Mulțumim Domnului și Bisericii din Hickory pentru acești 20 de ani de răbdare și adăpostire, sărutăm mâinile surorilor care ne-au slujit atâția ani cu drag și bunăvoință. Este absolut natural Ca “desculții” să se identifice cu Hickory. Fără un LOC este imposibilă orice realitate și lucrare !!! Am citit la fr. Wurmbrand că unul din Numele Lui Dumnezeu in limba Bibliei este HAMACOM și tradus in limba noastră este LOCUL- deci Locul este fundamentul Realității.
“Cuvintele care nu aduc Lumina lui Cristos măresc întunericul “ (MT).
“NEVOIA cea mai urgentă a noastră este sa fim chemați într-una, ca să se întoarcem înapoi la Dumnezeu, și să redescoperim umilința și odată cu ea speranța. “
Osea 14:2 “Luați cu voi cuvinte şi întoarceți-vă la DOMNUL; spuneţi-i: Înlătură toată nelegiuirea şi primeşte-ne cu har; astfel vom aduce din nou vițeii buzelor noastre (Cântarea de Lauda) (traducerea Fidela). Înțelegem aici oglindirea _ “smereniei Dumnezeului nostru”. Ce este mai simplu și mai puțin costisitor pentru noi ființele cuvântătoare decât cuvintele vițeii (jertfele) buzelor. Nu tauri nici măcar turturele … Noi “vom aduce din nou jertfa (vițeii) buzelor noastre.“ Cântarea este o forma de a duce cu noi cuvintele și avem Cuvântul care subliniază că Lui îi place mai mult cântarea decât jertfele.
“Între fantezia egoului nostru și Adevărul Dragostei, între întunericul voinței și lumina imaginației - va fi nevoie întotdeauna de o voce profetică care să ne cheme la CALEA, …sau să pășim pe Cale” (M. Muggeridge).
Cuvântul, …când aţi primit Cuvântul lui Dumnezeu pe care l-aţi auzit de la noi, aţi primit nu cuvântul oamenilor, ci aşa cum este în adevăr, Cuvântul lui Dumnezeu care lucrează cu putere şi în voi care credeţi. (1Tes. 2:13)
El nu poate lucra în noi dacă nu avem credință , anume dacă nu credem ca acesta este Cuvântul Lui Dumnezeu și nu al oamenilor. Trebuie așadar ca sa existe o colaborare intre noi și Cuvânt . Adică nu este destul sa cunoaștem litera Cuvântul să devină lucrător, trebuie să găsească în noi Credința, că El, Cuvântul, este de origine Divină.
ÎMPĂRĂȚIA Cerurilor. Este imposibil de realizat doar apropiind- ne de aspectul exterior al ceremonialului și nu de subiectul lui: Tatăl, Fiul, Duhul Sfânt.
Ca și creștini noi trebuie sa reactivăm și să reactualizăm credința noastră printr-o loialitate completă față de învățătura Lui Cristos:
- Întâmpinând ura cu Dragostea!
- Biruind răul prin Bine!
Adevărul lui Cristos trebuie realizat cu orice efort indiferent cât de mică este împlinirea lui. Drumul adevărat este tocmai efortul nostru de a trăi aici și acum Împărăția Lui Dumnezeu.
Biruirea răului cu bine și răspunsul dragostei la ură ….nu este o lupta colectivă ci personală.
Împotriva răului nu se poate lupta dând doar legi!
Această a 20-a întâlnire a fost într-adevăr in opinia multora cel mai mare Har al întâlnirilor. Numărul neașteptat de mare al participanților ne-a surprins. Mi s-a părut de asemenea că numărul tinerilor a fost dublu față anul precedent. Mulțumim Domnului!
F.G.
„Un Rob” – Florian Guler
„să-i găurești urechea de ușă, și să-ți fie rob pentru totdeauna” – Deuteronom 15:17
În pregătirile pentru întâlnirea Desculți, din 11-13 Octombrie 2024, prin harul Domnului împreună cu Vasilică Danciu din Dej, am slujit la apariția, tipărirea și expedierea unei cărți care cuprinde multe mărturii exprimate și trăite în cei 20 de ani ai întâlnirilor.
Cartea se numește „Un Rob” – poezii și amintiri - scrisă de Florian Guler. Cartea a fost tipărită de Editura RISOPRINT, Cluj Napoca * 2024. Coperta: Manuela Rus, Prepress & design copertă: Elena Gujan, ISBN 978-973-53-3238-9.
Capitolul „Poezii”, debutează cu poezia lui Florian, Un Rob, bine-cunoscută și prin cântarea cu același nume, scrisă de Iacob Brâncovan.
Capitolul „Oameni” conține mărturii despre și ale unor oameni mari ai Domnului Dumnezeu: Aurel Popescu, Maria Mladin, Cici și Viorel Trutza, Cornel Drăgoi, Dan C. Mihăilescu, Dorel Popa, Dorin Motz, Dr. Nicolae Gheorghiță, Emil Creangă, Estera Barna, Ilie Nădăban, Ionel Pleșea, Lidiana, Maria Banu, Rev. Cocian Marțian, Mihai Gongola, Milutin, Moise Guler, Nelu Banu, Nicolae Moldovan, Nicu Bulboacă, Oprea Teodor, Otniel Șimonca, Pavel Chiu, Radu Emilian, Ștefan Ghinescu, Titean Ladislau, Ferenc Visky,
Capitolul „Amintiri” conține culegeri de meditații scrise de Florian.
Capitolul „Jurnal Israel” sunt „Note de drum” (21 în total), publicate pe Facebook și în Romanian Times în perioada Septembrie 2023 – Martie 2024.
Note de Drum conține mărturii trăite de Florian alături de Liana soția lui, împreună cu (de la stânga la dreapta) Rodica Radu, Marcel și Matilde Trutza, Mieluța Blaj, Liana și Florian Guler, Daniel Blaj. Toți, sunt „desculți”, și-au scos încălțămintea conform poruncii primite de Moise: scoate-ți încălțămintea din picioare, căci locul pe care calci este un pământ sfânt (Exod 3:5).
După ce, pe Romanian Times online „Note de drum” a fost accesată de peste 3000 de persoane, i-am spus lui Florian, că se justifică tipărirea unei cărți, la care Florian îmi spunea: „Lasă-mă. Că mulți mi-au promis și promit că se ocupă de tipărit. Dar, deocamdată numai promisiuni” Prin slujirea lui Vasilică Danciu, „Note de drum” a fost inclusă în cartea „Un rob”.
Desculți
Desculți a devenit un cuvânt românesc ononim cu cuvântul a fi descălțat sau fără pantofi, adică „desculț”. Așa cum zicem păr la ce avem pe cap ononim cu un păr care face pere.
Poate unii veți zice că nu ușor a se adaoga cuvinte la dicționarul limbii române. În iulie 2024 mi s-a cerut să public în Romanian Times un tratat de Onestologie. (vedeți detalii, în publicație). Înainte de publicare am cerut autorului să ceară aprobare de la Academia Română, fiind un cuvânt nou. Președintele Academiei Române, d-l profesor Ioan-Aurel Pop ne-a scris: „Nu cred că există o problemă reală în a folosi noul cuvânt. Limbile sunt ca niște organisme vii, care se schimbă mereu. Puteți folosi liniștit noul cuvânt - care va exista în curând și în românește însăși prin publicarea materialului” Dacă puneți pe google cuvântul Desculți primele articole, poze, video vor fi de la întâlnirile Desculți. Dacă s-ar traduce DESCUȚI în altă limbă își pierde sensul.
Din cartea apărută și lansată azi, „Un Rob”, scrisă de Florian Guler și din mărturii ale întâlnirilor din cei 20 de ani am scos în relief câteva realități și le-am cuprins într-un acrostih DESCULȚI.
Direcționarea spre Christos Domnul este principiul adoptat la întâlniri: „Retragerea din Centru”. Un citat: Orice mișcare sau activitate care se rotește in jurul unui om a sfârșit curând în faliment, din cauza forțelor centrifuge inevitabile pe care omul le induce. Singurul care poate sta in mijloc este Acela care “le-a arătat mâinile și coasta străpunse”.
Apostolul Pavel menționează: Christos Domnul este viața noastră, nu o parte, nu primul, nu prioritar ci viața însăși. Coloseni 3: 3 Căci voi aţi murit, şi viaţa voastră este ascunsă cu Christos în Dumnezeu. 4Când Se va arăta Christos, viaţa voastră, atunci vă veţi arăta şi voi împreună cu El în slavă.
Experiență - o cunoaștere a vieții creștine și a oamenilor credinței, ca rezultat al unei participări active la părtășia frățească.
Desculți este o experiență pe care trebuie să vrei să o trăiești. Poți foarte bine să fii prezent dar destul de departe ca să te uzi numai, și natural, întotdeauna și oricând poți afla ceva care să îți justifice reținerea. Este mai ușor sa plângi cu cei ce plâng decât să te bucuri cu cei ce se bucură.
Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng.(Romani 12.15)
Socializare. Un cuvânt vechi, folosit de prin anii 1895, preluat de socialiști în mod greșit este interacțiunea cu familii și prieteni. Ochii care nu se văd se uită. Întâlnirea Desculți creează oportunitatea de a putea sta de vorbă și în particular. A depăna amintiri. A-și spune păsul. A ne ruga unii pentru alții.
Interacțiunea la Desculți se realizează și prin oportunitatea de a depune o mărturie timp de 5 minute. Mărturia fiecăruia, aproape sigur a fost și va fi de folos la cei ce ascultă
Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi veţi împlini astfel legea lui Christos. (Galateni 6:2)
Cântarea în Comun dă miez Sărbătorii în Cinstea Domnului. Accentul principal cade pe Cântarea în comun. Chiar și cântările corului au fost cântate împreună cu cei prezenți. Atenție mare, însă, la cântare: nu putem cânta ”Cântările Domnului pe pământ străin” (Psalm 137). Pământul cântării este “inima bună” de acea se insistă asupra ne înstrăinării pământului cântării, prin orice fel de necurăție și netrăire în lumină.
Unitate - Colaborarea nu este doar a lucra împreună, a merge in aceiași direcție dar colaborarea este și a ne sărbători diferențele. S-a menționat, prin cântări, mărturii și mesajele scurte, că unitatea nu se poate realiza fără umilință, fără a fi gata să privești pe cel de lângă tine mai pre sus de tine însuți.
Legătura de ospitalitate e leagănului întâlnirilor: Biserica Română din Hickory North Carolina, SUA. A fost copleșitor deschiderea membrilor bisericii locale și nu numai a sluji trei zile mulțimea adunată. Au fost trei zile: vineri seara, sâmbătă la amiază și seara, duminică la amiază, și seara Îmi mărturisea Daniel, cu adevărat, Domnul ne-a ascultat rugăciunile, înmulțind mâncarea fiind destulă și a mai și rămas.
Ținerea Împreună. Formatul acesta de la Hickory, în servitul meselor la biserică are ideea, ca să nu întrerupem și să nu pierdem atmosfera părtășiei, de aceea rămânem tot timpul împreună. Sâmbătă, 12 Octombrie au fost 3 sesiuni, începând cu ora 10 AM, până seara târziu. S-a putut vedea că au fost aproximativ același număr de participanți. Seara târziu, tinerii, nu se puteau despărți unii de alții încheind atmosfera la un foc de tabără. După servirea mesei, duminică la prânz tinerii au avut ocazia să meargă la Waterbean Coffee, pentru părtășie și evanghelizare. (detalii date de Gloria Radu în engleză: Worship, fellowship and evangelism at Coffee Shop)
Implicarea personală a fiecărui participant prin slujire de la a fi prezent până la a face ceva concret. Aici nu ne-ar ajunge o zi să relatăm slujiri legate de întâlnirile Desculți. Se adeverește ce spun adesea: Noi îl slujim pe Christos Domnul slujindu-ne unii pe alții.
Din El (Christos Domnul) tot trupul, bine închegat și strâns legat, prin ceea ce dă (prin felul cu se implică) fiecare încheietură, își primește creșterea, potrivit cu lucrarea fiecărei pârți în măsura ei, și se zidește în dragoste. (Efeseni 4:16)
Am fost foarte plăcut surprins de pasiunea și entuziasmul participării la apariția și aducerea cărții, pentru lansare, în America.
Vreau în încheiere să vă mulțumesc și să-mi permiteți să dau câteva nume: Vasilică Danciu, Doru Radu, Sorin Bădrăgan, Mihai Pop, Maria Apascariței, Sara Urs, Nelu Urs, Fam Mariș, Traian și Lucia Petrila, Filu Banu, Fam Iovin, Mike Guler. Sigur sunt și alții, dar eu nu-i știu. Vă mulțumesc Domnului și la toți pentru implicare. El să vă răsplătească. Glorie Domnului pentru toate.
NC
Worship, fellowship and evangelism at Coffee Shop
For the past three years, the youth have met up at Waterbean Coffee following the Sunday morning service. They drink coffee, talk and sing around the piano. It starts with one pianist’s decision to play and then amplifies as others join. Although it happens every year, the singing is always unprompted and spontaneous; occurring from a genuine desire to worship and not because tradition says it must. All the chaos makes it impossible for any bystander to avoid the conglomerate of youth and fosters curiosity with the opportunity to explain why everyone is singing. The coffee shop tends to become a favorite for the weekend as the youth gather out of true desire for worship, fellowship and evangelism. It is the spirit of Desculti represented in one moment.
Gloria Radu