"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

De unde a pornit criza financiară? 
Ultimele ştiri din Statele Unite sunt strâns legate de aşa zisa “criză financiară” cu care se confruntă America şi după ea, întreaga lume.  
Sunt sigur că până acuma am auzit foarte mult despre aşa-zisul “Plan de Salvare Paulson” de resuscitare a industriei financiare americane care include în mare parte salvarea marii pieţi americane de capital “Wall Street”. 

 Numele planului a fost dat după numele Secretarului Trezoneriei Statelor Unite, Henry Merritt “Hank” Paulson. 

Sunt sigur că mulţi dintre noi, cetăţenii de rând, nu ştim exact ce înseamnă aceasta.

Auzim peste tot, pe toate canalele massmedia cuvântul “bail-out” care corespunde cu termenul românesc de “graţiere” care este folosit des în cazul graţierilor deţinuţilor. Era folosit mult pe timpul regimului comunist de către Ceauşescu. 

În cazul sistemului financiar american, graţierea se referă la iertarea datoriilor “rele” ale instituţiilor bancare, care sunt în prag de faliment. Cauzele falimetelor bancare şi a crizei financiare cu care se confruntă America şi după ea întreaga lume, sunt multiple şi complexe.  

În timp ce mulţi dau vina pe preşedintele Statelor Unite, George Bush, alţii pe congresul american şi unii pe preşedinţii marilor bănci, părerea mea este că această “criză” nu este decât o înscenare a unei faze finale pentru completarea unui plan diabolic a ceea ce se va numi “Noua Ordine Mondială”. Controlul finanţelor lumii ar însemna un control absolut asupra maselor şi apoi manipularea şi controlul acestora. 

Unul din motivele invocate, pentru care s-a ajuns aici, este numărul record de persoane care au împrumutat bani de la aceste bănci pentru a cumpăra proprietăţi iar acuma nu mai pot să plătească sumele mari de la rate. Cu  alte cuvinte, persoane care trebuiau să se califice pentru o sumă de 100 de mii de dolari, au putut să împrumute sume duble sau chiar triple fără nici o problemă,  fără să fie cercetat venitul, fără să se verifice prea mult istoria creditului şi aşa mai departe. 

Aceste “loanuri” (împrumuturi bancare) cum le spunem noi pe aici prin America, au fost sume cu dobândă variabilă. Un exemplu notoriu, publicat cu mare fast de către companiile din domeniu era “No money down” (Fără nici un ban jos), “No income verification” (Fără verificarea venitului), “No interest or low interest” (Fără dobândă sau chiar fără dobândă) şi “No problems” (Fără probleme).  

Ei bine problemele au venit în sfârşit. Persoanele care au împrumutat bani în aceste condiţii sunt în situaţia că nu mai pot să plătească ratele care au început să crească. Dacă cu câţiva ani în urmă au cumpărat o proprietate care valora 300 de mii de dolari iar această sumă a fost împrumutată de la bancă cu o dobândă foarte mică, pentru o perioadă de 3-5 ani, după această perioadă, dobânda a început să crească vertiginos, punând proprietarul casei respective în postura de a nu mai putea plăti. Valoarea casei care era de 300 de mii, acuma a scăzut poate la 200, iar gândind logic, de ce să plătească cineva pentru o sumă de 300 de mii, când valoarea casei a scăzut la 200? Mai bine o dă înapoi la bancă.  

Aceasta este mentalitate din spatele crizei financiare din America.  

Un alt motiv pentru criza financiară fără precedent din America, datează încă de prin anul 1999. Potrivit unui articol publicat în The New York Times, la data de 5 octombrie, 1999, Fanie Mae, una dintre cele mai mari bănci din America, a redus cerinţele de calificare pentru peroanele care doresc să împrumute bani pentru a cumpăra o proprietate.  

Planul pilot, a început cu 24 de bănci din 15 pieţe de capital. Prin acest plan, se încurajau împrumuturi către persoane a căror credit nu este chiar aşa de bun pentru a se califica pentru un împrumut.  

Prin acest program, persoanele care se calificau, puteau să împrumute o sumă de bani cu doar un procent mai mare decât un loan convenţional de 30 de ani, mai puţin de 240 de mii de dolari. Dobânda pe atunci era de 7.76 la sută. Dacă persoana respectivă plătea la timp ratele lunare pentru o perioadă de 2 ani, se reducea dobânda la cea normală. 

Reprezentanţii băncii, sperau ca programul pilot să se extindă în întreaga ţară, începând cu primăvara anului 2000. Ceea ce s-a şi întâmplat.  

Fannie Mae, a fost împinsă să facă acest lucru de către administraţia de atunci, care era sub conducerea lui Bill Clinton, care dorea cu orice preţ să extindă aceste împrumuturi mai mult pentru “minorităţile” americane.  

Printre minorităţile americane se numără orice persoană care nu este de culoare “albă” şi potrivit unor studii, minorităţile din America au un credit mai slab decât “majoritatea” americană. 

În iulie 1999, Departamentul pentru Locuinţe şi Dezvoltare Urbanistică (Department of Housing and Urban Development) a propus ca până în 2001, 50 la sută din clienţii băncii Fannie Mae să fie persoane cu venit mic şi moderat, categorie din care fac parte marea majoritate a minorităţilor. 

“Fannie Mae a extins dreptul de proprietate pentru milioane de familii prin 1990 prin reducerea depozitului pentru un împrumut bancar, însă sunt foarte mute persoane a căror credit îi împiedică să împrumute bani pentru a cumpăra o proprietate” a declarat directorul de atunci al băncii,   Franklin D. Raines.  

Prin această mişcare, Fannie Mae îşi asuma un risc enorm, care a afectat grav economia ţării.  

“După părerea mea şi a mai multor persoane ca mine, aceasta este o nouă “industrie rea” care se dezvoltă în jurul nostru. Dacă vor da faliment, guvernul va trebui să îi scape din aceasta” a declarat pe atunci domnul Peter Wallison, de la American Enterprise Institute. 

Miliardele de dolari, incluse în planul de ajutor al economiei americane, sunt sortite, după părerea mea şi a marii majorităţi a cetăţenilor americani, în cea mai mare parte doar pentru bogaţi, care sunt principalii beneficiari ai acestui plan.  

Aleşii americani au votat vineri 3 octombrie cu 263 de voturi „pentru“ şi 171 „împotrivă“ planul care prevede cheltuirea a 700 de miliarde de dolari din banii contribuabililor pentru salvarea băncilor ameninţate de faliment.

Planul de salvare a pieţei financiare americane revizuit  de Senat urmează să treacă din nou de Camera Reprezentanţilor, cea care luni, 29 septembrie, l-a refuzat în forma iniţială.

Senatul a trecut forma „revizuită“ a planului în valoare de 700 de miliarde de dolari, cu 74 de voturi pentru şi 25 împotrivă. Principalele revizuiri aduse proiectului iniţial sunt ridicarea plafonului de garantare a depozitelor de la 100,000 de dolari pentru un deponent la 250,000 de dolari, reduceri de taxe pentru firmele mici, susţinerea iniţiativelor privind producerea de energie regenerabilă şi ajutorarea celor afectaţi de uraganele care au trecut în acest an prin SUA.

Instituţiile bancare americane au solicitat aproape zilnic împrumuturi-record de la Rezerva Federală, în valoare de peste 367 de miliarde de dolari. Criza financiară face victime nu doar în rândul băncilor. Statul american California ar putea avea nevoie de un împrumut de urgenţă de şapte miliarde dolari de la Trezorerie, pentru desfăşurarea în condiţii normale a activităţilor de administrare, scrie „L.A. Times“.

Cu suma aprobată de senatul american, datoria naţională a Americii se ridică la 11.3 trilioane de dolari, care înseamnă o datorie personală de 37,667 de dolari pentru orice bărbat, femeie şi copil care locuieşte aici în aşa zisa “{ara Făgăduinţei”. 

Criză sau nu, noi trebuie să stăm tari şi să fim “cu ochii în patru” la ce se întâmplă în jurul nostru. Vremuri tulburi s-au prevestit de mult. Aceasta este doar începutul unui declin economic financiar de proporţii care va avea loc la scară mondială.  

În timp ce majoritatea populaţiei este îngrijorată de securitatea investiţiilor, care doar cu puţin timp în urmă, erau într-un loc sigur, eu cred că acum este timpul să ne gândim la cea mai mare şi profitabilă investiţie:  “Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina, şi unde le sapă şi le fură hoţii; ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură.  Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.” Matei 6:19-21