"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

A ramas unul din evenimentele de referinta ale istoriei.

In anul 1936 Jocurile Olimpice au avut loc in Berlin. Adolf Hitler intentiona ca in toate competitiile sa arate lumii suprematia rasei albe, trimful arianismului. Liderul german dorea sa faca din sport o alta platforma pentru  promovarea ideologiei sale.

Evenimentele insa au avut un alt curs. Un atlet de culoare in echipa USA, Jesse Owens, a invins atletii germani in 4 proble castigand 4 medalii de aur.

Intr-un context contemporan in care raul social se perpetueaza pe motiv etnice, rasiale – evenimentul din 1936 este bine de reamintit. Cu totii acceptam faptul ca natiuni precum cea americana si canadiana au fost construite pe elemente multirasiale din familii de emigranti. Acest fundament este insa erodat prin actiuni in care ura si defaimarea sunt larg raspandite.

Cu cateva minute inainte de recentul tragic eveniment din El Paso, Texas, a fost postat pe internet un document despre care autoritatile sustin ca ar apartine autorului masacrului. “Acest atatc este un raspuns la invazia hispanica din Texas. Eu imi apar tara in fata fenomenului de substituire culturala si etnica ce are loc. Fortele politice si economice conspira impotriva americanilor…Multi oameni cred ca lupta pentru recastigarea natiunii americane este pierduta. Batalia pentru recastigarea Europei si Americii este abia la inceput. Sunt onorat sa fiu printre primii ce ajuta la recuperarea tarii de la distrugere.”

Astfel de idei nu vin de niciunde. Autortul crimelor de la El Paso declara ca a citit “The Great Replacement” scriere ce l-a motivat in acest atac. Autorul acestei carti este francezul Renaud Camus. Cartea apartuta in 2012 abordeaza fenomenul revesibilitatii natiunilor cu aplicatii directe asupra recuperarii Europei din infleunta si dominatia imigrantilor de culoare. Camus crede ca toate tarile occidentale trec prin acest process al inlocuirii populatiei in defavoarea rasei albe. Ideile sale au capatat credibilitate si prin promovarea lor in diferite canale media.

Intersant este faptul ca cercetarile demografice nu sustin ideile lui Camus, punctand faptul ca ideologia marii inlocuiri este distorsionata si nu reflecta realitatea. Intr-un studiu realizat de Pew Research Center se estimeaza ca numarul de musulamni in Europa este sub 5% iar in 2050 ar putea atinge valoarea de 14%. Cel care a tras cu arma in El Paso – precum si alti ucigasi – vad in imigranti pericolul major pentru cultura si modul de viata nord-american.

Din nefericire ideile lui Camus au inspirat numeroase alte acte de agresiune in ultimii ani - fie ca s-au intamplat in Christchurch/New Zealand, in Pittsburgh/USA anul trecut in October sau recent in sinagoga din Poway, California.

Niciunul din cei care comit astfel de acte nu se pot defini in termenii valorilor crestine. Ceea ce cred si ar trebui sa manifeste crestinii este exact in directie opusa ideologiei inlocuirii rasiale.

Ed Stetzer declara: “…rasismul, suprematia albilor toate aceste idei nu au niciun suport in Crestinism. Crestinii se inchina la un Dumnezeu intruchipat intr-o persoana cu pielea maslinie, un evreu din Orientul Mijlociu. Rasismul nu este doar un alt pacat este o prostie pentru oricine se identifica cu valorile crestine...”

Biblia este limpede in mesajul ei: “Să nu-l asupreşti pe străin şi să nu-i faci rău, pentru că şi voi aţi fost străini în ţara Egiptului.” (Exod 22:21); “Străinul să fie privit ca un băştinaş între voi; să-l iubiţi ca pe voi înşivă, căci şi voi aţi fost străini în ţara Egiptului. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.” (Levitic 19:34). “Când Te-am văzut noi străin şi Te-am primit între noi, sau gol şi Te-am îmbrăcat? Şi când Te-am văzut noi bolnav sau în închisoare şi am venit pe la Tine?! Iar Împăratul le va răspunde:– Adevărat vă spun că, ori de câte ori aţi făcut aşa unora dintre cei mai neînsemnaţi dintre aceşti fraţi ai Mei, Mie Mi-aţi făcut!” (Matei 25.38,40).

Modul in care ii tratam pe straini este modul in are il tratam pe Isus.

In canalele media va aparea in scurt timp o alta tragedie comparabila poate cu cea din El Paso sau Dayton. Puterea si speranta de a trece mai departe si prin viitoarele incercari vine de la Dumnezeu in care ne incredem si pe care Il slujim. El ne-a promis ca nimic nu ne poate separa de dragostea Sa – nici moartea, nici viata, nici ingerii, nici demonii nici o alta parte a creatiei (Romani 8.38,39) – noi nu suntem niciodata prea departe sa fim atinsi de harul Sau.

In loc sa ii vada pe imigranti ca un pericol, crestinii ar trebuie sa fie cei care sa ii indrepte pe acestia catre Cel care este Calea, Adevarul, Viata (Ioan 14.6). Orice imigrant ce ajunge in zona aceasta este o oprtunitate misionara pentru Evanghelie.

Daca vedem fiecare persoana pe care am intalnit-o astazi ca o mare ocazie de a promova Evanghelia atunci ii vom vedea pe oameni asa cum Tatal din ceruri ii vede. Pentru ca intr-o zi vom putea fi intaintea tronului din Ceruri “o mare mulţime, pe care nimeni n-o putea număra, din toate neamurile, seminţiile, popoarele şi limbile. Stăteau înaintea tronului şi înaintea Mielului, erau îmbrăcaţi în robe albe şi aveau ramuri de palmier în mâini.” (Apocalipsa 7.9)

In aceasta zi, toti cei ce am fost straini si calatori aici pe pamant (1 Petru 2:11) vom ajunge in final acasa (Filipeni 3.20). 

Pe cine vei aduce cu tine acolo?

 

Emanuel C. Pavel, Vancouver BC Canada