"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Avem sansa in aceste zile sa invatam lectii solide despre viitor. Unele dintre ele le gandeam sau enuntam doar intr-o forma ipotetica, sau abstracta. Alte lucruri nu credeam va se for dezvolta asa de rapid sau violent. Valul industrializarii inceput inca din secolul trecut a dus la cerfiticarea unui nou zeu numit stiinta. Profetii lui sunt oamenii de stiinta, cercetatori care prin ipotezele lor fac judecati de valoare.

Ipoteza poate fi un adevar sau nu. Dar azi poti fi apreciat, judecat pe baza unei ipoteze si a unui calcul statistic mai mult decat printr-o matrice a unui adevar demonstrat in cursul umanitatii. Nu sunt impotriva cunoasterii iar domeniul cercetarii stiintifice imi este aporape prin meseria de fiecare zi. Cu toate acestea nu pot a nu fi retinut fata de anumite teorii ce sunt accentuate in vremea acesta cu iz de adevar total. Oricine controleaza enuntul stiintific, controleaza in present masele de oameni si tari.

Situatia actuala cu COVID-19 ne-a ajutat sa vedem ca stiinta nu poate rezolva totul, deoarece se bazeaza pe observatia umana, iar oamenii sunt limitati. Metoda stiintifica prin definitie este un rationament inductiv - oamenii de stiinta colecteaza cat mai multe date si pot efectua cat mai multe teste si apoi extrag inductii logice din aceste date. Dar, prin definitie, rationamentul inductiv nu se poate dovedi cu certitudine. Este posibil sa nu avem suficiente date sau pot exista alti factori implicati pe care nu i-am vazut inca si care s-ar putea ca ceva mai tarziu sa intre în situatie. Astfel putem trage concluzii gresite din cauza propriilor noastre limitari. La sfarsitul zilei, stiinta este pur si simplu o serie de presupuneri educate si uneori, din lipsa de suficiente informatii putem tragem concluzii gresite.

Democratia este in vremuri ca acesta un produs de lux ce depinde de prosperitatea unor corporatii. Cum properitatea acestora va fi afectata se poate aluneca usor spre dictatura – in varii forme. Si cu toate asta nu e nimic nou…

În Cartea 1 Împarati capitolul 22 vedem ca  regele Ahab a avut de luat o decizie. Regele Siriei ii promisese faptul ca ii va reda stapanirea peste cateva orase pe care i le luase dar dupa 3 ani nu se intamplase nimic. Ar trebui Ahab sa considere asta un afront si sa declare razboi Siriei? El a cerut sfaturi de la patru sute de profeti falsi, care toti i-au spus sa mearga la lupta. Au fost convingatori, folosind metafore  biblice, entuziasm si unitate. Dorind a fi sigur ca face cea mai buan alegere a mai cerut sa consulte si un alt profet ce nu facea parte din “popularii 400”, si a trimis cu reticenta sa afle sfatul unui profet pe nume Micaia.

Nu stim nimic despre Micaia înainte sau dupa acest episod, dar imaginati-va scena în care a fost chemat. Mesagerul care l-a adus înaintea lui Ahab i-a spus ca ar trebui sa fie de acord cu profetii falsi daca stie ce este bine pentru el. Cand Micaia a intrat în camera, erau doi regi în toata frumusetea si puterea lor(erau pe val cum se spune la Bucuresti) si patru sute de profeti, toti spunand ca Ahab va învinge daca va merge la lupta. Simteai in aer presiune pentru a fi de accord cu ei, de a te conforma.

Cu toate acestea, Micaia a spus exact ce i-a spus Dumnezeu. I-a spus lui Ahab sa mearga în lupta, dar i-a spus ca va pierde si ca va muri. Acest mesaj a avut un cost pentru profet. A fost lovit în fata de unul dintre profetii falsi si a fost trimis la închisoare avand zilnic o portie de mancare foarte mica. Mesajul sau a fost ignorat, chiar daca s-a împlinit. Micaia este o imagine a felului în care trebuie arata fidelitatea fata de Dumnezeu într-o circumstanta dificila.

Cartea biblica 1 Regi mai contine astfel de situatii. Ilie s-a confruntat cu toti profetii lui Baal de pe varful muntelui Carmel (capitolul 18). Omul fara nume al lui Dumnezeu a vorbit împotriva lui Ieroboam la o ceremonie oficiala (capitolul 13). În fiecare caz, cei care detineau adevarul erau batjocoriti, erau în minoritate si mentinerea loialitatii fata de Cuvantului lui Dumnezeu a avut un cost.

Cred ca multi dintre noi putem relationa la astfel de situatii in vremuriel actuale. Încercati doar sa spuneti cuiva ca sunteti crestin. În cel mai bun caz, ati putea primi întrebari politicoase. În cel mai rau caz, oamenii te privesc de parca ai fi balaur cu doua capete. Sau exprima convingerea ta despre avort, sexul premarital si despre faptul ca Dumnezeu a creeat lumea  si mai toti oamenii vor crede ca ai iesit din Evul Mediu, ca esti un retrograd fatarnic si insensibil. Cu siguranta crestinismul nu mai este ceva popular azi.
Cu toate acestea, adevarul nu este decis de popularitate. Poti avea dreptate si majoritatea poate gresi, asa cum a avut Micaia. Stiu o atfel de pozitie nu este usoara. De asta foarte multi cad in compromis. Parca nimeni nu mai vrea sa fie David împotriva Goliatului contemporan, chiar daca suntem convinsi ca David va castiga în cele din urma.

Cand simtiti greutatea numerelor statistice împotriva convingerii tale si vezi ostilitatea clara a mediului socio-politico-cultural, aminteste-ti ca esti primul care trece prin asta. Profetii din 1 Regi, ucenicii lui Christos din Imperiul Roman si alti nenumarati credinciosi au fost în aceasta pozitie.

Nu esti singur acum. Stiu ca nu este usor sa inveti sau sa lucrezi intr-un mediu ostil. E ca si atunci cand in intreaga ta familie esti singurul crestin. In aceste momente este important sa nu uiti ca ai  si alti frati si surori ce trec prin aceleasi situatii (diferite ca intensitate) ca si tine. Nu esti singurul care crede ceea ce spune Biblia si încearca sa o traiasca. Dumnezeu a fost bun a mentine adevarul print-o ramasita. Asa a facut-o întotdeauna.

Nu masurati adevarul în functie de popularitate. Au fost momente cand marea majoritate a culturii era convinsa ca soarele se învarte în jurul pamantului sau ca sangerarea oamenilor cu lipitori vindeca tot felul de boli. Daca sunteti crestin, exista o multime de dovezi care sustin ceea ce credeti. Avem Cuvantul lui Dumnezeu care este adevarat în toate culturile. Avem dovezi istorice care sustin ceea ce spune Biblia. Si avem Duhul Sfant care ne încurajeaza în slabiciunile noastre si ne îndreapta spre Domnul Isus Christos.

Stai ferm! Si asta va trece.

Emanuel C. Pavel – Vancouver B.C., Canada