"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel


Niveluri de poezie și niveluri de război

Iată o carte nouă, intitulată Somnul de frumusețe al civilizației - Cartea prizonierilor de război, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2024. Volumul - meditând la condiția umană și rostul libertății într-o lume a războaielor - a fost lansat la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus (B2 Romexpo), Ediția 31, ce s-a desfășurat la București, în intervalul 4-8 decembrie. Cartea este deja disponibilă în rețelele unor librării: Casa Cărții de Știință, Libris, Delfin, One Distribution, Cărturești, precum și online. Anul acesta s-au împlinit 30 de ani de când a fost inaugurat Târgul Gaudeamus.

În amintirea lui Nicolae Manolescu

Școlile bune și biblioteca, volumele citite insațiabil sau revista de literatură: acesta a fost decorul vital și peisajul meu natural. Am crescut cu România literară și cu ferestrele pline de cărți.


Trei Doamne ale Culturii Române și o carte omagiind Ziua Limbii Române

Cu prilejul celebrării Zilei Limbii Române, a apărut, la Editura NAPOCA STAR din Cluj, volumul meu intitulat CANTUS, Versiunea englezească de / English Version by MICHAELA MUDURE, Design copertă: Dinu Virgil - Ilustrație copertă: Tabloul Adolescenta cu pisica de MARIANA BOJAN.


Nu te lăsa manipulată, precum - în fabulă - țapul păcălit de vulpe! (ultima scrisoare a Ecaterinei Bălăcioiu către fiica sa, Monica Lovinescu).


În mai 1958, mama Monicăi Lovinescu, Ecaterina Bălăcioiu, era arestată, iar nouă luni mai târziu – condamnată la 18 ani de temniță grea. La 9 ianuarie 1960, în închisoarea unde era încarcerată aceasta, autoritățile obțin sub teroare psihică și morală de la mama Monicăi, Ecaterina Bălăcioiu, o scrisoare către fiica sa. Este scrisoarea de mai jos.

                                    
Oameni și cărți, sub dictatură

Sub dictatură, oamenii care te formează sunt de două feluri: cei oficiali și cei prigoniți. La fel, cărțile care te formează sunt de două feluri: cele oficiale și cele interzise. Dihotomia dintre cele două tărâmuri – cel oficial și cel interzis – devine, pentru cetățeni, o regulă a schizoidiei de supraviețuire. Una declari public, dar cu totul alta crezi cu adevărat. Nu este o maladie psihică, ci un sindrom psiho-social strategic, de adaptare la mecanismele totalitare printr-o conduită de protecție pe care o adoptă ființele inteligente și morale.

Epidemiile de ciumă și războaiele îi iau întotdeauna pe oameni prin surprindere, spunea Albert Camus. După o sută de ani, din nou, tocmai am făcut cunoștință cu pandemia covidiană – o nouă ciumă –  iar focarele de război se întețesc, și tot ca o ciumă, în partea noastră de lume. Europa pare că fierbe, iar filiera războiului urcă magmatic pe fibrele ei atât de disparate, ce erup violent, ca surse de controverse inepuizabile. Și totuși, oamenii încă par surprinși, încă nu vor să creadă... sau preferă, din ignoranță, să recurgă la drogul iluziei...

La 110 ani de la nașterea lui Saul Steinberg (15 iunie 1914 Râmnicu Sărat – 12 mai 1999, New York)

La celebrarea zilei de naștere a lui Norman Manea (n. 19 iulie 1936, Suceava, Bucowina)

Moto: Războiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranța este putere (Orwell. 1984)

Dintotdeauna am fost europeană. Chiar și atunci când Europa a refuzat să susțină Procesele Comunismului, cerute cu îndreptățire de Est. Știam că lucrurile lăsate neterminate după al doilea război mondial (re)devin muniție grea pentru cel de al treilea. Dar Europa nu dorea să piardă avantaje, să intre în conflict cu Rusia, pe atunci URSS, sau să piardă gazul ieftin și afacerile specifice.

Bucovina (I)

Moto: a trăi - a fi nici aici, nici acolo

în orașul meu de suflet, am scris “Te iubesc”
pe Monumentul Ostășesc ridicat pe Strada Regina Maria,
am înconjurat de zece ori Monumentul Unirii
înainte de a fugi în patria mamă,
am recitat Viribus Unitis, am zburat pe acoperișuri

Trecutul nu mai luminează viitorul iar spiritul îşi croieşte drum prin beznă.
(Alexis de Tocqueville)


Războaiele izbucnite în Ucraina și Orentul Mijlociu în ultimii doi ani au afectat puternic scena noastră politică. Fragilitatea românească internă ieșită la lumină primejduiește în mod fatal democrația, favorizând (și desăvârșind) exercițiul restaurațiilor totalitare, ce îi conjugă dintr-o dată pe Ceaușescu și Putin.