"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

*

Oare războiul din Ucraina și, înaintea lui, pandemia de Covid-19, ne-au adus – prin efectele lor catastrofale, globalizate rapid - în ipostaza decisivă de a fi o umanitate în derivă?  Și oare trebuie să ne temem de primejdiile ce țintesc ireversibil Occidentul, prin evoluții rapide și neașteptate?

Căutarea sensului vieții, de care vorbea Viktor Frankl, devine un destin din ce în ce mai actual, atât pentru comunitatea omenească, precum și pentru fiecare ființă lucidă. Savanții, religiile, scriitorii, filosofii elaborează accelerat noi teorii ale viitorului. Poate că există deja o competiție (secretă?) invizibilă între, pe de o parte, cei ce au provocat aceste dezastre ce induc mutații globale în conștiință, și, pe de altă parte, acei umaniști de bună credință ce construiesc azi o ripostă în fața Răului. Cine va câștiga?

*

Unul din vizionarii timpurilor noastre, academicianul, fizician, filosof și scriitor, prof.univ.dr. Basarab Nicolescu a împlinit recent 80 de ani.

La fel ca multe alte comunități academice internaționale, și Biblioteca Academiei Române l-a celebrat pe savantul român,  printr-o sesiune internațională omagială. Evenimentul a fost organizat printr-un parteneriat al Academiei cu Institutul de Studii Transdisciplinare în Știință, Spiritualitate, Societate – IT4S, Centrul Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare – CIRET, Academia de Studii Transdisciplinare – ATLAS din Texas, SUA şi comitetul de organizare al celui de-al treilea Congres mondial de transdisciplinaritate din Mexic. Membru de onoare al Academiei Române din anul 2001, în cadrul Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, una din rarele gândiri enciclopedice ale vremurilor noastre, Basarab Nicolescu şi-a dedicat decenii întregi transdisciplinarităţii, fiind fondatorul Centrului Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare – CIRET şi un susținător al reconcilierii transdisciplinare între științele exacte și științele umaniste. În 2021 a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace.
 
*

Mai puțin cunoscut publicului ca filosof și poet, Basarab Nicolescu inspiră grație nobilă în sufletele și mințile ce îi aprofundează opera.

Blogul francofon Zoom France Roumanie, ZFR, în cadrul unui proiect inedit recent, dedicat evaluării prin dialog a unei forma mentis de criză, l-a avut ca invitat și pe ilustrul savant francez-român. Acesta a vorbit despre Omul complex al situației mondiale actuale (text tradus din limba francezǎ de Cantemir Mambet). Spicuim: “Totul s-a oprit deodată pentru jumătate dintre ţările lumii. Această imobilitate ne-a arătat fără greş toate faliile mondializării centrate pe profit şi bani. Însă cine, dintre politicienii şi conducătorii lumii, vor fi cei care vor avea ochi ca să vadă? Suntem  cufundaţi în orbirea tenebrelor din obiceiurile noastre de gândire şi din ideologiile progresului, într-un decalaj total faţă de realitate. Cum să deschidem ochii la ceea ce se întâmplă? După înţelegerea mea, singura soluţie posibilă este evoluţia spirituală a umanităţii în întregimea ei. Doar aceasta ar putea să ţină cont de toate nivelurile de Realitate şi de Terţul Ascuns.
Sarcina noastră este imensă. Să încercăm să nu fim hipnotizaţi de multitudinea de profeţi ai nenorocirii şi de gânditori apocaliptici de orice fel, care prezic căderea Occidentului şi dispariţia lumii noastre. De altfel cuvântul „Apocalipsă “ nu înseamnă „sfârşit“ sau „distrugere“, ci „Revelaţie“. Noi avem şansa să avem în faţa ochilor, aici şi acum, o extraordinară Revelaţie care ne poate permite să avem acces la Viaţă şi la Sens. Sugerez să citiţi, în aceste vremuri dificile, extraordinara carte a lui Paule Amblard, Sfântul Ioan – Apocalipsa, ilustrată cu tapiseria de la Angers [Saint Jean - L’Apocalypse, illustrée par la tapisserie d’Angers, Diane de Selliers Éditeur, Paris, 2017]”.  Paule Amblard ne oferă o interpretare coerentă a Apocalipsei după Ioan prin necesitatea evoluţiei spirituale a omului. Urgiile îngrozitoare care străbat textul Apocalipsei sunt, de fapt, chinurile sufetului omenesc despărţit de ceea îl întemeiază. Apocalipsa după Ioan este un mesaj de năzuinţă şi speranţă, ne transmite Basaab Nicolescu.

*

În volumul său, Teoreme poetice, lansat cu ani în urmă și la București, la Ateneul Român (unde am fost prezentă), poetul transdisciplinarității își așezase temeinic în pagină, cu o genială premoniție, gândurile poetic-filosofice sub forma unei teorii riguroase ce pare azi mai valabilă ca oricând. Sensul Omului, idei despre Viață și despre Moarte printr-o Cale ce va oferi supraviețuitorilor accesul la alt nivel de realitate, de existență și de conștiință (vezi ilustrațiile 2, 3, 4).

Implicat profund în proiecte transdisciplinare ce străbat umanitatea pe toate continentele, Basarab Nicolescu a fost și Președintele Juriului internațional ce a girat, alături de universitari și scriitori din România și din afara țării, nivelul înalt al proiectului meu Zilele Monica Lovinescu și Premiul Național Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.  L’homme doit naître à nouveau s’il veut vivre – Omul trebuie să se reinventeze, dacă vrea să trăiască, este mesajul de a lupta mereu pentru a salva condiția umană din calea dezastrelor, politice, naturale, militare, economice sau sociale. Basarab Nicolescu, la 80 de ani, ne transmite optimism și încredere în destinul Ființei umane și în salvarea ei spirituală.

Angela Furtună
Iunie 2022