Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, cu membri ai echipei Ambasadei și Consulul General al României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu au efectuat o vizită de lucru în zona Portland Oregon. Programul vizitei nu a fost extins la întâlniri de lucru cu cetățenii privind serviciile consulare.
La întâlnirea cu lideri membri ai comunității românești de afaceri și a lideri spirituali (Romanian Community Business and Spiritual Leaders Meeting), am fost invitat ca reprezentant al publicației Romanian Times, și vă comunic câteva spicuiri ale întâlnirii.
Domnul Ambasador a luat cuvântul spunând printre altele: Am venit cu drag la Portland pentru a încerca sa înțeleg mai bine, la fața locului, problemele dumneavoastră, ale comunității, pentru a mă întâlni cu oficialități locale ca să le prezint aceste probleme ca și administrația locală, americană, sa fie mai conștientă de prezența diasporei și nevoile curente ale ei. Am avut întâlnire cu primarul, oficialități locale, oameni de afaceri, reprezentanți ai unor companii locale.
Pot afirma și de data asta că avem o prezență considerabilă a tehnicii americane în România. Explorarea gazelor de la Marea Neagră e un beneficiu palpabil, care în următorii 20 de ani va deveni una din cele mai mari investiții americane în Europa. Urmează a se lua decizia în următoarele luni pe baza rezultatelor cercetărilor actuale făcute. Ford și-a extins operațiunea la Craiova, avem mai multe companii din agricultură, mai nou companii în domeniu IT au venit în România, punând astfel în mișcare potențialul nostru din țară. Recent am avut 110 companii americane care au avut oportunitatea să intre în cooperare cu companii românești.
Dimensiunea intereselor diasporei, a cetățenilor români este prioritatea zero. Vechea problemă, a vizelor, e un context extrem nefavorabil de discuții. Nu e cazul să exagerăm, în promisiuni, dar actuala administrație americană are o politică pe care și-a exprimat-o public, extrem de conservatoare, în legătură cu imigrația, frontierele. Evenimentelor dramatice recente au alimentat și mai mult abordarea vizelor. Cu toate acestea, avem o oportunitate specială având o structură pozitivă de cooperare, putem spune că se va câștiga și economic prin acest lucru. Consider că ar fi și interesul american să acționeze favorabil din punct de vederea moral și economic. Acest tip de argumentare îl folosesc ori de câte ori am ocazia să mă întâlnesc cu membri ai Congresului și Administrației Americane.
Avem planuri mari în cadrul parteneriatului Americano - Român. Suntem o țară cu sentimente puternice americane, pe care trebuie să le menținem mai ales în actuala conjunctură internațională. Suntem cea mai mare țară din Europa sud-est și alături de Polonia e foarte important a vedea relațiile americane și prin această prismă.
Anul viitor împlinim 100 ani de la Marea Unire. Să fim solidari în mesaj și la nivel local. Să lucrăm împreună și pentru acest eveniment mare în istoria țării.
Pastor al Bisericii Penticostale ”Filadelfia” Portland, Vasile Cîmpean, a mulțumit organizatorilor cât și delegației și a cerut sprijinul Ambasadei cu privire la organizarea referendumului de protejarea familiei. Ambasadorul și Consulul General și-au exprimat sprijinul în organizarea referendumului, cerând și o mobilizare mai mare a cetățenilor români de participare la vot.
Domnul Consul General și-a exprimat bucuria de a fi în Portland spunând că este într-un dialog continuu cu cetățenii români din zonă prin publicația Romanian Times. Planificăm să publicăm informații de interes pentru cititori și să aducem la cunoștința tuturor celor interesați schimbările pozitive ale serviciilor pe care le oferim cetățenilor români.
Portalul econsulat.ro e cel mai modern sistem de asistență consulară. Am rugămintea ca fiecare dintre dumneavoastră să îl faceți cunoscut. E dovedit ca fiind cea mai eficientă metodă de colaborare reciprocă, e după nivelul american și adaptat la cerințele cetățenilor. Evită deplasările inutile la Consulat. Cetățeanul primește confirmarea autenticității actelor. In urma validării documentelor cetățeanul poate face programarea convenabilă și poate solicita ca documentele finale să fie trimise prin poștă la adresa de reședință.
Ne confruntăm cu distanțele mari care ne despart. Pentru a avea un oficiu consular local avem nevoie de 40 mii de cetățeni înregistrați în zona respectivă alături de consolidarea unor interese economice. Contribuția cetățenilor români la dialog e foarte importantă. Recent Ministerul pentru Românii de Pretutindeni estima la peste 10 milioane de români înafara granițelor țării.
E un interes crescător pentru obținerea unui pașaport românesc în rândul comunităților românești, și mai nou a comunităților evreiești de a-și lua cetățenia română cunoscând marele avantaj de a deveni automat cetățeni europeni. Avem tot mai multe solicitări de acte ale românilor care doresc să se retragă definitiv în România.
Lucrăm la îmbunătățirea cadrului legal de rezolvare a multor situații. Estimăm pe teritoriul American peste 1 milion de români și căutăm soluții ca ei să aibă posibilități mai ușoare de rezolvare a problemelor cu care se confruntă. România e o țară care ține la cetățeni. Noi trebui să-i sprijinim cu tot ce putem. Așteptăm sprijinul dumneavoastră de informare și totodată vă rugăm să înțelegeți că respectarea legii nu poate fi negociată.
Propunerile dumneavoastră le luăm în considerare. Avem nevoie de un schimb de informații. La adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. răspunde întotdeauna un consul, chiar consulul general și vă rugăm să ne contactați.
Păstorul Bisericii Adventiste din zona Portland, Daniel Ciobanu, a solicitat găsirea unor posibilități mai adecvate de identificare a dreptului de participare la vot și găsirea posibilităților de echivalare a studiilor din România în State.
În ce privește exercitarea dreptului de vot, e nevoie, conform legii de pașaport valabil sau carte de identitate valabilă.
Domnul Consilier, Gabriel Rotaru, de la Ambasadă a intervenit spunând că trebuie să reamintim cetățenilor că e necesar reînnoirea actelor românești și nu trebuie așteptat până la alegeri, când timpul devine foarte scurt.
Domnul Consul General a comunicat că și la votul prin corespondență trebuie sa te reînscrii de fiecare dată demonstrând autenticitatea actelor.
Referitor la educație, domnul Ambasador a subliniat că educația este parte a dialogului bilateral. În ce privește recunoașterea diplomelor, depinde și de calitatea universității care emite diploma. Lucrăm la realizarea unui acord între România și SUA în această direcție. La ora actuală trebuie respectate standardele atât în America, România și Europa.
Pastorul Daniel Ciobanu a scos în evidență proiectul Spitalului Adventist din Loma Linda de a construi un spital la Târgu Mureș și rezolvarea celor de mai sus va fi un prilej foarte bun de colaborare.
Alex Cristureanu om de afaceri din zonă, a cerut explicații cu privire la reînnoirea credit cardului de la contul de pensie. Pentru reînnoirea credit cardului care conține banii de pensie, nu trebuie ca titularul să se deplaseze în România, ci doar făcută o procură pentru obținerea noului card. Atenția trebuie acordată comunicării cu Casa de Pensii direct sau prin mandatar tot la 18 luni că titularul pensiei trăiește. Drepturile de pensie nu sunt condiționate de schimbarea cetățeniei, atâta timp când pe perioada contribuirii la Casa de Pensii respectivul era cetățean român.
Preotul Florentin Gabriel Agoston, de la Biserica Ortodoxă ”Sfânta Maria” din Portland a subliniat referitor la pensie necesitatea obținerii unui Certificat de Viață, în cazul că pensia a fost suspendată, și că există posibilitatea ca banii de pensie din România să fie virați direct într-un cont personal de bancă din America. Dânsul a întrebat când se va trece la durata pașaportul românesc de 10 ani? Domnul Ambasador a comunicat că este o propunere și interesul este de ambele părți să se realizeze cât mai repede.
Domnul preot Agoston a mai avut o întrebare referitor la obținerea cetățeniei românești pentru copii născuți în America. De ce trebuie ca mama să se deplaseze până la Consulat pentru rezolvarea cetățeniei? Răspunsul domnului Consul General a fost că mama poate face o procură care să fie valabilă și nu trebuie ca dânsa să se deplaseze la Consulat pentru această cauză.
Mulțumim organizatorilor, oficialităților și celor prezenți care au răspuns invitației de a participa la întâlnirea cu membri ai comunității locale.
A consemnat Nelu Ciorba