"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Prin 2017 de câteva ori am discutat cu George Horga, cum am putea să sărbătorim la Portland, Centenarul României într-un mod unic. Am sunat reprezentanți ai organizațiilor române americane din zonă, dar fără o promisiune concretă de participare.

În Ianuarie 2018 George Horga, Persida Stana și cu mine ne-am întâlnit și am hotărât să inițiem organizarea evenimentului printr-un anunț în RomanianTimes, și discutând cu cei pe care îi știm oameni de  acțiune. Așa am început fără a ne gândi că va fi de așa mare amploare. Citind revista RomanianTimes în fiecare lună a anului 2018, ați putut urmări evoluția echipei de organizare, ajungând în luna mai să avem un număr frumos de membri care ni s-au alăturat. M-am bucurat de deschiderea liderilor religioși de a organiza ceva care să fie confortabil pentru toți românii: cântece și poezii patriotice, colinzi, o prezentare foarte pe scurt a Marii Uniri din 1918,  în română și engleză pentru a putea fi  înțeles și de tineri americani-români, care înțeleg mai ușor în limba engleză; servirea unei mese la care să poată participa românii cu plăcere.

 

Începând din luna mai ne-am întâlnit cel puțin o dată pe lună. Cu un respect deosebit mulțumim celor ce au participat la întâlnirile lunare, și îi puteți vedea răsfoind paginile revistei. Ne așteptam la maxim 500 de români, și de aceea am comandat 500 de stegulețe tricolor. Marea și plăcuta surpriză a fost că au venit un număr dublu de români.

 

Atmosfera de sărbătoare au simțit-o toți și cei ce au avut puncte pe program; cei din sală (unii chiar stând în picioare), foarte mulți în spatele și de-o parte și alta a scenei; cât și cei de pe holuri. S-a început cu rugăciunea comună Tatăl nostru spusă de toți care au vrut. Fanfara Bisericii Penticostale Filadelfia, Portland (dirijor John Păcurar) a condus mulțimea în intonarea imnului Americii și României.

 

Pe parcursul programului fanfara a fost dirijată și de Beniamin Zăgrean.

           

            Romeo Cristea, artist al grupului Ardealul, Oregon. O voce de bariton-bass. O voce inconfundabilă, distinctă și puternică. A cântat: “Doamne, ocrotește-i pe români”, “Așa-i românul”, “Cântă cucu bată-l vina, de răsună Bucovina” și un cântec ardelenesc. Romeo spunea, printre altele: Simt o căldură mare care vine pe scenă, din sufletele dumneavoastră, cei din sală. Ce bine se pot uni românii, dacă trebuie. Aveți grijă de copiii voștri: SĂ DUCĂ MAI DEPARTE LIMBA ROMÂNĂ, OBICEIURILE ȘI MUZICA ROMÂNEASCĂ.

            Frații Damian (The Messengers) au cântat “Veniți români să cerem dreptul” și “O, ce veste minunată” “O, Holy Night”; “România, țara mea”. Spunea Dan Damian că este impresionat să vadă un număr atât de mare români la o sărbătoare specială.

            Alin Chende, membru al grupului Izvoru de la Biserica Sf. Maria. Caracterul muzicii interpretate este în mare parte sacru, dar repertoriul este variat cuprinzând și muzica patriotică.

Ne-a delectat cântând: “Noi suntem români”, “Frați români din lumea-ntreagă” și “Treceți bata-lioane române Carpații”.

           

            Evelina Stana - o voce tânără, o speranță a diasporei române, care deși are doar 11 ani, știe foarte clar ce vrea să devină. “Când o să fiu mare aș vrea să fiu artistă ca să bucur sufletele  oamenilor”, spune ea. Cu un mare curaj a cântat “Acasă-i România” și “Tu, Ardeal”. La al doilea cântec Evelina a invitat pe scenă două tinere românce: Maya și Cora Vlad.

            Ligia Miclea,  la 82 de ani, cu bucurie slujește românii din diasporă prin poezie și sfaturi  medicale a recitat poezia “Triumful așteptării” de Alexandru Vlahuță.

            Ana-Maria Ferentz,  artistă consacrată, din Los Angeles, invitată special la eveniment a cântat: ”Țara noastră nu-i țară de vânzare”, ”Ave-Maria”, ”Deschide ușa creștine”, ”One Toy Soldier”.

            Maria Chende - o altă speranță a diasporei române în vârstă de 10 ani, în clasa a 4-a. Maria e foarte ambițioasă și vrea să ajungă departe, dorind să fie lângă oameni tot timpul, să cânte. Îi urăm succes în tot ce și-a propus. Maria a cântat “Hai să-ntindem hora mare”.

            Când Evelina și Maria au cântat, gimnastele Jessica Dragomir și Delaney Fascu  au performat gimnastică pe melodiile cântate.

 

            Alin Chende și Preotul Gabriel Agoston, de la Biserica Sfânta Maria din Portland ne-a colindat cântând “Ziurel de Ziuă”.

            Corul de tineri de la biserica Filadelfia Portland, (dirijoare Ana Câmpean Petraș) a cântat ”Joy” și ”O, holy night”.

 

            Programul a conținut și o prezentarea power point în română și engleză cât și un videoclip:  “Ce-ar fi lumea de azi fără România”.

            A fost o seară românească de neuitat. Parcarea a fost organizată de echipa specializată a Bisericii Penticostale Filadelfia. Primirea și înmânarea programului scris și a unui stegulețe tricolor a fost asigurată de Marinela Buzaș și cele trei fete ale ei: Claudia, Abby și Deby.

 

Tot programul se poate viziona accesând http://bit.ly/1dec18

 

            Slăvit să fie Domnul! Mulțumiri deosebite participanților și tuturor celor ce s-au implicat într-un fel sau altul. Domnul Dumnezeu să binecuvânteze românii din toată lumea și țara noastră România!

A consemnat Nelu Ciorba

 

 

            Impresii din afara amfiteatrului

 

                1 Decembrie, 2018, departe de Țara mamă, într-un oraș de la capătul pământului, comunitatea Română din zona Portland-Vancouver a sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire. Acest eveniment, fără precedent în diaspora, a adus împreună români din toate straturile sociale, politice și religioase. Cu adevărat s-a simțit un sentiment de frăție și patriotism atât în sala de ceremonie dar și pe coridoare și în sala de mese.

                Sala de mese a fost împodobită în mod festiv: fețele de masă și decorații în culorile tricolorului, baloane, ornamente tradiționale românești pe fiecare masă. Am observat câțiva copii care s-au oprit să admire una dintre mese, special decorată cu ștergare tradițional românești și păpuși îmbrăcate în costume naționale.

                Amfiteatrul fiind neîncăpător, mulți au stat în picioare, chiar și pe scenă în spatele cortinei s-a amenajat o porțiune unde participații puteau să ocupe loc ca să vadă programul.

            O atmosferă de politețe, bună învoire și solemnitate a dat evenimentului o aromă deosebită. Un moment istoric capturat nu doar printr-un program frumos, dar capturat în inima fiecărui român prezent, de la mic la mare.

                Atmosfera de bucurie și sărbătoare o vedeai în zâmbete, îmbrățișări, lacrimi și stegulețele fluturând. Sentimentul de unitate și frăție nu a părăsit participanții nici în momentele când au trebuit să aștepte cu multă răbdare să primească porția gustoasă de mâncare tradițional românească. Când celor care stăteau la rând pentru mâncare li s-au cerut iertare pentru timpul de așteptare, unii au răspuns cu un zâmbet dar cei mai mulți erau angrenați în discuții cu cei din jur, așa că nu păreau supărați sau plictisiți.

                La capitolul mâncare, nu s-a precupețit niciun efort. Romi, pe care mulți îl numesc cel mai bun bucătar din zona noastră, împreună cu echipa lui au pregătit sarmale, mămăligă, pește, prăjitură. De asemenea, din respect pentru cei care consumă mâncare de post, sarmale de post, mămăligă de post și pește au fost parte din meniu.

                Persida Stana, una dintre cele trei persoane care au inițiat acest eveniment, s-a încumetat la o sarcină deosebit de mare, și anume de a oferi ca parte din meniu, 5 torturi - prăjitură Doboș. Deși numărul participanților a fost peste așteptări, cei mai mulți au gustat și această delicatesă românească. De asemenea familia Moldovan a donat mezeluri, care au fost mai mult folosite pentru energizarea organizatorilor, care au lucrat la pregătirea și apoi curățarea sălii, dar și pentru o mică tombolă care a fost organizată.

            A consemnat Marinela Buzaș