"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Pana sa ajung in partea asta de lume nu am stiu de Ziua Marmotei. Stiam despre animal ca e din specia rozatoarelor si ca orice om de oras stiam ca rozatoarele nu sunt bune la casa omului. Cand am inteles ca marmota poate da starea vremii mi-a sunat a superstitie hazoasa. Si cum lumea trebuie sa se distreze, in primele zile ale lunii Februarie este un maraton de prezentare a filmelor sau documentarelor in jurul zilei marmotei.

Ce se spune in ele? Daca marmota iese din groapa si isi vede umbra, inseamna ca vor mai fi inca sase saptamâni de iarna. Marmota vorbeste de iarna si nu de China, Rusia, Trump sau Ucraina. Pentru 2024 am gresit animalul nu?

Acum cativa ani o mare retea de televiziune a rulat acelasi film timp de peste 12 ore consecutiv, ceea ce m-a facut sa gandesc ca mesajul in jurul marmotei trebuie sa rezoneze cumva cu inima nord-americanului. Dar care este mesajul?

Formula pare foarte simpla. Daca ai o atitudine negativa fata de toata viata atunci totul va merge prost pentru tine. Asadar schimba-ti atitudinea si actiunile intr-o perspectiva pozitiva asupra intregii tale vieti si vei fi o persoana plina de fericire si bucurie. Adica vei trai „fericit pentru totdeauna” ca in basmele lui Petre Ispirescu (cine nu il stie pe autor sa ramana la marmota).

Filosofia e simpla si toata lumea o poate intelege imediat. Schimba-ti atitudinea si actiunile care deriva din ea, apoi poti avea o viata fericita. Deci, cum functioneaza formula? Dispretuieste-ti munca, dispretuieste oamenii, dispretuieste chiar si micile fapturi ale lui Dumnezeu, precum o marmota si vei fi nefericit. In celebrul film, actorul principal (Bill Murray) a fost ales perfect pentru acest rol. In timp ce arata nefericit, ignora un biet batrân cersetor de strada, apoi dispretuieste un vechi prieten de liceu. El refuza nepoliticos oferta unei doamne dragute de a servi cea mai buna cafea. Totul culmineaza cu dispretul fata de sarbatoarea plina de bucurie a unei mici comunitati. Aceste atitudini rele favorizeaza actiuni mai grosolane. El insala o tânara naiva mintind despre o perioada comuna petrecuta in liceu. Apoi o ademeneste spre imoralitate sexuala. Planuieste si comite un jaf de banca, fura o masina, pune in pericol viata multora.

Pana aici pelicula demonstreaza bine ceea ce Biblia spune clar ca „din inima ies problemele vietii”. O atitudinea proasta duce invariabil la un comportament imoral. O inima rea conduce spre o viata mizerabila si devine atât de rau incât face eforturi pentru a-si lua viata. Conduce o masina spre o prapastie, apoi paseste direct in calea unui camion in miscare. Chiar sare din vârful celei mai inalte cladiri din oras si se electrocuteaza in cada. Dar nu poate reusi sa-si distruga viata. In fiecare dimineata se trezeste din nou pe 2 Februarie.
Pe nebagate de seama, adevarul iese la iveala inca o data. Intrebarea 19 din catehismul copilului enunta simplu, profund: „Sufletul tau traieste cat traieste si trupul tau? “ Raspuns: „Nu, am un suflet care nu poate muri niciodata”. Nu-ti poti ucide sufletul, indiferent cât de mult ai incerca.

A doua jumatate a filmului spune o poveste diferita. „Fa doar câteva fapte bune si toata viata ta va deveni brusc frumoasa.” Idolatria totala a filmului devine evidenta atunci când eroul se declara zeu. Datorita buclei de timp in care este prins, el este capabil sa anticipeze evenimentele viitoare si astfel declara ca este un zeu. Daca poti enunta specific viitorul fara greseala, chiar si cel indepartat, trebuie sa fii Dumnezeu, nu? In viata reala, singurul mod prin care o persoana poate cunoaste in mod absolut viitorul este ca el sa il controleze.

Personajul feminin in aceasta poveste pare de asemenea a fi aproape divin. Este buna, blânda, incurajatoare, nu are defecte. Actrita distribuita in acest rol este o alegere perfecta si interpreteaza bine rolul unei persoane inocente si divine. Prin virtutile ei „divine”, ea il transforma in mod miraculos pe acest barbat decadent intr-o persoana politicoasa, sensibila, generoasa. Ea este salvatorul lui.

Odata ce eroul masculin a experimentat transformarea radicala ca o consecinta a virtutilor ei, el nu poate face decât bine. El da bani celor saraci, trecatorilor imbatrâniti. Ii viziteaza la spital si se intristeaza pentru moartea lor. Se hotaraste sa ajute alti oameni ai strazii care au nevoie disperata de mâncare si imbracaminte. Apoi el ofera unui cuplu logodit un sfat intelept. Invata sa-si iubeasca meseria. Se hotaraste sa multumeasca pe toata lumea si invata sa iubeasca orasul pe care anterior il dispretuia.

O transformare totala, o eliberare uimitoare de la un spirit cinic si irascibil. Aceasta este o transpunere culturala a unei mesaj aproape evanghelic. Numarul de oameni care s-au uitat, s-au identificat cu si s-au bucurat de aceast film este greu de numarat. Filmul confirma de fapt perspectiva lor asupra vietii.

​Ce este in neregula cu aceasta perspectiva asupra vietii umane? Oamenii de pretutindeni in North America sunt de acord ca o atitudine proasta in viata aduce rezultate proaste. Dar perspectiva biblica loveste mai adânc in natura cazuta a umanitatii. Atitudinea rea intruchipeaza pacatul – pacatul impotriva lui Dumnezeu Creatorul si a lui Christos Domnul, Rascumparatorul. Filmul comunica ideea ca a face lucruri bune cu o atitudine buna va aduce rezultate bune. Dar nici un exemplu al unei fiinte umane cazute nu are puterea de a se transforma pe sine si a deveni o persoana cu o inima curata. Nimic in afara de lucrarea miraculoasa si creatoare a Duhului Sfânt a lui Dumnezeu care are capacitatea de a schimba natura unui suflet corupt. Iertarea pacatelor care vine prin increderea in moartea sacrificiala a lui Isus Christos, Fiul lui Dumnezeu, al carui sânge a fost varsat pentru fiecare “om bun” sau pacatos poate deschide calea catre o viata transformata. Evanghelia ofera acesta speranta de transformare pentru toti oamenii. Este disponinbila de Ziua Marmotei in 2024 si in fiecare zi ulterioara.

Pur si simplu doar a deveni constient de un spirit morocanos nu va produce niciodata transformarea radicala necesara. Numai recunoasterea faptului ca fiecare pacat merita mânia si blestemul lui Dumnezeu atât in aceasta viata, cât si in cea care va veni, cu un adevarat spirit de pocainta si intristare, impreuna cu intoarcerea de la pacat si cautarea la Isus pentru iertarea totala a tuturor vinovatiilor/pacatelor poate aduce transformarea necesara. Dar atâta timp cât oamenii isi fac un dumnezeu simpatic, facil si se prezinta ca salvatori ai altor pacatosi, eliberarea de sub influenta pacatului nu se va intâmpla niciodata.

Ziua Marmotei nu evalueaza corect nici vremea si nici sufletul uman. Fie ca adevarata Evanghelie sa continue a fi difuzata tuturor oamenilor, inclusiv celor ce apartin unei culturi corupte asa cum se gaseste astazi si in NorthAmerica.

Emanuel C. Pavel – Vancouver BC, Canada