pentru Parlamentul României - 2020

on 02 Aprilie 2020

Cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate, ca...

CRIZA COVID-19 - Prelungirea VIZEI DE ȘEDERE ÎN SU...

on 19 Martie 2020

Toți cei interesați puteți accesa acest site unde veți găsi formularul și instru...

Permisul de conducere international

on 19 Martie 2020

Tipul de permis de conducere care se poate folosi în România dacă conducătorul a...

Pensionari români scutiți de impozit

on 18 Martie 2020

La primul forum media organizat de publicația RomanianTimes, sâmbătă 8 februarie...

O transformare tăcută dar puternică a SUA cu efect...

on 18 Martie 2020

Când președintele Statelor Unite Donald J. Trump amintește realizările de la pre...

Meditatii crestine

Ziua în care moartea a murit (I)

on 17 Aprilie 2022

„Moartea a fost înghițită de biruință. Unde îți este biruință, moarte? Unde îți...

Răsăritul cel de Sus și ajungerea la vederea Lui p...

on 25 Decembrie 2021

„Prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Răsări...

Miracolele Crăciunului

on 25 Decembrie 2021

„Şi, fără îndoială, mare este taina evlaviei… „Cel ce* a fost arătat în trup a f...

Adversitățile - obstacole sau oportunități

on 20 Noiembrie 2021

„În ziua fericirii, fii fericit, şi în ziua nenorocirii, gîndeşte-te că Dumnezeu...

Foc străin

on 25 Octombrie 2021

IMPORTANŢA ASCULTĂRII DEPLINE DE DUMNEZEU “Fiii lui Aaron, Nadab şi Abihu, şi-au...

Suferința umană și suveranitatea lui Dumnezeu

on 22 Iulie 2021

„Suspinurile îmi sunt hrana de toate zilele, și jalea mi se varsă ca apa.” (Iov...

Orașe SUA

Un țap ispășitor al secolului XXI

on 23 Mai 2022

Gașca politică americană “a luat-o pe ulei” Țapul ispășitor era un animal folosi...

“Trenulețul” din Moldova

on 23 Mai 2022

Poate ca sunt eu mai sentimentala, poate ca trecutul cu tot ce-a fost bun, frumo...

Consulat itinerant la Seattle și Portland

on 17 Aprilie 2022

Vizite consulare (consulat itinerant) efectuate de echipa Consulatului General a...

Consulat itinerant în statul Georgia

on 17 Aprilie 2022

În perioada 7 – 10 aprilie 2022, o echipă a Consulatului General al României la...

Culoare și lumină - interviu cu pictorul Mihai Olt...

on 17 Aprilie 2022

“Artistul aparţine operei sale, şi nu opera artistului.”~ Novalis “Pe-un picior...

Vizite Consulare la Seattle si Portland

on 05 Martie 2022

Consulatul General al României la Los Angeles informează cetățenii români din no...

Politica

Cultura WOKE

on 17 Aprilie 2022

Vechiul sens al cuvântului definește “woke” (trezire) ca fiind pur și simplu „tr...

China pregătește calea Armaghedonului

on 25 Decembrie 2021

Suntem la încheierea unu alt an cu mari încercări și provocări pe plan spiritual...

COP26 – Promite dar nu rezolvă

on 20 Noiembrie 2021

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, i-a avertizat luni, 1 Noiembrie 20...

Noul Cod Moral

on 26 Octombrie 2021

Pentru cei familiarizați cu această rubrică, cred că ați observat că încerc să s...

SEMNE ale vremurilor din urmă

on 22 Iulie 2021

Evenimentele lunii iunie 2021 m-au determinat să revin la o temă foarte actuală...

Semne ale vremurilor

on 17 Iunie 2021

La mijlocul lunii iunie 2021 au avut câteva întâlniri ale marilor puteri, care m...

Cultura

Un soldat pentru România

on 23 Mai 2022

Cu Rusia punând la încercare țara, în curând, voi trece și eu un prag cât un bas...

Familii periculoase

on 23 Mai 2022

Intr-o lume in care haosul este “noua ordine” de a trai Satan pare invingator pe...

Aprilie infernal, cu molime și război

on 17 Aprilie 2022

Zilele lunilor martie și aprilie, mai ales după echinocțiul de primăvară, aduc d...

Normal…! Care normal ?

on 17 Aprilie 2022

De multe ori in conversatiile cu copii mei obisnuiam sa spun “…dar nu e normal…”...

Despre patria lecturii ca așezare lăuntrică

on 04 Martie 2022

Ziua Națională a Lecturii onorează sacrificiile nevăzute făcute de-a lungul timp...

Castigand atentia lui Dumnezeu

on 04 Martie 2022

EFECTE NEFASTE INTR-UN TIMP DE BOALA Ai vrut vreodata sa-l impresionezi pe Dumne...