"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Miezul uman adânc este revelat foarte târziu, dar în ultimii ani am aflat că în inima Martirului, a Prințului și a Sfântului Vladimir Ghika a locuit mereu un Artist, autorul unor superbe miniaturi, rămase multă vreme ascunse publicului românesc.

Monseniorul Vladimir Ghika (n. 25 decembrie 1873, Constantinopol, Imperiul Otoman – d. 16 iunie 1954, Penitenciarul cu regim de maximă siguranță București, România), beatificat în 2013, a fost {pe lângă un prinț, preot, hirotonit și ortodox și catolic, apostol al carității și un martir ucis în închisoarea comunistă (un sfânt înmormântat fără cruce)} și un artist talentat.

http://vladimirghika.fr/Dessins.html

Expoziția eveniment deschisă anul trecut la Muzeul Național de Artă din București ne-a convins de aceasta. Curatoarea Anna Maria Orban, studiind documente din arhivele Arhiepiscopiei Romano-Catolice, a descoperit desene ale Monseniorului Ghika, de un mare rafinament.

Expoziția de la Muzeul Național de Artă a pus în valoare cele două cărți de autor din epocă, gândite imaginal în întregime de Vladimir Ghika : mesaj, mijloace și ilustrații. Desenele miniaturale, de mare precizie, demonstrează, pe lângă tehnică și virtuozitate, și cultura desăvârșită, dar și o fantezie bogată și sclipitoare. Sunt cărți apărute la începutul secolului trecut, Les intermèdes des Talloires  http://vladimirghika.vladimir-ghika.ro/…/les-intermedes-de…/ - are 43 de ilustrații, din care sunt expuse 25 de desene originale, și La visite des pauvres https://www.ssvp.ca/si…/default/files/edu_-_fr_la_visite.pdf , o pledoarie pentru caritate, pentru care Vladimir Ghika preconiza o variantă cu ilustrații.

Deși atât de târziu, aripile Artistului se desfac și pentru publicul contemporan, într-un zbor de salut asupra culturii românești nemuritoare.

https://youtu.be/skkvPNvkSl4 (Dessins de Vladimir Ghika)

 

Angela FURTUNĂ