"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Asta va si imi doresc pentru noul an.

Pentru a gandi bine, mintea noastra are nevoie de un antrenament bun, regulat. Lucrul acesta nu se va intampla pur si simplu citind carti. Una dintre realitatile dezamagitoare pentru vremea noastra este ca oamenii par sa considere cunoasterea drept o virtute in sine. Citirea cartilor despre teologie si viata crestina este automat considerata o practica virtuoasa.

Dar cred ca nu este neaparat asa. Nu ma intelege gresit – imi place sa citesc despre tot si toate. Oamenii pot avea cunostinte reflectand nuantat faptul ca ei sunt facuti dupa chipul unui Dumnezeu atotstiutor. Cunoasterea nu exista „acolo”, ca un fruct bun de smuls din paginile cartilor. Cunoasterea nu este un scop in sine si aplicarea acelei cunostinte face ca ea sa fie un act de virtute sau viciu. Spun toate acestea pentru ca una dintre cele mai grave greseli pe care le putem face este sa credem ca ne dezvoltam spiritual doar pentru ca citim continut spiritual. Avem nevoie de mai mult decât atât. Formarea spirituala, care include formarea mintii noastre, are loc atunci când inlocuim in mod obisnuit minciunile cu adevarul, verificand totul in paradigma lui Dumnezeu.

Putem avea un folos real din orice informatie auzitia sau citita doar in masura in care decantam adevarul ce il contine si ne delimitam fata de minciuna. Autorul si cel ce instrumenteaza minciuna in orice fel si sub orice forma este diavolul - conform descrierii pe care o face Domnul Isus (Ioan 8). Când diavolul minte, el vorbeste „limba sa materna”. In greaca, se spune ca vorbeste „despre el” sau „despre sine”. Ideea este ca inselaciunea nu este doar o alegere de comportament pentru Satan ci face parte din natura lui. Inselaciunea este limba sa materna. Interesant ca Satan instrumenteaza si Adevarul pentru a fabrica minciuni. Si in acest moment apare greutatea pentru noi.

In Biblie gasim trei pasaje emblematice in care caracterul diavolului este afisat deplin (Geneza 3, Iov 1–2 si Matei 4:1–11). In fiecare dintre aceste pasaje, Satan incearca sa-i faca pe dusmanii sai sa creada ca exista ceva sub cuvintele lui Dumnezeu. Intr-o parte incearca sa ii transmita omului ca Dumnezeu incearca sa ascunda ceva, tinându-te legat de niste principii ciudate. In alta situatie chestioneaza identituatea lui Isus ispitindu-L sa faca ceva ce era un non-sens. “Vei sti cu adevarat cine esti prin experienta, nu printr-o proclamatie divina”. Satana incearca sa ne faca sa credem ca nu exista liberatate sub providenta lui Dumnezeu, ca exista rautate sub mila Sa.

In fiecare caz, Dumnezeu exprimase deja ceea ce Satan dorea sa mentioneze omului. Dumnezeu i-a spus lui Adam si Eva ce s-ar intâmpla daca ar mânca din fructul interzis. Dumnezeu i-a spus lui Satan ca Iov este „un om fara prihana si drept, care se teme de Dumnezeu si se abate de la rau” (Iov 1:8). Si Dumnezeu i-a spus Domnului Isus ca El este Fiul divin (Matei 3:17). Satana incearca mereu sa impinga minciunile sale printre cuvintele lui Dumnezeu. Ceea ce vrea Satana sa urmarim a fost intotdeauna acelasi lucru – autonomie fata de Dumnezeu. Aici ne indruma intotdeauna limba sa materna a inselaciunii. Sarpele a venit la Eva cu o idee simpla dar problematica pentru capacitatea omului de a intelege: Dumnezeu nu este atât de bun sau atât de intelept pe cât pretinde ca este. El te tine in necunostinta. Daca te eliberezi de sub legatura cu Dumnezeu si te asociezi cu mine, vei fi mai bine. Minciuna din Geneza 3 este minciuna sablon din spatele tuturor inselatoriilor. Inselaciunea  este si a fost intotdeauna dubla: in primul rand sa ne dorim autonimie fata de Dumnezeu si apoi sa redefinim binele si raul pe baza vocii din capul nostru si a inclinatiei inimii noastre, si nicidecum a ne increde in Cuvântul iubitor al lui Dumnezeu.

Daca Satana te poate insela sa te indepartezi pe cont propriu (adica sa ai autonomie), departe de Dumnezeu si de poporul Sau (care isi conduc viata dupa Cuvântul Sau), atunci te va avea pe de-antregul pentru el.

De ce vrea Satan atât de mult sa fim “liberi”? Diavolul ne vrea coechipieri in marsul sau spre pierzare. Daca te poate face sa te desprinzi de poporul lui Dumnezeu, el are o sansa clara sa te distruga. El asta vrea: moartea ta. Poate parea dramatic, dar acesta este adevarul. Vrea ca eu si cu tine sa devenim nume de succes pe lista lui.

Diavolul este la fel de constient de nevoia noastra de comunitate, de socializare, de partasie si face orice sa ne scoata din legatura cu cei credinciosi. Inselaciunea lui duce la autonomie, ceea ce duce la izolare, ceea ce duce la moarte. Aceasta este pe scurt strategia de joc a lui Satan. Se manifesta in milioane de moduri in fiecare dintre vietile noastre, dar structura este identica in fiecare caz. Deosebirea adevarului de minciuna nu trebuie sa aduca confuzie in viata celui credincios intrucat daca limbajul matern al lui Santan este minciuna, cei credinciosi au o alta limba nativa acum. Limba nativa a harului, un limbaj dintr-o alta Imparatie. Este limbajul adevarului care a fost dat fiecaruia dintre noi direct de pe buzele lui Dumnezeu.

Mijloacele harului lui Dumnezeu in rugaciune, citirea Bibliei, partasia si inchinarea privata/in familie, toate lucreaza impreuna pentru a ne oferi structura folosirii mintii noastre intr-o directie benefica. Unul dintre lucrurile pe care le putem face pe masura ce intram in noul an este sa ne angajam din nou sa profitam de oportunitatile care ne sunt oferite de Christos Domnul si Biserica Sa pentru a face aceasta lucrare impreuna ca o familie construita pe iubire si adevar.

Emanuel C. Pavel, Vancouver BC, Canada