"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Ne adormim pruncii, ne alinăm suferinzii și ne petrecem muribunzii, povestind istoria unei Țări, în care trăim cu închipuirea dar o iubim, cu un ciudat sentiment de “acasă”. Eroii Țării, sunt eroii noștri, ne emoționează plânsul și cântarea lor, ne deprimă rătăcirea și ne exaltă biruința lor, ne oglindim în ei ne măsurăm cu ei, îi adorăm îi imităm, îi idealizăm.

Capernaum, Ierusalim, Galileea, Betania, Samaria, Iudeea, sună tot așa de familiar ca și numele cartierelor și satelor în vecinătatea cărora trăim. Ne imaginăm “Țara”, asociind-o cu “concretul” împrejurimilor în care ne petrecem viața; dar cum arată “Țara” cu adevărat? Și mai ales, care este duhul acestor locuri? Pentru că nu geografia ei, face din țara Israelului cel mai iubit și totodată cel mai detestat colț al planetei!
     
După aproape 60 de ani de viată “imaginația” mea s-a confruntat cu realitatea. Afară din aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv împreună cu soția mea Liana, cu Matilde și Marcel, Rodica Radu, și cu localnicii Daniel și Mieluța Blaj ne-am scos încălțămintele pășind întâia oară pe pământul Țării lui Israel.
În Israel era primăvară. Tensiunea emoțională care mi-o provoacă cerul și relieful țării, fac macii mai roșii, orizontul mai albastru și iarba mai verde.

Cezarea lui Filip – Hermon – Înălțimile Golan

Începem “explorarea țării”, din cel mai nordic punct la care a călătorit Mântuitorul, respectiv Cezareea lui Filip, situată la poalele muntelui Hermon.

De undeva din pântecele muntelui “țâșnesc” izvoarele Iordanului. Așadar, Israelul se adapă și astăzi din “stâncă”, de vreme ce Iordanul este unica sursă de apă potabilă, a țării.
    
Aici lângă Izvoarele din Hermon, sunt ruinele unui templu păgân, templul lui Pan ( zeul cântăreț la nai - probabil Baal Peor). Înspre sud-vest cercetăm ruinele unui palat luxos, cândva palatul lui Irod Agripa.
     
De la o anumită altitudine Hermonul este bolovănos și sterp, dar contemplat din centrul Galileii spre nord, are farmecul unui uriaș ce privește înspre Ierusalim, peste toată țara lui Dan.
     
Ajungem prea târziu să urcăm pe Hermon. Am ajuns la ora la care se închide poarta. O sută de dolari îl face pe portar să rămână la ceva ore suplimentare. Pe Hermon este ger. La sfârșit de martie.
     
Urcăm Hermonul cu mașina. Coborâm din mașină și îmbrățișăm cu o privire, Țara Israelului, acest petec de pământ, “buricul” planetei, atât de iubit și totodată atât de detestat colț al lumii.
     
După 1850 de ani, părea că Israelul s-a îngropat în uitare și legendă. Dar iată că Oasele din valea istoriei s-au mișcat întâi, apoi au “prins carne” iar în 1948 s-au ridicat la viață.
     
Va prinde oare valea aceasta a istoriei și Duh in viitorul apropiat ? Cu 700 de ani înaintea împrăștierii evreilor în cele patru vânturi, proorocii lor au descris cu două metafore întoarcerea poporului din pribegie: Norii si Porumbeii. Cei dintâi, Norii, mânați fiind de vânturile si furtunile istoriei, au fost împinși spre Tară. Iar cea de a doua categorie, respectiv porumbeii, mânați de dorul după “porumbar”, dorul de casă, care este simțământul evreului rătăcitor în căutarea acceptării și siguranței, i-au adus acasă.
     
Evreii însă nu au găsit încă pacea în Țara lor. Planul este în progres, oasele s-au mișcat, s-au adunat, au crescut pe ele mușchii și pielea. ” Măslinul a înmugurit” dar Duhul încă plutește pe deasupra apelor învolburate ale Istoriei.
“Ziceți fraților voștri ”Ami” și surorilor voastre Ruhama.” Osea 2  

 Pornim de la Hermon spre sud de-a lungul graniței cu Siria si Iordania, călătorim pe Înălțimile Golan. În câmp deschis, observăm tancuri singuratice, cu turela orientată nord est și nu greșim când le bănuim gata de luptă. Imaginea coloșilor de oțel la granița cu Siria, sugerează fragilitatea ancestrală a țării. Dușmanii ei au rămas la fel de determinați să o “spulbere” de-a lungul acestor ultimi 3000 de ani.
     
În dreapta noastră, Emek HaBakha, Valea Lacrimilor, locul unde pe Înălțimile Golan s-a petrecut ...... minunea.
   
 Ziua de 6 Oct 1973 era Ziua Ispășirii, Yom Kippur, cea mai sfântă zi din calendarul Israelului, nouă națiuni Arabe atacă Israelul care era în repaus total în acel Sabat Sabaton.
În zona Canalului de Suez 500 de soldați evrei erau amenințați de Armata Egiptului cu un efectiv de 80.000. Aici pe înălțimile Golan, Siria atacă cu 1400 de tancuri armata israeliană care are în dotare 150 de tancuri.
   
Avigdor Kalhani comandantul Unității de tancuri ordonă celor ultime 7 tancuri funcționale să rămână pe poziție, să reziste. Moralul le era dărâmat, situația disperată.
     
Timp de patru zile soldații israelieni au rezistat. Soldații sirieni aveau la ei haine civile, ofițerii lor i-au instruit să se infiltreze în Țară și să ocupe toate orașele importante din Galileea.

Sinagogile din Israel erau ticsite de credincioși, evreii strigau cu disperare după Ajutorul lui Yehova. În a treia noapte pe Înălțimile Golan Artileria siriană a început un baraj de foc împotriva pozițiilor evreiești care erau aproape să își epuizeze muniția. În noaptea respectivă tancurile siriene au ocupat poziții de-a lungul graniței ce a fost trasată după războiul din 1967. Se lumina de ziuă, părea a fi ultimul răsărit de soare pentru Israel.
     
Cele câteva tancuri israeliene (4 -7) erau încă în poziție de apărare. Tancurile siriene au ajuns la tranșeele antitanc de la frontiera; dar dintr-odată, spre uimirea soldaților Israelieni, soldații sirieni au ieșit din tancuri și au luat-o la fugă în direcția opusă graniței...
     
S-a întâmplat ceva in tabăra sirienilor? Este incredibil soldații și ofițerii fug, se îndepărtează de graniță!!! ... La sfârșitul războiului când serviciile de contrainformații Israeliene au intervievat un prizonier ce era ofițer de informații sirian, a fost întrebat: “De ce nu ați trecut linia Golanului?” Răspunsul lui a fost; “Mulțimi de ființe în alb erau de-a lungul liniei de graniță. Ne se strigau, opriți-vă! Și ne-am oprit.”
     
C.S. Lewis, spune că Minunile au loc numai pe câmpurile de misiune, la limita imposibilului, numai acolo unde nu mai sunt alte șanse. Ca să vezi o minune trebuie să fii geografic acolo. “Dacă nu ai casa lângă gară, trenul nu iți trece pe la fereastră niciodată.”
     
Noi! formația de drum. Mai jos tot noi care vom fi împreună în aceasta “Aventură” Marcel Trutza, conduce mașina, Daniel Blaj (gazda noastră) îl conduce pe Marcel, (ei nu se văd). Mieluța Blaj este „sora Marta” (nici ea nu se vede) e acasă pe muntele Carmel, de vreme ce “corbii lui Ilie” nu ne cunosc, doar ea ne cunoaște aici in Țara lui Israel .De la stânga la dreapta Matilde, Rodica si Liana – ele sunt “surorile Maria” ascultă si privesc. Eu, în portbagaj (un bagaj deci), am un loc amenajat special, am Biblia si Dicționarul Biblic ca să pot identifica și spune pentru toți, istoria locurilor pe care le străbatem. Călătoria devine extrem de interesantă în acest fel.

Cu Daniel Blaj, gazda noastră,  de operă ajuns misionar în Israel, este imposibil să stabilim un plan “legalistic”. Vorbește foarte des la telefon și mă uimește cu câtă ușurință “sucește” din română în evreiește sau din engleză în germană.

Florian Guler, Detroit
(VA URMA)

 

 

Diverse

Mesajul de Paști al Președintelui TRUMP

on 16 Aprilie 2020

10 aprilie 2020 ora 12:09 PM (ora locală)PREȘEDINTELE:„Vă mulțumesc foarte mult...

Alegeri pentru Parlamentul României - 2020

on 02 Aprilie 2020

Cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate, ca...

CRIZA COVID-19 - Prelungirea VIZEI DE ȘEDERE ÎN SU...

on 19 Martie 2020

Toți cei interesați puteți accesa acest site unde veți găsi formularul și instru...

Permisul de conducere international

on 19 Martie 2020

Tipul de permis de conducere care se poate folosi în România dacă conducătorul a...

Pensionari români scutiți de impozit

on 18 Martie 2020

La primul forum media organizat de publicația RomanianTimes, sâmbătă 8 februarie...

O transformare tăcută dar puternică a SUA cu efect...

on 18 Martie 2020

Când președintele Statelor Unite Donald J. Trump amintește realizările de la pre...

Meditatii crestine

Camera de sus - Cina Domnului cu ucenicii Săi

on 25 Martie 2024

 „Învățătorul îți zice: „Unde este odaia pentru oaspeți, în care să mănânc Paște...

Recenzia cărții Birul Cezarului și dreptul lui Dum...

on 23 Februarie 2024

Așa cum mi-am format obiceiul să-mi ridic poșta din căsuța poștală a casei în ju...

Semne ale vremurilor: Israel - „Never Again!”

on 21 Ianuarie 2024

La această rubrică de peste 20 de ani am scris și scriu ori de câte ori apar eve...

Înălțimile Golan și Ispitirea Domnului

on 21 Ianuarie 2024

„Au dat fiilor lui Gherşon dintre familiile leviţilor: din cealaltă jumătate a s...

Câmpul păstorilor din Betleem

on 21 Decembrie 2023

În ținutul acela, erau niște păstori care stăteau afară, în câmp, şi făceau de s...

Lansare de carte - BIRUL CEZARULUI și dreptul lui...

on 22 Noiembrie 2023

IntroducereStudiul de față este rezultatul dorinței de a clarifica această porun...

Orașe SUA

Vizita ambasadorului României în statele americane...

on 25 Martie 2024

Întâlniri cu comunitățile de români și întrevederi cu oficiali ai celor doua sta...

ISRAEL… Note de Drum (6)

on 24 Martie 2024

Ierusalim: Muntele Măslinilor, Grădina Ghetsimani, Pârâul Chedron, Cetatea, Via...

ISRAEL… Note de Drum (5)

on 23 Februarie 2024

Haifa – Marea Galileii Pornim la drum, de la Haifa, spre Marea Galileii. Caperna...

Lumina si culoare-interviu cu pictorul Timisoarei,...

on 23 Februarie 2024

“Arta te face mai bun, iti curata spiritul si te inalta spre divinitate…” ~ Seba...

ISRAEL… Note de Drum (4)

on 21 Ianuarie 2024

De la Ierusalim la Beer Sheeva și Muntele Carmel De la Ierusalim suntem pe drumu...

Părinții Americii - Alexandru Hamilton

on 21 Ianuarie 2024

“Nu ma astept niciodata la un lucru perfect de la un om imperfect.” ~ Alexandru...

Cultura

Sosirea Regilor României la Frasin

on 25 Martie 2024

În așteptarea minunilor, prințesă în regatul copilăriei Am pășit pe urmele regil...

Idolul politicos al Bisericii

on 25 Martie 2024

In ultimii 3 ani am gandit si interactionat pe marginea intrebarii despre cum a...

Limba de cultură, ethosul și înstrăinările

on 23 Februarie 2024

I. Destinul ultimului mohicanO temă fascinantă: jocurile copilului și ethosul tr...

Marmota pare simpatică dar nu ajută sufletul

on 23 Februarie 2024

Pana sa ajung in partea asta de lume nu am stiu de Ziua Marmotei. Stiam despre a...

Geniul : între mistică, legendă și victimele mitul...

on 21 Ianuarie 2024

Evocarea lui Mihai Eminescu la Ziua Culturii Naționale invită la numeroase itine...

Crize si binecuvantari

on 21 Ianuarie 2024

Crize si binecuvantari. Acestea sunt coordonatele reale ale vietii multora dintr...

Politica

Israel - în război de apărare pe trei fronturi

on 20 Octombrie 2023

O situație fără precedent, în Israel, când cel de-al 37-lea guvern era într-o pe...

Ținta FEM: Fără carne și lactate, mai puține haine...

on 24 August 2023

Semne ale vremurilor sunt evenimente unice ale zilelor noastre cu corespondență...

Semne ale vremurilor din urmă – SEMNE în SOARE

on 28 Iulie 2023

Semne ale vremurilor din urmă sunt evenimente unice ale zilelor noastre cu cores...

Inteligența Artificială folosită să predice, să re...

on 23 Iunie 2023

Semne ale vremurilor din urmă Semne ale vremurilor din urmă sunt evenimente unic...

Semne ale vremurilor din urmă

on 23 Martie 2023

Am scris și altădată că nu vă voi prezenta vremuri din urmă ci SEMNE ale vremuri...

Votul tău este foarte important pentru America

on 27 Octombrie 2022

Suntem din nou în fața unor decizii care ne vor afecta pe noi și familiile noast...