"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Poate ca sunt eu mai sentimentala, poate ca trecutul cu tot ce-a fost bun, frumos dar si trist ma face nostalgica dar de cand am auzit, intamplator, melodia de succes a moldovenilor la Eurovision 2022, “Trenuletul”, efectiv nu ma pot opri sa o ascult si sa lacrimez…de ce plang? Plang pentru oamenii aceia frumosi de ambele parti ale Prutului care ar fi putut spune azi ca traiesc intr-o singura tara, tara lui Stefan cel Mare, iubit si venerat in egala masura, atat in Moldova cat si in Romania.

Versurile melodiei “Trenuletul”, melodia Moldovei pentru Eurovision 2022, pot deveni manifestul generatiei noastre care inca tanjeste sa ne unim si sa fim “UNA”…Vorbim aceeasi limba, avem aceleasi obiceiuri, aceeasi pofta de viata ne face sa dansam hora si sa ne veselim sau sa plangem impreuna!  De fiecare data cand m-am intalnit cu prietenii mei de peste Prut am simtit o conectie puternica si imi deveneau dragi din prima clipa. E glasul sangelui, sunt fratii nostri, nu e vina noastra, a oamenilor de rand ca desi ne-o dorim atata, unirea nu s-a intamplat!

Daca esti din Romania sau Moldova nu se poate sa nu indragesti gara, trenul…e parca o alta lume acolo, vanzoleala, oameni, emotii, bucurie, teama, tristete…faptul ca “Zdob si Zdub”, trupa rock impreuna cu virtuoşii muzicieni de folclor “Fratii Advahov” au ales sa produca o melodie atat de semnificativa, sa o filmeze efectiv in tren si in gara, mi se pare de-a dreptul genial!

“Merge trenul, parcă zboară
Dintr-o țară-n altă țară
Merge și nu poate pricepe
Care țară? Unde-ncepe?
Țară veche, țară nouă
Parcă-i una, parcă-s două
Ba aparte, ba-mpreună
Parcă-s două, parcă-i una”
Pana si trenul, in goana lui, intelege ca suntem “o tara”!!  Am fost de-al lungul timpului si una si doua, dar in inima noastra franta ne dorim si ne-am dorit dintotdeauna sa fim UNA! Dupa mai bine de treizeci de ani de la dezmembrarea Federatiei Ruse, cand Rusia “a permis” fiecarei tari sa fie din nou independenta, atunci cand noi am fi putut face pasul cel mare si sa dam mana fratilor nostri de peste Prut, suntem inca mai departe ca oricand de indeplinirea acestui ideal.  Ma gandesc cu cat drag au militat pentru aceasta unire sotii Doina si Ion Aldea Teodorovici si ce sfasit amarnic au avut…Dar sa revenim la trenuletul nostru si la muzica sinelor care fascineaza!!!

“Și-ntr-o țară, și-n cealaltă
Joacă hora laolaltă
Și în fiecare țară
Face farmece vioara
Când ajunge trenu-n gară
Parcă n-a ieșit din țară
Parcă a mers, fără să iasă
De acasă pân-acasă”

Roman Iagupov, solistul trupei “Zdob şi Zdub” a declarat în momentul lansării melodiei: “De mici copii veneam la gară în orăşelul Straseni, unde ne-am născut eu şi colegul de trupa Mihai Gincu. Ne plăcea să călătorim cu trenul la Chişinău, ne plăcea să ascultăm zgomotul roţilor şi al şinelor. Trenul era o muzică în sine, iar gara devenise un teren de joacă! Am mers cu trenul Chişinău-Bucureşti în zeci de turnee în România, în anii ’90 – ‘2000. Ne-au legat multe amintiri vesele de acest tren. Trupa Zdob şi Zdub este onorată să colaboreze cu virtuoşii muzicieni de folclor Fraţii Advahov. Colaborarea noastră este armonioasă şi suntem nerăbdători să scoatem albumul întreg. Videoclipul Trenuleţul l-am filmat cu talentatul regizor Roman Burlaca. E prima noastra colaborare, speram că nu si ultima! L-am invitat din nou pe actorul Sergiu Voloc ca protagonist al clipului. Îl ştiţi cu toţii din spotul „Moldovenii s-au născut”.

Nu trebuie sa fii din Balcani sa iti placa muzica folclorica dar cred ca ajuta mult!!!  Mai mult ca sigur ritmul saltaret al vioarei ne face sa fim pregatiti de dans oricand!  Cata inspiratie sa combini cei nou cu cei vechi, traditionalul cu modernul si sa iti castigi admiratori ai ambelori genuri si din toate generatiile; toti gasesc ceva comun si sunt atrasi de acest cantec!!

“Меrgе іutе, mеrgе bіnе
Тrеnu’ lеgănаt dе şіnе
Dar nu poate să-nțeleagă
Рrіn саrе țară aleargă
Țară veche, țară nouă
Parcă-i una, parcă-s două
Ba aparte, ba-mpreună
Parcă-s două, parcă-i una”

La randul lor, fratii Vasile şi Vitalie Advahov, au declarat: “Pe parcursul carierei noastre muzicale am colaborat cu mulţi artişti din folclor şi cu cei din alte stiluri muzicale. Cu Zdubii ne cunoaştem de mulţi ani, ne întâlneam deseori în culisele sălilor de concert. Fiind deschişi spre experimente muzicale, am găsit undă comună cu băieţii din Zdob şi Zdub şi am combinat vioara şi acordeonul nostru cu spiritul rock al Zdubilor. Ne place ce a ieşit! Suntem plini de inspiraţie şi scoatem piesă după piesă.”


Printr-o intamplare fericita, lansarea clipului “Trenuletul” a coincis cu relansarea cursei de trenuri Chisinau-Bucuresti, care isi sistase activitatea odata cu aparitia Covidului.  Sa luam trenul, dragii mei, sa avem curajul sa trecem prin viata cu ochii deschisi, sa-i ridicam din telefon si sa nu ne vedem doar odata la o suta de ani!  Va invit sa ascultati melodia “Trenuletul”, are deja aproape sase milioane de vizualizari pe YouTube!  In mod sigur o veti indragi!  Chiar daca nu a castigat concursul Eurovision, pentru mine, si sunt convinsa ca si pentru multi dintre voi, este melodia castigatoare!