"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

(II) IUBIREA  APROAPELUI 
IUBIREA APROAPELUI ÎN ISLAM


Sunt multe porunci în Islam despre necesitatea şi importanţa supremă a iubirii pentru - şi milei faţă - de  aproapele tău. Iubirea aproapelui este esenţială şi parte integrantă a credinţei în Dumnezeu şi dragostei pentru Dumnezeu, pentru că în Islam fără a avea dragoste pentru aproapele nu este posibilă o credinţă adevărată şi nici îndreptăţire (neprihănire).

S-a pornit  la iniţiativa unui grup de 138 lideri  Musulmani, oameni de ştiinţă, clerici şi intelectuali, care în octombrie 2007,  au trimis o scrisoare cu titlul „O poruncă comună  între noi şi voi” („A Common Word Between Us and You”  titlul scrisorii în engleză). Au trimis această scrisoare către 27  lideri crestini , printre care şi Patriarhului  Bisericii Ortodoxe Române.

Rugaciunea intr-o forma sau alta este prezenta in toate religiile umanitatii. Rugaciunea, din anul  1937,  este pusa si in calendarul festivitatilor de instalare a noului presedinte ales in Statele Unite ale Americii. In acest  context rugaciunea devine si un subiect de dezbatere politica. Cine se va ruga? Al carei religii sa fie reprezentantul cel care va rosti  rugaciunea? Care ar trebui sa fie  continutul rugaciunii? Daca presedintele este ales prin vot liber exprimat nu ar trebuii ca si exigentele legate de rugaciunea  de la inaugurare sa tina cont de componenta electoratului?

Nu a existat, nu este si nici nu va fi o natiune care s-o putem defini  ca si crestina in adevaratul sens al termenului. De altfel este o notiune inventata  de-a lungul istoriei ca si o incercare pentru o combinatie nefericita, dintre stat sau o anumita natiune si credinta crestina. Prima lectie din istorie care  este invatata in  scolile teologice este despre  increstinarea imparatului Constantin si  declararea credintei crestine ca si relgie a  imperiului. Crestinii au trecut de la starea de prigoniti, la pozitia de  prigonitori ai altor religii. Acest lucru nu se aseamana deloc cu definitia data de Isus  conditiei crestinului in lumea care il inconjoara.

Este traducerea din limba engleza a ex-presiei „a wall of separation between church and state”  care nu este mentionata intr-adevar in Constitutia Statelor Unite dar care apare inainte intr-o scrisoare a  presedintelui  Thomas Jefferson catre Asociatia Baptista Danbury din Connecticut.  La 1 ianuarie 1802 scria”...Am meditat cu adanca reverenta  asupra ceea ce a declarat poporul American in intregime, ca „legislativul nu trebuie sa faca nici o lege care sa stabileasca o religie ca fiind oficiala ori sa interzica exercitarea libera a religiei”, aceasta  construieste un zid de despartire intre biserica si stat...”

Rasismul este mai mult decat diferenta dintre doua culori. Se intinde asupra unui spectru mai larg de culori si aspecte specifice ale termenului.  Desi  idéea acestui articol mi-a  fost provocata de o existenta  mai veche a atitudinii rasiale a albilor impotriva negrilor, rasismul este un fenomen care trece  dincolo de alb si negru.

Cand scriu aceste randuri nu cunosc rezultatul alegrilor prezidentiale  din America  din 2008.  Ceea  ce m-a impins  catre  acest  subiect  a fost rezultatul  unui sondaj de opinie care a descoperit ca aproximativ 6 procente (peste zece milioane de oameni din America) din cei chestionati nu ar vota in nici o circumstanta  cu un  candidat  de culoare, Afro-American.

„Am asteptat numai 25 de ani pentru a veni legal in America ..... Cum este mai bine? Sa minti in orice fel si sa-ti atingi scopul sau sa incerci si sa crezi ca fiind absolut cinstit vei reusi candva?” Aceasta este intrebarea oarecum retorica  intr-un comentariu la articolul despre „Pacatele imigrarii” publicat pe blogul meu (http://danlucescu.wordpress.com).

Cu ocazia aniversarii mortii la 3 octombrie 1226 a  Sfantului Francis de Assisi, la sfarsitul saptamanii, prima din octombrie, biserici de toate nuantele din America s-au intrecut in a dedica o zi speciala pentru binecuvantarea animalelor de casa.

Argumentul cel mai puternic pentru ca un crestin sa-si permita sa poarte tatuaje pe pielea lui (sub piele) a devenit un verset din Biblie din Apocalipsa 19:16 “Pe haina si pe coapsa avea scris numele acesta “Imparatul imparatilor si Domnul domnilor””

Mi-a trezit interesul acest subiect al tatuajelor, cand am vizitat California. In zona plajei am vazut o multime de ateliere pentru tatuare. Erau de cele de genul “taraba” probabil pentru cei care isi permiteau un mic tatuaj si dintre acelea mai sofisticate cu reclame luminoase si mai elegante.

Calea lui Isus, nu a lui Constantin
Sunt inca doua preocupari pe care le supunem atentiei concetatenilor nostrii. Pe deoparte, suntem necajiti in special de faptul ca generatia razboiului cultural, consolidata de reactia la extremismul religios din intraga lume, creeaza un curent puternic impotriva tuturor religiilor in viata publica printre multi oameni educati. Si daca acesta se va intari si va devenii un echivalent American al animozitatii Europei impotriva religiei in viata publica, rezultatul va fi dezastruos pentru republica America, si va duce la o restrangere severa a libertatii pentru toti oamenii de toate credintele.