"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Am o intrebare. Pentru ca ai fost expus la varii prelegeri despre Dumnezeu, cum ai descrie Imparatia lui Dumnezeu? Ce cuvinte ai folosi? Gandeste-te o clipa inainte de a continua sa citesti. Probabil ti-au trecut prin minte cuvinte precum: Magnific! Minunat! Umitor! Putenic! Exponential. Nepamantean.

Mai tot ce se poate spune despre ceva maret, gandios. Nimic gresit. Numai ca Isus Christos m-a surpins din nou atunci cand a fost randul Sau sa ilustreze Imparatia lui Dumnezeu. Daca vei citi de exmplu in Evanghelia lui Marcu (capitolul4) vei vedea ce zice Mantuitorul Isus:
 „Un semanator a iesit sa semene...” Cum? Doar atat? Asta e cam simplut si plictisitor. Ca si cum ai spune in cultura noastra de azi: „un bucatar a pus in tigaie la prajit niste cartofi” sau „un mecanic auto rasuceste un filtru de ulei” sau „o secretara pune un top de hartie in imprimanta”. Toate acestea sunt pentru noi azi actiuni banale, lipsite de o semnificatie aparte si nicidecum spirituala. La fel, in vremea Sa, Isus vine si spune “ Imparatia lui Dumnezeu este ca un fermier care iese si planteaza o samanta”. Serios? Doar plantezi o samanta? Nu este nimic interesant in asta.

Daca continuam sa citim ce spune Christos, lucrurile devin chiar mai suprinzatoare. Te-ai astepta ca cel ce arunca samanta sa lucreze pamantul, sa il ude dimineata, sa adauge ceva ingrasamant, cu alte cuvinte sa faca toate lucrurile bune pe care un fermier ar trebui sa le faca. Dar nu se intampla asa. Semanatorul arunca samanta si apoi…asteapta.

Acest lucru ne face sa ne simtim si mai incomozi. Liderii religiosi din vremea lui Christos au refuzat clar o astfel de idee/imagine. Ei asteptau ca imparatia lui Dumnezeu sa vina din cauza integritatii lor morale. Zelotii (unul din ei a fost in grupul initial al discipolilor lui Isus) se asteptau ca aparitia Imparatiei lui Dumnezeu sa se faca in urma unei revolte populare prin care evreii sa iasa de sub dominatia romana. Noua ne place sa credem ca Dumnezeu in ceruri doar asteapta cu nerabdare ca noi sa aliniem totul potrivit unor precepte morale, sa punem totul in oridinea noastra ca apoi El sa poata aduce finalmente Imparatia Sa pe pamant.

Prin ceea ce spune Isus Christos arunca in aer aceasta teorie a activismului religios privitor la Imparatia lui Dumnezeu. Semanatorul lui nu face mare lucru. Pur si simplu arunca samanta, el isi duce viata mai departe si samanta da roade. Vine apoi recolta si fermierul nu pare sa fi facut prea multe.

De ce spune Isus ca asa este imparatia lui Dumnezeu?
Christos spune ca Imparatia lui Dumnezeu nu vine din eforturile omului. Nu poti face sa vina imparatia sau sa o opresti sa vina. Asa cum fermierul se culca, se trezeste, isi desfasoara activitati zilnice – nici macar nu ingrijeste samanta si aceasta tot creste – tot asa si cu Imparatia lui Dumnezeu. Aceasta inseamna ca imparatia, Evanghelia, contine in sine tot ceea ce are nevoie pentru a creste.

Inca nu sunt sigur ca am inteles cu adevarat ce spune Isus aici. Am invatat prin scoala si am auzit in biserici variatii ale axiomei lui Charles Finney despre apartia unei treziri spirituale - „o renastere spirituala este rezultatul utilizarii corecte a mijloacelor adecvate”. Asta e mai usor de inteles intrucat Finney spune “Daca vrei renastere, urmeaza formula…”. Si mai departe avem tot felul de aplicatii in genul: “Daca vrei sa ajungi la familiile tinere fa asta…” sau “Daca vrei sa fi relevant la studenti, fa asta….” ori “Daca vrei sa ajungi la intelectuali, fa asta….” si asa mai departe. Industrializarea crestinismului a venit in timpurile noastre prin astfel de concepte/metode. Totul este programat si ce este programat poate fi cuantificat. Alergam dupa numere care sa confirme ce buni suntem.

Dar Isus spune: „Un semanator iese si planteaza o samanta...” si lucrul acela pur si simplu creste pentru ca Evanghelia contine in sine tot ce are nevoie pentru a fi inteleasa si crezuta. Oamenii sunt convertiti prin Duhul Sfant folosind Evanghelia – dand crestere semintei.

Evanghelia nu are nevoie de excelenta mea. Nu are nevoie de perfectiunea mea sau dibacia mea retorica. Nu are nevoie sa o slefuiesc putin pentru a o face mai frumoasa si atragatoare. Evanghelia — evanghelia simpla, nealterata — este suficienta. Simplitatea este o marca regala.

Aceasta nu este o invitatie la neglijenta, la nepasare sau la a face lucruri ce pot dauna promovarii Evangheliei. Nu este nicidecum despre a sta cu mainile in san, pentru ca Imparatia lui Dumnezeu sa apara noi trebuie sa spunem Evanghelia. Trebuie sa validam mesajul Sau prin viata noastra si apoi sa il promovam catre cei din jur. Nu cred ca trebuie sa fim suficient de persuasivi pentru a aduce schimbari pana ai lasa pe cei din jur cu gura cascata. Nu mai cred ca trebuie sa avem o strategie perfecta pentru a castiga oamenii spre Imparatia cereasca. Cumva Isus spune: “Planteaza samanta. Increde-te in Domnul!”

Aceasta ilustratie folosita de Christos spune de fapt ca desi ar putea fi „plictisitoare”, sarcina noastra este doar proclamarea fidela a Evangheliei. Si samanta va creste. Poate nici nu o vei vedea cum, dar va creste. Va ajunge la punctul de recoltare. Isi va da roadele dorite la timpul lui Dumnezeu.

Emanuel C. Pavel – Vancouver BC, Canada