"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Ce este Rugaciunea? Rugaciunea este o intrare a omului in legatura cu Dumnezeu cel viu, care este peste tot, si care lucreaza ne-ncetat la mantuirea noastra. Este vorbirea sufletului cu Dumnezeu, strigatul omului dupa ajutorul harului divin, lupta pentru dobandirea iertarii pacatelor, cerere pentru dobandirea mantuirii, cantecul multumirii si maririi lui Dumnezeu.    Starea sufletului pe care multa lume o cauta, pe care multa lume o are se lasa greu descoperita. Pacea reala si profunda a sufletului tine de cele mai inalte culmi ale realizarii spirituale si este precedata intotdeauna de aparitia virtutilor nobile cum ar fi: smerenia, dragostea, credinta, bunatatea etc.

 

In general, rugaciunea consta intr-o chemare sincera, intr-o plangere, un strigat  sau o cerere de ajutor realizata intr-o stare de umilinta. Desigur, putem realiza rugaciunea si ca o cerere pentru altcineva. Uneori rugaciunea este acea inaltare a finite noastre, a sufletului si a mintii catre Dumnezeu.

Fiintele simple si pline de puritate simt cu usurinta, in timpul rugaciunii acea stare inefabila, de comuniune cu Dumnezeu ori de cate ori il cheama intr-un mod spontan si natural. Dumnezeu este intotdeauna prezent si foarte aproape fata de cei care il iubesc sincer si cu toata fiinta lor.

Insa Dumnezeu pare a se ascunde de acela inchistat sufleteste, a carui inima nu simte dragostea, care nu stie sa inteleaga decat la nivel intelectual. Gandul steril si cuvantul lipsit de simtire sunt aproape ne putincioase. Ele nu il pot descrie si nici nu il pot face perceptibil simtirii noastre pe Dumnezeu.

Cea mai inalta expresie a rugaciunii este acel elan inaltator, spontan si intens plin de dragoste, ce depaseste ratacirea si intunecarea inteligentei.