"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România, una din cele mai importante din țară, a împlinit anul acesta 70 de ani de la înființare (28 februarie), aniversare care a fost marcată de-a lungul întregului an, iar în noiembrie a fost organizată prima ediție a Salonului Scriitorilor, ce s-a derulat între 11 si 15 noiembrie la Sediul din Casa cu Absidă și la Sala Verdi a Complexului Palas.

În perioada amintită, au fost organizate Zile ale Cărții, prezentări de carte și lecturi la sediul Filialei,  moderate de Președintele Filialei Iași, Cassian Maria Spiridon, la care au fost invitați cunoscuți scriitori români, între care: Ioana Diaconescu, Christian Schenk, Mariana Bărbulescu, Marcel Miron, Theodor Damian, Nicu Gavriluță, Ioan Holban, Ștefan Amariței, Vasile Burlui, Angela Furtună, Carmelia Leonte, Florentin Palaghia, Mircea Platon, Theodor Codreanu, Paul Munteanu, Marius Chelaru, Radu Andriescu, Francisca Stoleru, Madeleine Davidsohn, Adi Cristi, Paul Gorban, Ion Muscalu, Livia Ciupercă, Corina Matei Gherman, Livia Iacob, Daniel Corbu, Florentin Palaghia, Florentin Dumitrache, Vasile Popa Homiceanu, Constantin Parascan, Valentin Talpalaru, Elvira Sorohan, Angela Baciu, Violeta Craiu, Cristina Șoptelea, Dan Petrușcă, Sterian Vicol, Valeriu Valegvi, Gellu Dorian, Vlad Scutelnicu, Gabriel Alexe, Nicolae Petrescu Redi, Victor Teișanu, Dumitru Necșanu, Stelorian Moroșanu, Nicolae Corlat, George Luca, Vasile Iftime, Mircea Oprea, Petruț Pârvescu și alții.

Finalul suitei de manifestări Salonul Scriitorilor, în data de 15 noiembrie 2019,  a făcut loc lansării volumelor dedicate aniversării a 70 de  ani de la înființarea Filialei ieșene a  USR  și acordării premiilor anuale ale Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași.

Proiectul s-a dovedit a fi un succes românesc care a demonstrat că trebuie și că se poate reface statutul de elite, adevărată condiție a scriitorilor și a cărturarilor români în societate, deoarece aceștia sunt azi prea mult tratați doar ca actori pe piața de carte sau ca niște marginali. Vizibilitatea scriitorilor și etalarea vitrinei magister a gânditorilor unui neam reprezintă forma de respect prin care o cultură vie și conștientă de sine își tratează resursele cele mai importante. Salonul Scriitorilor organizat la Iași deschide, iată, cu succes, o astfel de linie de acțiune, atât de necesară pentru România de azi. Proiectul de țară și schița unui viitor bun nu pot fi construite fără puterea de creație și de viziune ale intelectualilor și scriitorilor.

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a felicitat Filiala Uniunii Scriitorilor și întreaga breaslă scriitoricească pentru “valoarea recunoscută, pentru numeroasele premii și distincții naționale și internaționale, pentru întreaga operă”, iar pe Președintele Filialei, Cassian Maria Spiridon, pentru “întreaga activitate dedicată culturii și spiritului creator ieșean”.

 

A fost, în totul, un adevărat triumf al elitelor, al lumii literare, al Iașului, Capitală Culturală, deopotrivă a României și a Europei.

 

Angela FURTUNĂ