Îmi dau seama în fiecare an că îmbătrânim frumos, mai ales când ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de sfârșit de an, care în Statele Unite încep cu Ziua Recunoștinței pe care o sărbătorim întotdeauna la sfârșitul lui Noiembrie. Este o sărbătoare minunată, un timp în care, pe lângă mâncarea îmbelșugată și curcanii gătiți cu atâta pasiune de către americani, este o zi specială în care avem ocazia să fim mulțumitori.
Este ușor să fim mulțumitori pentru belșug și pentru bunăstare, dar să fim mulțumitori și pentru greutăți și pentru încercări? A fi mulțumitor în fiecare zi este un stil de viață care ajută chiar și sănătății fizice și psihice.
Când spui „mulțumesc”, chiar vrei să spui cu adevărat mulțumesc sau îl rostești doar din politețe? Recent, un grup de neurologi din Statele Unite, au descoperit că dacă te simți cu adevărat mulțumitor, vei fi mai fericit și mai sănătos. Practica obișnuită de exprimare a recunoștinței nu este un moft al mișcării New Age; este o fațetă a condiției umane care aduce adevărate beneficii pentru cei care trăiesc o viață mulțumitoare. Psihologii Dr. Robert Emmons de la Universitatea California din Davis și Dr. Michael McCullough de la Universitatea din Miami au publicat recent un studiu în care au analizat rezultatele fizice ale practicării recunoștinței.
O treime dintre subiecții din studiu au fost rugați să țină un jurnal zilnic despre lucrurile întâmplate în cursul săptămânii pentru care erau recunoscători. O altă treime a fost solicitată să scrie supărările zilnice sau evenimente care le-au nemulțumit. Ultima treime a grupului a fost solicitată să scrie situații și evenimente zilnice, fără a pune accentul pe atașamentul emoțional pozitiv sau negativ. La sfârșitul studiului de 10 săptămâni, fiecare grup a fost solicitat să înregistreze cum s-au simțit fizic și în general despre viață. Cei din grupul de recunoștință a raportat că se simt mai optimiști și mai pozitivi cu privire la viața lor decât celelalte grupuri. În plus, grupul de recunoștință a fost mai activ din punct de vedere fizic și a raportat mai puține vizite la medic decât cei care au scris doar despre experiențele lor negative.
Sănătate fizică mai bună
Alte cercetări privind efectele fizice ale recunoștinței raportează rezultate și mai tangibile. Concentrarea pe pozitiv și sentimentul recunoscător vă poate îmbunătăți calitatea somnului și reduce sentimentele de anxietate și depresie. Mai mult, nivelurile de recunoștință sunt corelate cu stările de spirit mai bune și mai puțină oboseală și inflamație, reducând riscul de insuficiență cardiacă, chiar și pentru cei sensibili.
Recunoștința și creierul uman
Motivele pentru care recunoștința are atât de mare impact asupra sănătății și bunăstării încep în creier. Într-un experiment neurologic realizat de cercetătorii de la Universitatea din California din Los Angeles, activitatea creierului a fost măsurată folosind imagini prin rezonanță magnetică, deoarece subiecții au fost induși să simtă recunoștința primind cadouri. Zonele creierului care prezintă activitate crescută au fost cortexul cingulat anterior și cortexul prefrontal medial - cele asociate cu cogniția morală și socială, recompensa, empatia și judecata valorică. Acest lucru a dus la concluzia că emoția recunoștinței susține o atitudine pozitivă și de susținere față de ceilalți și o diminuare a influenței factorilor de stres.
Recunoștința activează și hipotalamusul, cu efecte în aval asupra metabolismului, stresului și a diferitelor comportamente. Hipotalamusul este situat la baza creierului și reglează hormonii responsabili de multe funcții critice, cum ar fi temperatura corpului, răspunsurile emoționale și funcțiile de supraviețuire, cum ar fi pofta de somn și somnul. Unul dintre neurochimicele asociate cu părțile creierului afectate de recunoștință este dopamina, un hormon de plăcere. Influența pozitivă a recunoștinței asupra sănătății mintale continuă trecut de un anumit eveniment dacă emoția este retrăită: “O intervenție simplă de înregistrare a recunoștinței a fost asociată cu o sensibilitate neuronală semnificativ mai mare și de durată la recunoștință - subiecții care au participat la scrierea scrisorii de recunoștință au arătat atât creșteri comportamentale ale recunoștinței, cât și o modulare neuronală semnificativ mai mare prin recunoștința în cortexul prefrontal medial trei luni mai târziu.”
De fapt, acest efect de durată este psihologic protector. La adolescenți, sentimentele de recunoștință au arătat o corelație inversă cu victimizarea intimidării și riscul de suicid.
Recunoștința afectează funcția creierului la nivel chimic, iar practica sa promovează sentimente de demnitate și compasiune pentru ceilalți. Putem percepe și experimenta recunoștința și numeroasele sale caracteristici într-un spectru foarte larg.
Deschiderea și disponibilitatea de a experimenta recunoștința afectează nu numai individul, ci relațiile interpersonale; o încordare comună în relații este cauzată de feedback-ul negativ repetat al unuia sau ambilor parteneri, fără a recunoaște recunoștința.
Cum să devenim mai recunoscători
A fi recunoscător este un stil de viață care este benefic atât corpului cât și minții. Există în fiecare zi lucruri pentru care ar trebui să fim recunoscători. Dacă rostim doar o singură rugăciune, aceasta ar trebui să fie pur și simplu o „mulțumire” din inimă. Autoarea Melody Beattie spunea că “recunoștința deschide împlinința vieții. Transformă tot ce avem în DESTUL și mai mult. Transformă haosul în ordine. Poate transforma o masă într-o festivitate, o casă într-un cămin, un străin într-un prieten.
Câteva moduri (dintr-o sumedenie) de a avea o inimă recunoscătoare.
- Când te trezești dimineața, fii recunoscător că te-ai trezit. Mulți nu s-au mai trezit din somn în noaptea aceea.
- Pentru sănătate
- Pentru cele 5 simțuri: văz, auz, miros, gust şi cel tactil.
- Pentru familie și prietenii din jur: fă-ți un obicei să spui oamenilor din viața ta ceea ce apreciezi la ei zilnic.
- Pentru tine însuți: când te uiți în oglindă, dă-ți un moment în care să te gândești la o calitate care îți place la tine sau la ceva ce ai realizat recent. Prin puterea recunoștinței, îți poți transmite creierului informații pentru a fi optimist și compătimitor, făcându-te să te simți bine. Această pozitivitate se poate extinde și la cei din jurul tău, creând un ciclu virtuos.
Pe scurt, răspunsul simplu este că recunoștința poate avea o gamă largă de beneficii psihologice și fizice asupra noastră:
Îți crește fericirea personală; Te ajută să dormi mai bine. Sporește succesul la muncă. Îmbunătățește relațiile interpersonale. Te face mai sănătos. Îți crește energia. Te ajută să trăiești mai mult ... și mult mai multe beneficii.